Zdravlje

Nargila ima više katranskih slojeva od cigareta, koji dokazano izazivaju rak

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nargila iz koje se udiše dim začinjen raznim aromama masovna je pojava u barovima širom Bosne i Hercegovine u kojoj uživaju čak i maloljetnici. Iako vlada mišljenje da dim iz nargile nije opasan kao konzumiranje običnih cigareta, Aida Ramić-Čatak, federalni koordinator za kontrolu duhana i pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, u emisiji “Danas” objasnila je da je nargila štetnija od duhana.

– Jedno istraživanje je pokazalo da u nargilama imamo veću količinu arsena nikla i olova, imamo 36 puta više katranskih slojeva, a koji dokazano izazivaju rak, te 15 puta veću količinu ugljičnog monksida koji je jako opasan, naglasila je Ramić-Čatak.

– Dok popušite cigaretu, za pet minuta, unesete do pola litra duvanskog dima, dok se konzumiranjem nargile unosi više od jednog litra duvanskog dima sa svim toksičnim hemijskim supstancama, pojasnila je Ramić-Čatak. (sodalive.ba)
____________________________________

Da li je dozvoljeno pušenje nargile (šiše)?

Pitanje: Kod nas u Bosni u mnogim gradovima dosta muslimana konzumira nargilu pravdajući se time da se u nargilu stavlja samo suho voće i ništa više, ili pak duhan, ali koji prolazi kroz vodu i gubi sva otrovna svojstva. Da li je to po Šerijatu dozvoljeno?

Odgovor: U tekstu pod naslovom ”Pušenje ““ zlo savremenog doba i porodična tragedija”, objavljenom na stranici islamtoday.net (koju nadgleda i vodi šejh Selman ibn Fehd el-Avde), stoji: ”Od čudnih običaja i navika koje su preplavile arapska i islamska društva jeste pušenje šiše ili nargile. To je bez sumnje u suprotnosti sa islamskim bontonom. Najčešći uzrok ove pojave je slijepo slijeđenje drugih, i ubjeđenje da u nargili nema nikakve štete ili je ona jako mala, što je sigurno velika pogreška, i daleko je od ispravnog.

Husamuddin el-Enver, profesor za plućna oboljenja na Medicinskom fakultetu Kairskog univerziteta, kaže da pušenje nargile više šteti od pušenja cigare, jer uzrokuje širenje disajnih mjehurića; potvrđeno je medicinski da pušenje nargile umanjuje gipkost (elastičnost) pluća, otežava disanje više nego duhan, izaziva alergiju na grudnom košu i hroničnu upalu bronhija. Dok Abdul-Hakim Mahmud, profesor i šef na Odjelu za plućna oboljenja i alergiju na Medicinskom fakultetu, kaže: ”Uzimanje jedne doze nargile jednako je pušenju 20 cigareta, a jedna od stravičnih opasnosti koja prijeti konzumentu nargile jeste zaražavanje tuberkulozom i upalom pluća. Crijevo uz pomoću kojeg se konzumira nargila zadržava u sebi različite vrste mikroba, između ostalog mikrob tuberkuloze, i prenosi ih na konzumente.”

Šta reći poslije ovih izjava? Da nema nikakve smetnje i prepreke za konzumiranje nargile, ili da je ono strogo zabranjeno? Ovo drugo, sigurno, jer islam zabranjuje sve ono što šteti ljudskom zdravlju, što ga uništava i slabi, ili ono što donosi prevladavajuću štetu. Rekao je Allah, dželle šanuhu: I ne ubijajte se, jer Allah je prema vama milostiv. (Prijevod značenja En-Nisa, 29.); I ne bacajte se rukama svojim u propast. (Prijevod značenja En-Nisa, 39.)

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Nema štete (sebi), niti nanošenja štete drugima.” Rekao je šejh Salih el-Munedžid: ”Konzumiranje nargile je haram, jer predstavlja rasipanje imetka, i uzrokuje štetu svakome onome ko je konzumira.” (www.islam-qa.com).

Mr. Semir Imamović

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta