Tekstovi

Sramim se onoga što sam učinio, kako da živim s tim?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Esselamu alejkum. Jako se stidim onoga što sam učinio, ali želim pronaći način da se izborim sa ovom sramotom. Bio sam jako moralna osoba dok nisam upoznao jednu djevojku. Nikada nisam pokušao razgovarati s njom o stvarima o kojim ne bih trebao, ali je vremenom ona počela tražiti od mene da pričamo o mnogo čemu, što nas je kasnije odvelo do jednog od najvećih grijeha – bluda. Nakon određenog vremena više me nije pekla savjest i uopšte nisam osjećao da činim nešto loše. Našu vezu smo prekinuli nakon nekoliko mjeseci i ja sam uskoro upoznao drugu djevojku, sa kojom sam također činio blud.

Međutim, brzo je do mene došao njen video sa drugim momkom pa sam je odlučio ostaviti. Mnogo mjeseci kasnije počeo sam shvatiti u kakvom se stanju nalazim, počeo sam se kajati i u meni se javila željela za vraćanjem na pravi put. Sada ne želim ni da pogledam žene koje žele flertovati sa mnom. Mnogo se kajem. Kajem se zbog toga što uništio život djevojkama, ali i sebi. Siguran sam da osjećate gađenje dok ovo čitate, ali moje pitanje je kako živjeti sa ovakvom prošlosti i da li je moguće poslije svega toga biti istinski sretan?

ODGOVOR: Dragi brate, prije svega ti želim reći da je tvoj korak da nam pišeš jedan veliki korak naprijed u oslobođenju od prošlosti. Također, značajno je i to što si svjestan da si činio ono što je u islamu strogi haram – seksualni odnos izvan braka. Sasvim je lahko nama kao ljudima da se nađemo u takvim situacijama, a posebno u tako kriznim godinama kao što je mladost.

Moraš prestati kriviti djevojke za to što si učinio i preuzeti odgovornost za svoja djela. Jednom kada naučiš preuzimati odgovornost za ono što si učinio već si bliže spasu. Samim tim nema potrebe da kriviš sebe za ono što si učinio djevojkama jer su i one bile dio toga, svjesno i bez tvoje prisile – dakle one su same odgovorne za svoja djela. Osloni se na Allaha i znaj da je On taj koji prašta ukoliko se iskreno kajemo. Ukoliko se ne vratiš činjenju tog grijeha i nastaviš tražiti oprost od Allaha, On će ti oprostiti i pomoći u vraćanju na pravi put, inshaAllah. Griješenje je sastavni dio ljudskog života, ali nakon što shvatimo da smo pogriješili trebamo znati oprostiti i sebi , a naravno i drugima.

Pokušaj se što češće sjećati Allaha, bilo da je to kroz namaz, zikr, učenje Kur’ana ili upućivanje dova i s druge strane pokušaj se zabaviti drugim aktivnostima i obavezama. Može to biti bilo šta što ti je zanimljivo kao npr bavljenje sportom. Vremenom ćeš se odvojiti od svoje prošlosti i zapamti najvažniji korak ka uspjehu je shvaćanje da je ono što činimo pogrešno.

Izvor: aboutislam.net

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta