Aktuelno
man with steel and chainmail armor holding sword

Ne budi zulumćar niti u zulumu pomagač

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

﴿وَلا تَركَنوا إِلَى الَّذينَ ظَلَموا فَتَمَسَّكُمُ النّارُ وَما لَكُم مِن دونِ اللَّهِ مِن أَولِياءَ ثُمَّ لا تُنصَرونَ﴾

[هود: ١١٣]

Uzvišeni Allah kaže: “I ne naginjete ka onima koji zulum čine pa da vas zbog toga Vatra dohvati, a zaštitnika osim Allaha nemata, nakon čega pomoći vam neće biti!” (Sura Hud, 113. ajet)

Kada je šejhul-islam Ibn-Tejmijje bio u zatvoru u Damasku došao mu je dželat i rekao: “Oprosti mi šejh, ja samo izvršavam naređenja!”
“Da nema tebe, ne bi mi oni zulum učinili”, reče mu Ibn Tejmijje.

I neka se Allah smiluje imamu Sufjanu es-Sevriju; kada mu je došao krojač i rekao da je sultanov krojač, pa da li ga smatra pomagačem zulumćara, on mu je odgovorio: “Ne samo to, nego ti u zulumćare spadaš! Zulumćarevi pomagači su oni koji ti prodaju igle i konac!”

Kada je imam Ahmed ibn Hanbel utamničen došao mu je zatvorski čuvar i upitao ga: “Ebu Abdullah, da li je vjerodostojan hadis koji se prenosi o zulumćarima i njihovim pomagačima?!” “Da”, odgovori imam Ahmed. “A jesam li ja pomagač zulumćarima?”, priupita čuvar. “Zulumćarevi pomagači su oni koji te šišaju, peru tvoju odjeću, spremaju ti hranu i kojima ti prodaješ i koji od tebe kupuju. Što se tebe tiče, ti u same zulumćare spadaš!”, odgovori mu imam Ahmed.

Allahu, Gospodaru naš, molimo Te da nas sačuvaš od toga da zulumćari budemo, i da zulum bude nama učinjen, i da se prema drugim neprimjereno odnosimo, ali i da se drugi prema nama neprimjereno odnose.

Amin!

Priredio: mr. Muhamed Nezir Mehanović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta