Tekstovi

Najbolje nasljedstvo

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti, i o kojoj će se meleki strogi i snažni brinuti, koji se onome što im Allah zapovjedi neće opirati, i koji će ono što im se naredi izvršiti.“  (Kur’an, Sura Et-Tahrim, 6)

Gotovo svaki roditelj razmišlja o budućnosti svoga djeteta, želeći da mu je učini sretnom i uspješnom, onoliko koliko je u njegovoj moći. Neki roditelji ulažu vrijeme i trud u obezbjeđivanju materijalnih dobara svojoj djeci, stavljajući na prvo mjesto materijalne vrijednosti. Znam za slučaj gdje je otac svome petogodišnjem sinu napravio i opremio kuću, kao da će on već sutra započeti novi život u njoj. Lijepo je da roditelji budu materijalna podrška svojoj djeci, u jednom zdravom i racionalnom omjeru, toliko da od djeteta ne naprave „parazita“ koji će se cijeli svoj život oslanjati na nekog drugog i očekivati da mu drugi sve „na gotovo“ obezbijede.

Lijepo je da dijete nauči od roditelja da bude ambiciozno, da planira budućnost, da radi i trudi se, ali ne i da je materijalno osnova za sve, jer se time, nažalost, zapostavljaju osnovne misije čovjeka na Zemlji. Također, neki roditelji ulažu u obrazovanje svoje djece, i to je izuzetno kvalitetna investicija i mnogo unosnija od prve. Nakon obrazovanja, dijete biva od koristi i Ummetu, svojoj zajednici, ali i uči da kroz svoj trud i rad dolazi do cilja.

Međutim, ni obrazovanje nema svoj puni smisao ukoliko u njemu izostane moralni odgoj čovjeka i vjerski odgoj. Bez uzvišenijeg cilja u svemu tome, da sve bude zarad Njegovog zadovoljstva sa čistim nijjetom, nema bereketa, smisla ni ljepote u bilo čemu što čovjek postigne ili ostvari. Jer, uspjeh našeg truda zavisi jedino od Allaha. I sve što smo učinili sa namjerom da On bude nama zadovoljan ima smisao i trajnost.

Upravo zbog toga, svaki roditelj bi težište odgoja trebao staviti na vjeru i moral. A osnovna toga je Kur’an. Roditelj koji uloži napore da veže srce svoga djeteta za Kur’an i u tome uspije, ostavio mu je najbolje, najljepše i najvrijednije nasljedstvo.
_____________________

Cijelo vrijeme, dok teku dešavanja u Gazi i drugim dijelovima Palestine, razmišljam o vrijednosti vjere i o vrijednosti čovjekove čvrste veze sa Gospodarom, a uz namaz, Kur’an je ono što najviše čovjeka približava Allahu. Građevine su, uglavnom, porušene. Mnoge diplome zatrpane. Iskušenja teško shvatljiva umu. Ali, vidimo oca koja sa vedrinom lica posljednji put ljubi svoju djecu. I čvrsto vjeruje da to nije zadnji put, da oni idu svome Gospodaru.

Vidimo dječaka koji na ruševinama svoje kuće uči Kur’an. Ili dječaka čija je anestezija Kur’an. Vidimo i djevojku koja sjedi na pragu razrušene kuće, uči Kur’an. Čujemo borce koji svaki svoj pogodak prate Kur’anom. I vidimo zadivljujući sabur, nestvarnu ljepotu njihovih lica, i hrabrost koja je, voljom Uzvišenog, tako jaka.

Slušamo majku koja kaže: „Neka teku vulkani krvi, rodit ćemo novu djecu, rodit ćemo nove hafize Kur’ana!“ Subhanallah, njihova veza sa Kur’anom je, uistinu, snažna. I oni su svjesni najveće blagodati ovog svijeta, a ta blagodat je Kur’an.

**

Dragi roditelji,

Trudite se da vaša djeca zavole Kur’an. Trudite se da svojim uzorom budete sebeb takve ljubavi.

Učite svoju djecu da je sve na ovom svijetu prolazno. I da sve što rade nije samo po sebi cilj, već da je Ahiret mjesto na kojem grade svoj vječni život.

Da kuća nema vrijednost ukoliko njen domaćin nije onaj koji posjeduju moralnu vrijednost.

Da su diplome okaljane u rukama nemoralnih ljudi. Znanje je, tek, ukras moralnog čovjeka.

Učite ih da je Kur’an najbolji saputnik. Da u njemu imaju odgovor na sva pitanja i da je s njim sve mnogo ljepše i lakše.

Znajte da dijete kojem ste ostavili Kur’an kao nasljedstvo uvijek će vam biti od koristi, čak i kada vas više ne bude.

Znajte da je mnogo roditelja koji su gradili svojoj djeci kuće, gomilali imetak a zapostavljali moralni i vjerski odgoj svoje djece, na kraju nisu imali nikoga ko bi im otvorio vrata i  iskazao ljubav i poštovanje.

Znajte da je mnogo onih koji su uložili velik trud i imeta u obrazovanje svoje djece, ali su zaboravili da obrazovanje bez odgoja nema smisla. Naći kraju, nisu imali nikoga ko bi im se dostojno zahvalio za svu roditeljsku ljubav i žrtvu.

Imajte na umu da su djeca poput investicije. Ono „u šta ih ulažete“ – to su i to će biti. Neka vaša djeca budu vaše trajno dobro i nešto što želite zadržati kod sebe na Ahiretu. Kakav je samo onaj roditelj koji zbog ovog svijeta upropasti Ahiret sebi i svojim najbližim.

Dovimo Uzvišenom i krenimo od sebe i svojih porodica. Ne možemo promijeniti stanje naše braće u Gazi ali možemo promijeniti sebe i stanje naših porodica…

Promjene počinju od pojedinaca, a pojedinici su dio Ummeta i čine Ummet.

Gospodara molim da nam poveća svijest o važnosti i ljepoti Kur’ana. Amin.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta