Dove i zikr

Ne propustite ova 2 dragocjena vremena za dovu u ramazanu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Neki od nas mogu se suočiti s izazovnim rasporedima i obvezama koje preuzimamo u mjesecu ramazanu. Možda su neki od nas koji su tek „na početku“ svoje priče u islamu, malo opterećeni svim izmjenama kojima težimo ili se očekuje da ih usvojimo za vrijeme ramazana. Stoga želimo podijeliti dvije jednostavne i učinkovite preporuke o dovi koje možemo primjenjivati ​​svakodnevno u ramazanu. I Kur’an i hadis govore o neprocjenjivim vrlinama dove kao suštine i najboljeg oblika ibadeta. To je izvanredan način približavanja Uzvišenom Allahu. Evo koja su to dva praktična prijedloga:

1.Potrudite se da se probudite za sehur, ne samo da jedete i pijete nego i da razgovarate sa svojim Gospodarom. Nekada post definitivno može biti izazov, npr. zbog ljudi koji ubrzo nakon sehura ustaju na posao i sl., ali razmišljajte o njima kao o izuzetnim prilikama da se približite Uzvišenom Allahu. Osim obroka, kao šta smo spomenuli, sehur je pravo vrijeme za obavljanje noćnog namaza i traženje od našeg Gospodara sve šta želimo i za čime smo u potrebi.

Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem posebno je ohrabrio i spomenuo prednosti jedenja sehura, kao i vrijednost već spomenutog noćnog namaza. Za sehur je rekao da je bereket u ustajanju na njega, a o zadnjoj trećini noći: Uzvišeni Allah silazi svake noći na zemaljsko nebo u zadnjoj trećini noći i kaže: Ko će doviti pa da mu se odazovem, ko će od mene tražiti pa da mu dam, ko će Me tražiti oprosta pa da mu oprostim?(Buhari i Muslim)

Dok je imam Šafija za upućivanje dova u zadnjoj trećini, na noćnom namazu rekao: „To su strijele koje ne promašuju cilj.“

Iskoristimo ovo posebno vrijeme da tražimo od našeg  Milostivog Gospodara za sve svoje potrebe, ovoga i onoga svijeta.

2.Pokušajmo odvojiti nekoliko minuta prije nego šta prekinemo post da također učinimo dovu i zamolimo Uzvišenog Allaha za milost i oprost. Ovo su dragocjeni trenuci kada su sve naše dove prihvaćene! Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je posebno spomenuo ove dove, tj. rekao da se dove postača ne odbijaju.

Dakle, bilo da smo na poslu, kod kuće ili u mesdžidu, nemojmo zanemariti ovu dragocjenu priliku. Stoga, dok sa zebnjom iščekujemo iftar, umjesto da trčimo za hranom ili uzalud čavrljamo o našem danu, radije bismo se trebali fokusirati na dovu i moliti Dragog Allaha da ispuni naše potrebe, nade i želje. U najmanju ruku, barem da dovimo Allaha da primi naš post i oprosti greške i nedostatke u postu.

Inšallah, ako smo svjesni ovih jednostavnih prilagodbi rasporeda i blagodati korištenja ovih vremena, vidjet ćemo lijepe rezultate i učinke na našim životima i nakon ramazana.

Izvor:  https://almadinainstitute.org/

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta