Tekstovi

Nauči svoj mozak da bude discipliniran

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ramazan je bio vrijeme da napustimo loše navike, steknemo dobre, odbacimo stare rutine i započnemo nove. To je bilo najbolje vrijeme da se motiviramo i da napravimo planove kako se transformirati u bolju verziju sebe.  Onda dođe Bajram i mnogi od nas otkriju da je nakon završetka naša samodisciplina nestala i vratili smo se u staru kolotečinu. Odugovlačenje, lijenost i loše upravljanje vremenom čine da se naše ramazanske odluke čine preteškima za održati i borimo se dok na kraju ne odustanemo…

To je uobičajen scenarij, ali neuspjeh nije neizbježan. Dostupno je mnogo literature o tehnikama koje možemo koristiti da razvijemo nove navike ili se riješimo starih.  Teško je, ali nije nemoguće. Za početak trebali bismo postaviti svoje ciljeve jasnima i realističnima. Naš mozak se možda pokušava oduprijeti velikim promjenama, ali lakše prihvaća manje. Krenimo malim koracima i počnimo polako. Ako vam je teško svakodnevno učiti Kur’an, počnite čitanjem samo nekoliko ajeta, učite petnaest minuta dnevno. Kasnije možete povećati količinu.

Promjena konteksta u kojem se određena ponašanja događaju može nam olakšati njihovu promjenu. Ako želimo ograničiti vrijeme koje provodimo na društvenim mrežama, na primjer, možemo držati naše telefone i računala izvan vidokruga ili ograničiti njihovu upotrebu na određeni prostor, poput npr.  boravka ili radnog kutka. “Postoje duboko ukorijenjeni sustavi u našim mozgovima koji neprestano nadziru trud i nagrađivanje te izračunavaju neto dobit/gubitak naših radnji. Uglavnom, postoji dio našeg mozga koji se stalno pita ‘isplati li se ovo?’ i ohrabrujući nas da odaberemo lakšu opciju,” kaže neuroznanstvenik Dean Burnett.

Dakle, ako želimo da čitanje Kur’ana postane svakodnevna navika, uvijek imajmo primjerak sa sobom i neka nam bude nadohvat ruke npr. sa sofe na kojoj obično sjedimo.

Ili ako se recimo, želimo zdravo hraniti, pobrinut ćemo se da kod kuće nemamo junk fooda.

“Gladni mozak mislit će da je odlazak u kuhinju lak, dok je odlazak u trgovinu teži i zahtijeva više truda, pa će biti obeshrabren da to učini”, objašnjava Burnett.

Stvorite okidače koji će pomoći u održavanju novih navika. Ako ste tokom ramazana učili Kur’an nakon sabah- namaza, onda koristite sabah. Ako želite više vježbati i otići u šetnju nakon večere, onda je taj slijed radnji vaš okidač. Također možete stvoriti vizualne okidače, postavljajući objekte koji vas podsjećaju na vaše novo ponašanje posvuda oko vas. Možete i voditi dnevnik ili grafikon napretka.

Zapisivanje broja ajeta koje smo svaki dan pročitali, na zidni kalendar recimo, moglo bi nas motivirati da čitamo svaki dan jer će mozak željeti da lanac ostane neprekinut. Konačno, “Koliko je vremena potrebno za stvaranje navike značajno varira ovisno o situaciji”, objašnjava Burnett. Bitna je odlučnost i ustrajnost, a rezultati inšallah neće odustati.

Izvor: www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta