Tekstovi

Najčešći islamski izrazi i njihova značenja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ako niste musliman, poznavanje izraza koji muslimani koriste u svom svakodnevnom životu može vam pomoći da izbjegnete one neugodne trenutke koje osjećate kada mislite da biste trebali znati što nešto znači. Ako ste musliman i niste sasvim upoznati sa navedenim izrazima, nemora vam biti neugodno, učimo zajedno i zato smo ovdje. Napravili smo ovaj popis nekih najčešće korištenih fraza, sa objašnjenjem.

Elhamdulillah / Hvala Allahu  – Koristi se za izražavanje zahvale. Obično se koristi nakon jela, a također se često koristi kao odgovor na pitanje kako ste ili kako ste proveli dan, npr. “Elhamdulillah, bilo je dobro.”

 Jazaka Allahu Khairan / Allah vas nagradio svakim dobrom – Izraz zahvalnosti prema osobi. Kad vam netko učini uslugu ili neki hajr – dobro (daje vam nešto, pomaže vam u nečemu…)

Subhanallah / Slavljen neka je Allah – Izraz koji koristimo kada se dogodi nešto dobro ili smo nečime iznenađeni. Na primjer, čovjek koji gleda na lijepu planinu ili more, reći će – Subhanallah!

Mašallah

Najbliže značenje je “kako je Bog htio” ili “dogodilo se ono što je Allah želio”. Ovaj izraz trebao bi biti podsjetnik da sve dobre stvari dolaze od Allaha i da su od Njega blagodati. Kada nas nešto oduševi, zadivi ili se dogodi lijepo nama ili drugom koristimo riješ mašallah, na primjer, postali ste otac ili ste položili ispite, reći ćete – Mašallah!

 Allahu Ekber / ‘Allah je najveći’

Ovo je fraza koju koristimo u molitvi – namazu i kao opći izraz vjere ili zahvalnosti. Nažalost, neki ekstremisti koji sebe predstavljaju muslimanima (to što čine nije islam) koriste ovu frazu prije nego što izvrše terorističke akte, zbog čega mnogi povezuju “Allahu Ekbar” s nasiljem i uništavanje, što je potpuno neispravno.

Dava

Da’wah je arapska riječ koja ima doslovno značenje “upućivanje poziva”. Ovaj izraz se često koristi za opisivanje načina na koji muslimani upoznaju druge o vjerovanjima i običajima islama.

Džuma

Ovo je molitva petkom, tj molitva je koju muslimani klanjaju svakog petka u džamiji. Održava se nešto poslije podneva i zamjena je za podne namaz, odnosno onaj tko klanja džumma namaz, nije dužan klanjati podne.

La havle ve la kuvvete illa billah

Značenje je  “Nema snage niti moći osim sa Allahom”.  Znamo da čovjek nema sposobnost promjeniti svoje stanje osim uz Allahovu pomoć. Koristi se u situacijama nad kojima nemamo kontrolu, također se ponekad koristi za izražavanje nezadovoljstva.

 Inšallah / Ako Bog da

Odnosno – ako Allah želi. To se odnosi na planiranje budućih radnji, učinit ću to i to, ako Bog da. Allah Uzvišeni u Časnom Kur’anu kaže:  “I nikako za bilo šta ne reci: ‘Uradiću to sigurno sutra!’ – ne dodavši:’Ako Bog da!’…” (El Kehf, 24.) Na primjer:  “Sutra ću obaviti servis auta, inšallah.”

Amin

Ovaj izraz se koristi i u kršćanskoj vjeri (amen). Koristi se kao zaključna riječ nakon dove – molitve. Primjer: “Neka nas Allah uputi na pravi put, amin!“ ili “Molim Allaha da sutra položiš ispit, amin.

Džennet / Raj

Džennet – raj. Također, možemo čuti i naziv “Firdeus” ili “Firdevs” što znači najveći stepen Dženneta.

Džehennem / Pakao

Džehennem je suprotnost od Dženneta i označava mjesto gdje će ići zlotvori i oni kojima se Allah ne smiluje pa da ih uvede u Džennet.

Hadisi

To su zbirke predaja koje sadrže izreke Poslanika Muhameda, sallallahu alejhi ve sellem, koje su uz Kur’an i sunnet, glavni izvor smjernica za muslimane.

Sahih – Hadis koji je autentičan, vjerodostojan

Hasen – Hadis koji je dobar.

Da’if – Hadis je slab.

Fetva

Fetva je islamska vjerska presuda, mišljenje učenjaka. Fetva jednog učenjaka nije nužno “obvezujuća” za vjernika. Ljudi koji izriču fetve, svoja rješenja temelje na znanju i mudrosti. Mi gledamo mišljenje, ugled osobe koja ga daje, dokaze koji ga podupiru, a zatim odlučujemo hoćemo li ga slijediti.

 Umra

Umra je islamsko hodočašće u Mekku, koja je sveti grad muslimana. Može se obaviti u bilo koje doba godine, za razliku od hadža koji se obavlja u određeno vrijeme.

Hadž

Hadž je islamsko hodočašće u Mekku. To je vjerska dužnost za punoljetne muslimane koja se mora izvršiti barem jednom u životu, ako je osoba za to financijski sposobna.

Estagfirullah

Izraz koji označava traženje oprosta od Allaha.

Halal

Ova riječ znači ono što je dozvoljeno u islamu. Npr., halal hrana.

Haram

Ima suprotno značenje od riječi halal. Ovo je izraz koji znači ‘zabranjeno’. To se može odnositi na hranu, djela itd.

Sallallahu alejhi ve sellam

Često se u pisanom obliku može vidjeti skraćenica s.a.v.s. ili saws. , značenje je “Neka je Allahova milost i mir na Njega (Poslanika)”.

Esselamu alejkum (ili esselamu alejkum ve rahmetullah ve berekatuhu)

Uobičajena fraza kojom se mi muslimani međusobno pozdravljamo. Značenje ove rečenice je: “Mir s tobom” ili Neka je na tebe Allahov mir i blagoslov.”

Izvor: www.myislam.org

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta