Tekstovi

Allah je zabranio nepravdu Sebi, pa zar misliš da će je dozvoliti tebi?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zar zaista misliš da ćeš uspjeti ako drugim ljudima činiš nepravdu i zlo? Zar misliš da će ti Allah dozvoliti da imaš lijep život, a drugima ga teškim činiš?! Tako mi Gospodara, nećeš uspjeti u svojim namjerama! Tvoje zlo i nepravda samo će se tebi vratiti mnogostruko. Jusufa, a.s., rođena braća htjedoše ubiti i u bunar ga baciše, a Allah mu dade titulu, učini ga poštovanim, a braća su na kraju došla od njega pomoć da traže.

Poznajem barem 20 ljudi kojima su sihirbazi htjeli nanijeti zlo, a to iskušenje je bilo sebebom da se oni vrate Allahu, vežu srce za Njega i postanu iskreni vjernici.  Poznajem insane koji prije tog iskušenja nisu imali ni namaz, a sada ibadete po pola noći, dane provode u zikru, a harame koje su prije činili ostavili su i prestali raditi. Mislili zločinci da su im zlo napravili, a Allah je iskušanima najljepšim uzvratio na nepravdu.

Kaže Allah, subhanehu ve te’ala, u 42. i 43. ajetu Sure Ibrahim:

وَلاَ تَحْسَبَنَّ اللّهَ غَافِلاً عَمَّا يَعْمَلُ الظَّالِمُونَ إِنَّمَا يُؤَخِّرُهُمْ لِيَوْمٍ تَشْخَصُ فِيهِ الْأَبْصَارُ(42 (مُهْطِعِينَ مُقْنِعِي رُءُوسِهِمْ لاَ يَرْتَدُّ إِلَيْهِمْ طَرْفُهُمْ وَأَفْئِدَتُهُمْ هَوَاءُ(43)

A ti nikako ne misli da Allah ne motri na ono što rade zulumćari! On im samo pušta do Dana kada će im oči ostati otvorene,(42) i kada će žureći podignutih glava, netremice gledati; a srca će im prazna biti.(43)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:“Allah uistinu pušta nasilnika, ali kada ga zgrabi, ne ostavlja ga!” Pa je proučio: Eto, tako Gospodar tvoj kažnjava kad kažnjava sela i gradove koji su nasilje činili. Kažnjavanje Njegovo je zaista bolno i strašno. (Suretu Hud: 102) (Buharija)

Ti koji si iskušan, budi siguran, svaki uzdah, bol, suza i muka, sve će ti to tvoj Gospodar vratiti, od grijeha te očistiti, nagradama najljepšim u Džennetu okititi. U Njega se uzdaj, Njemu dovi i od njega traži, saburom se okiti, baš poput Ejuba, alejhis-selam, a Milostivi će iz Svojih riznica da te obaspe neizmjernim nagradama.

Ti koji činiš nepravdu ljudima, praviš im smicalice i podlosti, uznemiravaš ih i život im teškim činiš, znaj da su tvoje podlosti kratkog vijeka, a Allah će te žestoko kazniti ukoliko se ne pokaješ. Zašto izabrati put zla, koji ne donosi dobit ni na dunjaluku ni ahiretu, ako možeš činiti dobro i živjeti lijepim životom?! Možeš dobiti sva bogatstva ovog svijeta, ali spokoj i mir nikad nećeš imati.

Allahu, sačuvaj nas onih koji nam misle i žele zlo, uzmi nas pod Svoju zaštitu i uputi da uvijek dobro mislimo i činimo drugim ljudima!

Amila Žužić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta