Zdravlje

Šta se događa u našem tijelu kad popijemo Coca-Colu?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

10 minuta nakon što smo popili kolu: 10 kafenih kašičica šećera dospijeva u naš organizam. Mi ipak zbog tolikog šećera nećemo odmah da povratimo jer fosforna kiselina u koli ublažava sladak ukus.

20 minuta nakon što smo popili kolu: Količina šećera u krvi naglo skače, uzrokujući insulinsku eksploziju. Naša jetra tada odgovara tako što sve šećere koje nađe u krvi pretvara u masnoće. (U tom trenutku jetra ima mnogo toga da pretvori u masnoće.)

40 minuta nakon što smo popili kolu: Kofein iz kole je u potpunosti apsorbovan. Šire nam se zjenice; raste nam krvni pritisak; kao reakcija na sve to, naša jetra pumpa još više šećera u naš krvotok. Receptori adenozina u mozgu su sada blokirani, što spriječava osjećaj vrtoglavice.

45 minuta nakon što smo popili kolu: Naše tijelo povećava proizvodnju dopamina, stimulišući centre za osjećaj prijatnosti u mozgu. Ovo je, važno je pomenuti, isti način na koji na nas deluje i heroin.

1 sat nakon što smo popili kolu: Fosforna kiselina reaguje s kalcijumom, magnezijumom i cinkom u debelom crijevu, osiguravajući dodatnu eksploziju u našem metabolizmu. Ovo se dodatno komplikuje velikim dozama šećera i vještačkih zaslađivača koji dodatno povećavaju izlučivanje kalcijuma putem mokraće.

Više od 1 sat nakon što smo popili kolu: Diuretička svojstva kofeina počinju da utiču na naše tijelo. (Imamo potrebu da mokrimo.) Tada sav kalcijum, magnezijum i cink koji su bili namijenjeni našim kostima i tijelu, kao i elektroliti natrijuma i voda izlaze iz tijela.

Blizu 2 sata nakon što smo popili kolu: Kako se haos u našem tijelu stišava, počinjemo da osjećamo nedostatak šećera. Možemo da postanemo lako razdražljivi i usporeni. Do sada smo već izmokrili svu vodu iz kole. Ali ta voda se prethodno sjedinila s najvažnijim hranjivim materijama iz našeg tijela važnih za izgradnju naših kostiju, zuba, mišića i nerava, tako smo i te materije izbacilii.

Nekoliko sati nakon što smo popili kolu: Zbog stvorene navike, organizam osjeća nedostatak kofeina, i javlja se želja za još jednom dozom kole. (magazin.ba)

Mašallah, poslušajte ovo učenje Kur’ana:

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta