Tekstovi

Višeženstvo je Allahov blagoslov, a ne nedaća

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Neka su sve pohvale i zahvale Uzvišenom Allahu koji je dopustio ženidbu sa dvije, tri ili četiri žene. Neka je mir Božiji i salavat na onog najboljeg među nama koji je ovaj propis primjenio i koji je sprovodio pravdu u njemu (Poslanik Muhamed, s.a.w.s).

Allah doista ne propisuje ništa, a da ono ne sadrži sve dobro i korist za Njegova stvorenja. Uzvišeni Allah je Mudri (Al-Hakím), Sveznajući (El-Alím) i Plemeniti (El-Kerím). Osim toga, djela Allahovog Poslanika s.a.w.s., ne govore o njegovim vlastitim željama, već o propisima koji su objavljeni. Njegov govor je istina, a tako su njegovi postupci. Poslanik s.a.w.s. nikad ništa nije činio osim po naredbi Uzvišenog Allaha, nikad nije otkrivao bilo šta što bi primjetio kod jednog od svojih ashaba, osim ako mu to nije bilo naređeno od Uzvišenog Gospodara. Među tim stvarima je višeženstvo.

Uzvišeni i Slavljeni Allah je propisao i dozvolio višeženstvo iz mnogo veće mudrosti nego što se misli, iz plemenitih i uzvišenih ciljeva kao što su pročišćavanje društva od nepoštenja, nemorala, da štiti ljude od brige i održavanje života, tako da je njegov propis zasigurno bezbjedan i bez ikakvih loših učinaka za Njegove robove, te bez ikakvih loših učinaka poput širenja raznih bolesti nemorala i grijeha. To je zato što sve veći broj žena koje nemaju muževe su uzrok širenja bluda, razvrata, siromaštva, fizičkog i psihičkog oboljenja kao što su anksioznost, zbunjenost, osjećaj praznoće, melanholije, depresije i slično.

Neka se svako od nas zamisli i postavi u situaciji da njegova/njena sestra ili kćer je propustila propustila priliku za brak iz bilo kojeg razloga, ili neka se svako od nas zamisli u situaciji udovice, razvedene žene ili samohrane majke sa djecom kojima je Svemogući Allah predodredio da budu u takvom stanju. Ko bi se usudio oženiti takvim ženama?

Zar to neće biti mlađi čovjek koji je u svom najboljem stanju, zdravlju i snazi?

Da Uzvišeni Allah nije propisao višeženstvo, što bi bila sudbina tih žena čiji je broj tri puta veći u odnosu na broj muškaraca?

Dakle, ovo pojašnjava da višeženstvo u interesu žena na prvom mjestu prije nego što je to u interesu čovjeka. To uopće nije neka vrsta prakticirane opresije protiv žene, kao što neki vjeruju. Onaj koji je propisao višeženstvo je Uzvišeni i Svemilosni Allah, a Ebu Zerr El-Gaffari r.a. prenosi od Poslanika, s.a.w.s., da je Uzvišeni Allah s.w.t. rekao: “O Robovi moji, ja sam Sebi nasilje zabranio, a zabranio sam ga i među vama, pa nemojte jedan drugom nasilje činiti.” Hadis je prenio i Muslim, što se smatra vjerodostojnim.

Stoga može li Allah zabraniti nepravdu tj. opresiju dok dopušta višeženstvo koja podrazumijeva ugnjetavanje žene?

Apsolutno ne i nikad.

To je zato što Allah je Onaj koji je stvorio ženu, a On je taj koji zna najbolje njeno stanje i zna da joj višeženstvo neće naškoditi na bilo koji način. Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže:

﴾أَلَا یَعْلَمُ مَنْ خَلَقَ وَهُوَ اللَّ طِیفُ الْخَبِیرُ﴿ ١٤

“A kako i ne bi znao Onaj koji stvara, Onaj koji sve potanko zna, koji je o svemu obaviješten.” (Al-Mulk, 14)

Uzvišeni također kaže:

قُلْ أَأَنتُمْ أَعْلَمُ أَمِ اللَّ ـهُ

“Reci: ‘Znate li bolje vi ili Allah?’ ” (Al-Bekare, 140)

Sveznajući Allah je dozvolio višeženstvo zbog interesa žena da je ne odvraća od braka, u interesu čovjeka da ne bježi od njegovih prednosti, a za interes naroda radi širenja njegovog potomstva. To je propis od Onoga koji je Mudar (El-Hakim) i Koji se stara i brine (El-Vekíl) za svakog Svog Roba. To niko ne može osporiti, osim onaj kome je Allah oslijepio oči od nevjere, licemjerja ili tvrdoglavosti.

Višeženstvo u drugim društvima

Mi nismo jedina skupina koja traži i poziva na višeženstvo. Također, nemuslimanske zemlje su počele tražiti dozvolu za to i prizivaju ga primjeni. Oni su svjedoci nepravdi i raznim odstupanjima koja su se dogodila u njihovim društvima zbog velikog broja ljubavnica. Ovo pitanje loše utiče na neka društva tih zemalja jer njihova djeca postaju slabija (nezdravija) i broj njihovih novorođenčadi drastično opada što prijeti istrijebljenju njihovog društva. Rezultatom toga, oni koji znaju nešto o islamskoj vjeri javno su izrazili želju i nadu za usvajanjem zadovoljavajućih vrijednosti, učenja i vrlina islama, koje uključuju višeženstvo.

Osim toga, neke od žena intelektualki nemuslimanskih društava javno su iznijele mišljenje tome da je svakom muškarcu bolje imati više od jedne žene, tako da svaka žena može imati muškarca koji se brine o njoj i koji će joj biti podrška. Muškarac o kojem ona može ovisiti i na kojeg se može osloniti. Ovo će također ukloniti razne nevolje od njih i njihove kćeri će također zaštićene kućanice i majke legitimne djece u budućnosti (o.p. trenutno postoji mnogo vanbračne djece). Engleski pisac Bertrand Russell, rekao je: “Stroga monogamija se temelji na pretpostavci da je broj žena i muškaraca približno jednak što uopće nije slučaj, to uključuje opsežne okrutnosti za one žene koje su primorane ostati same iz nekih okolnosti.”

Razlozi koji leže iza višeženstva

Nema sumnje da je višeženstvo najbolji i najzdraviji način da se poravnjaju određene stvari o kojim znamo, daleko od emocija i pohvala u društvu. Među njima su:

  • Allah je tako stvorio činjenicu da je broj muškaraca obično manji od žena, a tako stoji gotovo u svim anketama na svijetu. Osim toga, muškarci su češće podložni smrti u različitim područjima života kao što su ratovi, automobilske nesreće i slično. Sve to doprinosi većem broju žena nego broju muškaraca. Stoga, ako je čovjek ograničen ženidbom samo jednom ženom, veliki broj žena će ostati same. Usljed toga do nekog vida bludništva i nemorala može doći zbog toga kao što je to slučaj u mnogim zemljama.
  • Osim toga, muškarac može oženiti ženu koja ne može imati djece, a on želi imati djecu. On također može oženiti ženu koja postaje bolesna i čija bolest će potrajati dugo vremena da bi se ona izliječila, šta ovaj čovjek dakle treba učiniti? Zar je iz bilo kojeg tog razloga treba razvesti jer je ona bolesna ili zato što ne mogu imati djecu? Ili, hoće li je zadržati i psihički se razboliti s njom u takvom braku ili ostati bez djece?

Ako je on razvede iz jednog od ovih razloga, onda bi to bila neka vrsta lošeg postupanja i opresije nad ženom. Ako on ostane s njom uprkos ovom stanju, onda će to također biti neka vrsta pritiska (opresije) nad njim. Rješenje je dakle da žena ostane s njim u počastvovanom stanju (braku), a da muž oženi drugu ženu.

  • Osim toga, neke žene nemaju izraženu seksualnu želju jer su njihove želja ograničene dok muškarci imaju snažniju i izraženiju želju za spolnim odnosom. Neki muškarci nekad nemaju seksualnu želju prema svojoj ženi iz bilo kojeg razloga, šta bi onda trebali da učine tada? Da li muškarac treba da bude uskraćen od punopravnog i dozvoljenog upražnjavanja seksulanog života i potisnuti sebe zbog svoje prve supruge i njenih osjećaja, te tražiti ispunjenje svojih želja na nezakonit način, ili da se pak oženi ponovo? Koje rješenje zvuči najpravednije i najbolje?
  • Osim toga, žene su uvijek spremne da se udaju u bilo koje vrijeme, jer one nisu vezane ni za kakve finansijske odgovornosti. Uostalom, mnogi muškarci nisu u stanju ispuniti finansijske zahtjeve braka osim nakon dugo vremena. Ako je to slučaj, treba li žena ostati neudata kada su muškarci spremni za ženidbu?

Ako neki od njih nisu u mogućnosti platiti miraz, postoje oni muškarci koji su već oženjeni i koji su u stanju isplatiti ga te oženiti drugu ženu, da li onda žena i dalje treba da ostane neudata i nezaštićena? To je u stvari ono podrazumijeva ugnjetavanje i veliku nepravdu prema ženama.

Sebičnost žene

Kada govorimo o višeženstvu i pozivamo na to, pozivamo i mislimo na muslimane, siromašne i nezaposlene žene koje ne mogu naći muža i one koje traže muževe među manjem broju muškaraca. Kako god, neke udane žene nisu za to i gotovo djeluju kao da govore: “Pa šta, neka je nek sjedi sama i bez muža, čak i ako je muslimanka?! Nek umre tamo sama, ali ne dam svog muža nikome!” To je sebičnost. To je nedostatak saosjećanja za drugim muslimankama. To je zbog sebičnih emocija i želja njenog srca ne obazirući se ili ne uzimajući u obzir legitimne prednosti koje su uključene u višeženstvu. Zar se jedna muslimanka treba tako ponašati? Zar je dobra stvar da neke žene uživaju u svojim muževima dok većina drugih žena pate i ostaju bez ljubavi, dobrote čovjeka i svog oslonca u životu?

Koji je njihov zločin i šta su to one loše učinile da bi bile izložene tako surovom kaznom od nekih ljudi koji u sebi nemaju trunke dobrote i saosjećanja? To nije ništa drugo nego sebičnost udanih žena i onih koji se slažu s njima, muževa koji su zarobljeni od takvih žena, koji ne vide dalje od orbita svojih žena, niti gledaju iz bilo koje druge perspektive osim iz perspektive njihovih žena. Uostalom, što može naštetiti udanoj ženi kada se njen muž oženi drugom, trećom

ili čak četvrtom ženu sve dok je on u stanju da ih sve podrži finansijski i da praktikuje pravednost s njima u svemu? Pokazuje li se ovako ljubav za muža koji se o svemu brine, a najmanje o sebi, i nečija je to nesposobnost da se pokaže strpljenje kada muž nekad fizički nije prisutan tu, kada često putuje i na duže vremena, šta onda ona radi tako zaštićena u toplini svog doma?

Je li ovo definicija ljubavi nad svojim vlasništvom i njegovog ekskluzivnog posjedovanja?

Ili je to samo obična zavist i sebičnost?

Neka svaka udata žena stavi sebe na mjesto žene kojoj je uskraćen muž i neka okusi patnje kao što ova uskraćena žena osjeća.

Poštenje, pravda, jednakost i racionalno razmišljanje podrazumijeva da svaka (udata) žena treba razmišljati o svojoj sestri koja pripada istom spolu i da se saosjeća sa njenom sudbinom. Ona nije počinila nikakav drugi grijeh kojim je zaslužila ovakvu oštru kaznu da joj se uskraćuje muž, zaštitnik, otac i odgajatelj njenoj djeci, osim što je bila žrtva jedne udane žene, sestre i njenog egoizma.

Nadalje, ostajući tako bez muža i podrške, ovakvo stanje može joj donijeti puno opasnosti i zla. Određena stanja zajedno s potrebom mogu je prisiliti da počini grijeh i blud. Na taj način, ona će uništiti svoju čast, izgubiti svoju ljudskost i prodati dio sebe po najjeftinijoj cijeni radi uskraćivanja njenih prava i potreba.

Primjena pravednosti nad ženama

Sprovođenje pravednog odnosa je jedna od najvažnijih obaveza. Uzvišeni Allah je o tome jasno rekao:

إَِّ ن اللَّ ـهَ یَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالْإِحْسَانِ وَإِیتَاءِ ذِي الْقُرْبَٰى وَیَنْهَٰى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنكَرِ وَالْبَغْيِۚ یَعِظُكُمْ لَعَلَّ كُمْ تَذََّ كرُونَ﴿٩٠﴾

“Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje, i razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje; da pouku primite, On vas savjetuje.” (An-Nahl, 90)

Svaki pojedini musliman treba promatrati pravdu u svim svojim vjerskim i ovozemaljskim životnim obavezama. Sprovođenje pravednosti prema ženama je osnovna stvar koja obavezuje muža i da svakoj od njih udijeli jednako ugledajući se pritom na Allahovog miljenika, Poslanika Muhameda s.a.w.s. koji je bio najpravednijja osoba u svemu, a posebno prema svojim ženama.

Što se tiče loše prakse koji se javlja danas kod nekih muževa koji su oženjeni s više žena, ne treba i ne smije se okrivljivati sam propis višeženstva; nego, to je isključiva odgovornost samih muževa. Takvi muževi su oni koji su zloupotrijebili propis i pretvorili ga u zlonamjerno čudovište koja zaprepaštava većinu žena, a da muževi postupaju jednako sa svim svojim suprugama, svi bi bili zadovoljni s tim, a problem uopće ne bi postojao. Većina žena mrzi višeženstvo, jer su njihovi muževi ne poštuju i ne sprovode jednakost među njima. Prema tome, nije problem u propisu koji omogućava višeženstvo već u njegovoj primjeni. Kad bi svi oni koji su se oženili više puta sprovodili pravdu, život bi bio dobar, problemi bi se smanjili, sve strane bi bile zadovoljne, pa čak bi same žene bi promovisale višeženstvo.

Ako neko ne sprovodi pravednost prema svojim ženama, onda dolazi do slučaja u kojem se podrazumijeva tretman oslobođanja od ove bolesti i liječenje međusobnih odnosa. Ovdje se misli na liječenje bolesti u drugom značenju, a ne u vidu iskorjenjivanja višeženstva jer ono kao što smo spomenuli ima svoje mnoge prednosti.

Zašto bi iko razuman pozivao za sve manje interakcije među ljudima kako bi se izbjegli problemi koji se javljaju zbog nekih čije je ponašanje iskvareno, ko je izgubio moral? Ako je došlo do zloupotrebe od strane nekih koji žive u neznanju o pravoj primjeni višeženstva, onda je to ponašanje beznačajno u poređenju s velikim prednostima koje se dobijaju iz ovog propisa, te beznačajno u poređenju sa drugim zlom koje može biti uzročnikom napuštanja ovog propisa.

Pozivanje na višeženstvo ističe i ojačava pravu sliku islama i njegovih vrijednosti

Islamski učenjaci su se jednoglasno složili o odricanju od onoga koji uskrati ili mrzi bilo šta iz Časnog Kur’ana. Nema sumnje da su oni koji poriču višeženstvo ili misle da je to neka vrsta prakticiranja tlačenja ili nepravde prema ženama, ili oni koji mrze ovaj propis su nevjernici i otpadnici od vjere prema riječima Allaha Svemogućeg:

﴾ذَلِكَ بَِأَّ نهُمْ كَرِهُوا مَا أَنزَلَ اللَّ ـهُ فََأحْبَطَ أَعْمَالَهُمْ ﴿٩

“zato što ne vole ono što Allah objavljuje, i On će djela njihova poništiti.” (Muhammad, 9)

Stoga mi ovim upozoravamo sve one zlonamjerne osobe. Čak štoviše, mi osjećamo strah za one koji kleveću i omaložavaju višeženstvo, njime zastrašuju druge i stalno pričaju o njegovim negativnim aspektima i zanemarujući one pozitivne.

Šapat u ušima svake žene

Mi ne tražimo od žene da ne osjećaju povremenu ljubomoru za svog muža i da prihvate drugu ženu koja dijeli njenog muža s njom. To je nešto prirodno i urođeno što duše ne mogu izbjeći. Međutim, ono što mi želimo jeste da prva žena da bude iznad svoje urođene ljubomore i da ne dopusti da se njena urođena ljubomora suprotstavlja želji muža da se oženi drugom ženom. Ona ne smije praviti i koristiti se raznim sredstvima i spletkama kako bi nečiji brak bio neuspješan te stavljati pritisak na svog muža da razvede drugu ženu jer ona na to nema pravo. Ona se ne bi trebala ponašati na način koji prisiljava drugu ženu da se osjećaju manje vrijedno i da je nametljivo ukrala njenog muža od nje, oca od njegove djece i njegove kuće što može izazvati i razvod vlastitog braka između prve žene i muža, a što povlači sram i njen i njenog muža umjesto uživanja u Allahovim blagodatima. Zar Allahov propis to od vas traži?

Osim toga, svako bi trebao znati granice onoga što je Allah dopustio. Prva žena treba biti svjesna kršenja tih granica pod izgovorom svojih urođenih dispozicija ženstvenosti kojom ju je Allah stvorio. O sestro, prva ženo, tvoja urođena ljubomora treba biti motiv da se moliš Allahu na prvom mjestu, a zatim udovoljiiš svom suprugu kroz slaganje s njim i izbjegavanje onoga što može izazvati bijes i tugu, tako da možeš dobiti u ekskluzivni posjed njegovu privrženost, ljubav i saosjećanje. Kada si udala za njega, ti ga nisi zapravo uzela u posjed zauvijek. To znači da usvajanje situacije koja ide u suprotnost i protiv naše vjere dok tvrdiš da voliš svog muža vam neće donijeti ništa drugo osim raznih sporova, svađa i uznemiren porodični život. Takav zajednički život nema stabilnosti i guši tvog muža. To ga čini nervoznim i ispunjenim tugom, a ti samo želiš li da on bude sretan i ti s njim ali na pogrešan način. Sve ove stvari oduzimaju stabilnu ljubav u srcu (muža) i nabacuju sjenu na njegovu naklonost i saosjećanje prema tebi. One potom čine i vašu dom krhkim poput doma pauka. Zasigurno imaš najbolji primjer u Majkama vjernika, tj. suprugama Poslanika s.a.w.s., njegovih plemenitih suputnica i u tom pogledu ih trebaš slijediti. Poslanik s.a.w.s imao je više od jedne žene, a tako i halife poslije njege i veliki broj drugih ashaba. Niko od od njih nije mrzio ovaj propis niti je iko posvjedočio da su njihove žene bile ljute ili su imale prigovar na ovaj propis. Oni ga također nisu ni mrzili, niti su nasilno odlazili od kuće ili niti su tražili razvod kao što bi to neke žene našega sadašnjeg vremena učinile; to one koji imaju malo znanja i slabog su imana.

Nužnost čvrstog uspostavljanja višeženstva i podsticanje na njega

Prema onome što je već spomenuto, postaje nam jasna važnost višeženstva i potreba društva za njim. Dakle, treba obratiti pažnju na to kao i pisati o tome. Svi bi trebali sarađivati u tome da se ispravi i prikaže prava slika višeženstva te poticati ga u nadi da ispravi ono što je već prošireno među muslimanima u vidu nesporazuma i neshvatanja ovog propisa s obzirom na to da neki još uvijek vjeruju da je to neka vrsta opresije nad ženama, kršenje njihovih prava i izdaja nad njima. Pogotovo zbog toga jer je potreba za višeženstvom pod pritiskom i biće još više u budućnosti u ovakvom okruženju.

Otprilike, tri institucije mogu, uz Allahovo dopuštenje, doprinijeti podizanju svijesti o ovoj temi i pozivati na njega, a to su:

  • Masovni mediji sa svojim različitim agencijama, kroz pisanje o tome i pripremu istraživanja te seminara koji se bave ovom temom. Osim toga, to može biti učiniti i bojkotiranjem svih onih koji odbijaju ili omaložavaju ovaj propis kroz novine, serije, filmove i slično.
  • Opća uprava za obrazovanje ženske populacije: To može biti učinjeno kroz uključivanje ove teme u obrazovne programe u naprednim stadijima te može biti dio nekog islamskog predmeta. Na ovaj način djevojke će prepoznati važnost i prednosti višeženstva što bi rezultiralo njegovim podržavanjem, a ne mržnjom ili strahom od njega.
  • Imami džamija: To se može učiniti kroz govor o njemu, njegovim prednostima i potrebama nekih žena tokom hutbi petkom ili u svakodnevnim govorima s vremena na vrijeme. To se može učiniti tokom govora u Ramazanu kada veliki broj žena prisustvuje.

Ako su svi napori kombinovani i ako je saradnja svih u ovoj temi je ujedinjena, višeženstvo će se, uz Allahovu dozvolu, shvatiti kao normalan i pozitivan aspekt u društvu. Također, muškarcima će biti lakše da imaju više od jedne žene i njihov teret u društvu zbog žena će se smanjiti, a nemorala će biti manje. Žene kojima su muževi uskraćeni će se udavati i biće zaštićene. Neudate žene, udovice i djeca razvedenih žena će biti u stabilnim bračnima zajednicama i sve će biti sretni uz Allahovo dopuštenje.

Neka Allah dadne svakome ono što voli, a što je dobro za njega i što mu je srcu drago. Allah zna najbolje. Neka je Božiji mir i salavat na našeg Poslanika Muhameda s.a.w.s. i na svu njegovu porodicu i prijatelje.

Izvor: islamway.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta