Savjeti

Ne osjećam grižnju savjest zbog grijeha koje činim

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Selam alejkum! Ovako, ja griješim, normalno, kao svako na ovoj zemlji, ali sad sam počeo da prakticiram islam i opet radim mnogo grijeha, ali problem je ja bi se pokajao i sve, medjutim ne mogu i ne osjećam nikakav bol ili da me je kakav strah ili šta od tih stvari. Ja kažem da se kajem i obećam Allahu da se neću vraćati tome grijehu, ali se opet vratim. Najgore mi je što ne osjećam ništa što se tiče grijeha, mene to ne peče u prsima, a kamoli da bi još zaplako. Znam da će te mi reći ne gubim nadu u Allaha, ali se ništa ne mjenja, ja samo grješim i dalje, šta da radim?

SAVJET: Ve alejkumus-selam! Drago nam je što si se okrenuo vjeri i postao musliman. Oslabio ti je imanski imunološki sistem i lahko ga napadaju prohtjevi i strasti, a iza prohtjeva i strasti se krije prokleti šejtan, pa mu nemoj biti pokoran. Sjeti se ko ti je dao sve blagodati, pa zar ćeš Allahu uzvratiti nepokornošću. U tvom slučaju savjetujem ti da sebi promjeniš zajednicu i društvo. Nađi sebi društvo koje je u vjeri, koji paze na Allahove granice i kloni se grijeha i nastavi sa pokajanjem, pa ukoliko tako nastaviš, vidjećeš promjenu. Ti se trudi što više možeš. Radi tako dok ti srce ne smekša. Griješi onoliko koliko možeš da podneseš vatru Džehennemsku i gledaj prema kome se griješiš i neka te bude stid Allaha Uzvišenog.

Prenosi Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik a.s. rekao: “Uistinu kada čovjek pogriješi, na srcu mu se upiše crna tačka (mrlja), pa kada učini istigfar (zatraži oprost) i pokaje se, njegovo srce se očisti. A kada se ponovo vrati grijehu onda se mrlja uveća, dok ne obuhvati cijelo srce i to je prekrivanje koje Allah spominje: `A nije tako! Ono što su radili,prekrilo je srca njihova.`” (Bilježi Tirizmija) Obilazi bolesnike i posjećaj se na Allahove blagodati prema tebi, klanjaj dženaze i prisustvuj njihovom ukopu, i sijeti se da ćeš i ti jednog dana tamo biti sam.

Abdullah Mujić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta