Tekstovi
shooting star under blue sky

Ne propustite noćno šaputanje sa Gospodarom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Postoji doba noći kada se cijeli svijet transformiše. Tokom dana, haos često preuzme naše živote.Obaveze oko posla, škole i porodice odvlače nam pažnju. Osim vremena za pet dnevnih namaza teško je izdvojiti vrijeme za razmišljanje ili čak opuštanje. Mnogi od nas žive brzim tempom da čak i ne shvatamo šta propuštamo. Ali postoji doba noći kada se posao završava, kada saobraćaj umiri, i kada je tišina jedini zvuk. U to vrijeme, dok svijet oko nas spava, postoji Onaj koji je budan i čeka…

na nas da Mu se obratimo. Rečeno nam je u kudsi hadisu: “Naš Uzvišeni Gospodar svake se večeri spušta na zemaljsko nebo u zadnjoj trećini noći i govori: “Ko Me moli,pa da mu se odazovem, ko nešto traži pa da mu dam, ko od Mene oprosta traži, pa da mu oprostim.” (Buhari i Muslim) Možemo samo zamisliti šta bi se dogodilo kada bi kralj došao na naša vrata, nudeći nam sve ono što želimo. Svako razuman bi makar podesio alarm za takav susret. Da nam se kaže da će tačno sat vremena prije zore na našem kućnom pragu biti ostavljen ček od 10.000.000 dolara, zar se ne bismo probudili da ga uzmemo?

Allah, s.v.t., nam je rekao da u ovo vrijeme, malo prije zore, On dolazi Svojim robovima. Zamislite to. Gospodar svemira nam je ponudio sveti razgovor s Njim. Gospodar čeka na nas da dođemo da razgovaramo sa Njim, a ipak mnogi od nas Ga ostavljaju da čeka dok spavamo u svojim krevetima. Allah, s.v.t., nam dolazi i pita nas šta želimo od Njega. Stvoritelj svih stvari nam je rekao da će nam dati sve što god tražimo od Njega. A mi ipak spavamo.

Doći će dan kada će koprena obmane biti podignuta. Kur’an kaže: “Ti nisi mario za ovo, pa smo ti skinuli koprenu tvoju, danas ti je oštar vid.” Toga dana vidjet ćemo pravu stvarnost. Na taj Dan, shvatit ćemo da su dva rekata namaza bila veća od svega na nebesima i Zemlji. Shvatit ćemo neprocjenjivu vrijednost čeka koji je ostavljan svake večeri dok smo spavali na našem kućnom pragu. Doći će dan kada kada bismo se odrekli svega pod nebeskim svodom samo da se vratimo i klanjamo ta dva rekata.

Doći će dan kada bismo se odrekli svega što smo voljeli u ovom životu, svega što je okupiralo naša srca i misli, svakog privida za kojim smo trčali, samo da bi imali taj razgovor sa Allahom. Ali toga Dana, postojat će osobe od kojih će se Allah, s.v.t., okrenuti i zaboraviti na njih, kao što su oni nekoć Njega zaboravili.

Kur’an kaže: “Gospodaru moj,” reći će  “zašto si me slijepa oživio kada sam vid imao?” “Evo zašto” ” reći će On: “Dokazi Naši su ti dolazili, ali si ih zaboravljao, pa ćeš danas ti isto tako biti zaboravljen“.U suri el-Mu’minun, Allah kaže: “Sada ne zapomažite, Mi vam nećemo pomoć ukazati“.

Možete li zamisliti trenutak o kojem ovaj ajet govori? Ne radi se o tome da ćete biti zaboravljeni od starog prijatelja i druga iz razreda. Radi se o tome da će vas zaboraviti Gospodar svjetova. Ne Džehennem. Ne ključala voda. Ne opečena koža. Nema veće kazne od ove. I ne postoji veća kazna od ove, nema veće nagrade od one koju je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, opisao u sljedećem hadisu: “Kada stanovnici Dženneta uđu u Džennet, a stanovnici Džehennema u Džehennem, začuće se poziv: “O stanovnici Dženneta, vi kod Allaha imate još jedno obećanje koje hoće da vam sada ispuni.” Na to će upitati: “Kakvo je to obećanje? Zar nam nije dao da nam težina dobrih djela pretegne? Zar nam nije dao da nam lica budu bijela? Zar nas nije uveo u Džennet i izveo iz Džehennema?” On (tj. Poslanik sallallahu alejhi we sellem) je rekao: “Zatim će se podići zastor pa će ugledati lice Uzvišenog Allaha, pa im ništa što im je dato neće biti draže od gledanja u Njega.”

Ali ne trebamo čekati do toga Dana da bismo znali ishod ovog noćnog susreta sa Allahom, s.v.t. Istina je, da ne postoje riječi koje mogu opisati snagu mira u ovom životu koju stječemo od takvog razgovora. To se mora samo doživjeti da bi se znalo. Njegov učinak na život je neizmjeran. Kada osjetite noćni namaz ostatak vašeg života se transformiše. Odjednom, teret pod kojim ste se slamali postaje lakši. Problemi koji su izgledali bezizlazni bivaju riješeni. I ta blizina Stvoritelju, koja je nekad bila nedostupna, postaje vaš jedini spas.

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta