Tekstovi

5 savjeta za bolju povezanost sa Allahom dž.š.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Želio bih s vama podijeliti par stvari koje su mi, kao osobi koja je tek prešla na Islam, pomogle da se bolje skocentrišem u namazu i poboljšam svoju povezanost sa Uzvišenim.

Kada tek primite islam imate određene poteškoće jer sve vam je novo i naravno morate da učite kako klanjati, šta učiti na namazima itd. Ponekad to može biti samo mehanički i da dovedemo namaz do fizičkih pokreta. Osjetimo da nemamo nikakvu duhovnu povezanost, da samo izgovaramo riječi na arapskom jeziku koje ne znamo sta znače čime se gubi sama suština namaza, a to jest da se povežemo sa Uzvišenim Allahom. Zbog toga želim da vam dam ovih par savjeta jer neovisno o tome koliko smo dugo muslimani naš iman raste i opada.

  1. Namaz u džematu

Kada sam tek prešao na Islam nisam znao da klanjam i učio sam pokrete i izgovarao riječi što sam mogao tačnije. Klanjao sam, ali nisam osjećao ništa, klanjao sam jer sam morao klanjati, vjerujem kao mnogi novi muslimani. Kada sam se preselio u Egipat to se promijenilo jer sam bio okružen muslimanima i klanjao sam s njima u džematu što sam više mogao i to je bila važna prekretnica u mom duhovnom životu.

Potrudite se barem jednom sedmično da klanjate u džematu, bilo to džamija ili s nekim u kući. Kada klanjate u džematu osjetite duh Ummeta, svi klanjate zajedno, učite, padate na sedždu, osjetite duhovnu povezanost i psihičku prisutnost u namazu.

  1. Gledanje uživo namaza iz Mekke

Prije namaza možete pogledati uživo prijenose iz Mekke i vidjeti prelijepe prizore ogromnih grupa ljudi kako svi u isto vrijeme okreću svoje lice prema časnoj Ka’bi, padaju na sedždu, vraćaju na stajanje. Gledajući sve to vas dotakne emocionalno i na način da želite da postanete dio toga.

  1. Pronađite mirno mjesto

Kao što rekoh iman raste i opada i ponekad da Allah oprosti klanjamo samo zato što moramo. To može da nas udalji od Uzivšenog Allaha. U takvim situacijiama pronašao bih neki tihi kutak gdje me ništa ne bi ometalo tokom namaza. Iskreno se obratimo Allahu u samoći kada nas niko ne vidi i ne čuje osim Njega, da nam učvrsti naš iman i učini nas skrušenim u namazu. Trebamo da iskoristimo blagodat namaza u kojem razgovaramo sa Uzvišenim Allahom 5 puta dnevno.

  1. Dovite na sedždi

Kada smo na sedždi tada smo najbliži Allahu jedini zastor koji nas od Njega dijeli jeste da ga ne vidimo i tada trebamo da tražimo šta želimo i molimo Ga za oprost. Kada završimo i ponovno se ispravimo imamo taj osjećaj da smo sav onaj teret i brige koje su nas mučile ostavili jer smo zamolili Onoga koji se na dovu odaziva. I dao bih iskren savjet kada smo na sedždi naročito sami da što više Allaha molimo jer tada je najbolje vrijeme za razgovor sa Uzvišenim, zadržimo se jer tada zemlji šapućemo, a nebesa nas čuju.

  1. Ne odlažite namaz.

Kada odložite namaz nervozni ste, anksiozni zato što ne želite da ga propustite, ali gledate da ga klanjate tik pred drugi namaz. To nas udaljava od Allaha i slabi našu konekciju s Njim. Klanjajte koliko možete, ali na vrijeme, jer vam to daje osjećaj bliskosti i veću koncentraciju sa Allahom nego kada žurite da obavite namaz prije njegova isteka.

Nadam se da će vam ovih par savjeta pomoći da poboljšate svoj odnos sa Uzvišenim Allahom, osjetite slast namaza u njegovo propisano vrijeme, osjetit slast dove na sedždi i da shvatimo da namaz nije samo skup fizičkih pokreta nego posebno duhovno stanje u kojem se približavamo Allahu subhanehu we te’ala.

Molim Allaha da nas učvrsti na pravom putu i učini od onih koji čuvaju svoj namaz.

Izvor: https://aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta