Poučne priče i tekstovi

Naricanje zbog smrti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U obicaje koje je islam nazvao dzahilijetskim spada i jadikovanje, tuzenje i pokazivanje pretjerane zalosti zbog smrti. Islam poducava svoje sljedbenike da smrt nije iscezavanje covjeka ,da ona ne vodi u nepostojanje, vec da je to putovanje iz jednog svijeta u drugi, i da nikakvo naricanje nece umrloga vratiti u zivot ili promijeniti Allahovu dzelle sanuhu odluku. Vjernik treba prihvatiti smrt drugih kao svaku drugu nevolju koja ga moze zadesiti, treba je prihvatiti sa strpljenjem i dostojanstveno, uzimajuci pouku i nadajuci se vjecnom susretu na ahiretu i ponavljajuci rijeci iz Kur’ana: “Mi smo Allahovi i mi cemo se Njemu vratiti“(El Beqare:156)

Predislamski obicaj naricanja za umrlim je strogo zabranjen muslimanima. Muhammed – alejhis selam-je rekao: “Ne pripada nama onaj ko se udara po obrazima, razdire svoju odjecu i zagovara postupanje kao u dzahilijjetu“(El Buhari) Muslimanima je zabranjeno da nose traku zalosti, da bacaju svoje ukrase ili da mjenjaju svoju svakodnevnu odjecu kako bi izrazili svoju tugu i zalost, osim u slucaju kada hudovica mora provesti period zalosti(iddet) od cetiri mjeseca i deset dana zbog umrlog muza-u vjernosti uzvisenoj bracnoj vezi: u islamu se ovaj period smatra produzetkom braka i hudovici nije dozvoljeno da prima ikakve nove bracne ponude u ovom periodu. Ona je obavezna da se uzdrzi od ukrasavanja za ovo vrijeme kao znak zalosti i kako bi od sebe odagnala pomisao na novi brak i potencijalne prosce.

Ali, ukoliko je umrli neko ko nije njezin muz, npr. njezin babo, brat ili sin, njoj je haram da ih (na ovaj nacin-op.prev.) zali vise od tri dana. El Buhari prenosi od Zejnebe binti Ebi Seleme, koja prenosi od Ummi Habibe-obje zene Bozijeg Poslanika-alejhis-selam-slijedeci hadis: “Kad je umro Ummi Habibin otac, Ebu Sufjan ibni Harb,i Zejnebin brat,i jedna i druga su se namirisale govoreci:-Allaha mi, ja nemam zelju za mirisom, ali sam cula Allahova Poslanika-alejhis-selam-kako je rekao: “Nije dozvoljeno zeni koja vjeruje u Allaha i Sudnji dan da zali umrlu osobu vise od tri noci, osim umrlog muza, koji se zali cetri mjeseca i deset dana“! (El Buhari u poglavlju o dzenazi svoga Sabiba)

Period zaljenja umrlog muza je obavezan i on ne smije biti prekrsen. Jedna zena je dosla Resulullahu-alejhis-selam-i rekla mu: – Mojoj kceri je umro muz i oci su joj se zarazile. li ona staviti surmu?(Osim kao ukras, surma ima i medicinsku vrijednost – op.prev.) Muhammed-alejhis-selam-rece: “Ne!”, i to ponovi dva ili tri puta. (Ovo prenosi El Buhari u Poglavlju o razvodu braka svoga Sabiba: radi se o istoj izjavi Ummi Habibe i Zejnebe)

Ovo pokazuje da je ukrasavanje ili uljepsavanje za vrijeme propisanog perioda – iddeta – zabranjeno udovici. Posto su tuga i izrazavanje zalosti prirodni, ona moze zaliti i plakati, ali bez jadikovanja i naricanja. Kad je umro Halid ibni Velid, hazreti Omer je cuo zene kako placu. Neki ljudi su htjeli da ih sprijece u tome, ali Omar rece: “Pustite ih neka placu za Ebu Sulejmanom(ime kojim je dozivan Halid) sve dok ne pocnu bacati prasinu sebi na glavu ili dok ne pocnu naricati.


Tekst poslala sestra Amela

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta