Zanimljivosti i nauka

Neka vaš metabolizam bude brz cijeli dan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U vašem tijelu postoji osobni trener koji se svim snagama trudi potrošiti kalorije i masti. On se zove metabolizam i reflektira sve ono što vaše tijelo radi. Svaki put kada jedete, enzimi razgrađuju hranu i pretvaraju ju u energiju koja održava rad svake stanice. Brz metabolizam znači više potrošenih kalorija. Što više kalorija trošite, to je lakše smršaviti. Metabolizam je jako zahvalan. Nisu potrebne drastične promjene kako bi primijetili rezultate njegovog rada. Bez obzira na genetiku, dob i spol, i dalje imate veliku kontrolu nad svojim metabolizmom…

Kada se probudite

Jedite dobar doručak svaki dan

Ako to ne budete radili, vaše tijelo će doći u fazu izgladnjivanja i počet će paranoično čuvati energiju. Obilan doručak je zdrav doručak. Osobe koje preskaču doručak imaju 4.5 puta veći rizik od nastanka pretilosti.

Popijte kavu

Kava u jutarnjim satima je odlična za vaše zdravlje. Kofein će stimulirati rad centralnog živčanog sustava, ubrzati rad srca i disanje. Bazalni metabolizam je za 16% veći kod osoba koje u jutarnjim satima piju kofeinska pića. Ako niste ljubitelj kave, odaberite neki drugi izvor kofeina.

Popijte čašu hladne vode

Vaše tijelo će potrošiti dodatne kalorije dok će zagrijavati vodu. Iako te kalorije nisu značajne, hladna će voda u jutarnjim satima ubrzati rad metabolizma tijekom cijelog dana, a potrošene kalorije će se nakupiti, što za vas znači oko 1 kilogram manje godišnje.

Kada ste na poslu

Ručajte proteine

Proteine morate uvrstiti u svaki obrok jer pomažu u izgradnji mišićne mase. Mišići troše više kalorija nego masno tkivo, čak i u fazi mirovanja. Za ručak unesite oko 30 grama proteina, što znači oko pola šalice nemasnog sira i 110 grama pilećih prsa.

Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj pospješuje sagorijevanje masti. Jednim istraživanjem se pokazalo da svakodnevna konzumacija zelenog čaja, u razdoblju od 12 tjedana, smanjuje tjelesnu težinu za 4.6%. Za još bolji učinak pustite zeleni čaj da se namače u vodi oko 3 minute.

Jedite mliječne proizvode

Mliječni proizvodi su odlična popodnevna grickalica. Odaberite obrane mliječne proizvode i proizvode obogaćene kalcijem. Kalcij pospješuje rad metabolizma. Ako ste intoleranti na laktozu, unosite druge vrste mlijeka obogaćene kalcijem. Suplementi kalcija nemaju isti učinak.

Kada vježbate

Radite intervalni trening

Sigurno uvijek pokušavate što manje vremena izgubiti na vježbanje. Stoga naizmjenično povećavajte i smanjujte intenzitet vježbanja. Cilj intervalnog treninga je izmjena vježbi visokog intenziteta, kao što je recimo brzo trčanje, sa vježbama laganijeg intenziteta, kao što je polagano hodanje.

Vježbe snage radite polako

Vježbe snage su puno učinkovitije ako ćete napeti mišiće i brojati do 3 prije nego ih opustite. Polagano izvođenje vježbi snage povećava oštećenje mišićnog tkiva. Iako to zvuči loše, to je ono što vam treba. Dok se mišići oporavljaju, vaš metabolizam radi ubrzano satima nakon treninga.

Pijte riblje ulje

Riblje ulje i suplementi ribljeg ulja će pospješiti sagorijevanje masti. Potražite suplemente koji sadrže barem 300 miligrama EPA masne kiseline i 200 miligrama DHA masne kiseline. Uzmite suplemente 2 sata prije vježbanja.

Kada dođete doma

Jedite ribu

Masna riba, kao što je losos, tuna ili sardine, sadrži omega 3 masne kiseline koje reguliraju apetit. One će ubrzati proces slanja signala sitosti mozgu, a također će ubrzati proces regeneracije mišićnog tkiva nakon vježbanja.

Nemojte piti alkohol

Alkohol usporava metabolizam. Ako ćete ga popiti na kraju napornog dana, metabolizam će mast trošiti čak 73% sporije. Preskočite alkohol i pijte samo vodu. Također, pripazite s unosom tekućine kako ne biste morali tijekom noći prekidati san zbog mokrenja.

Pođite u krevet što ranije

Vaše tijelo se priprema za san jako dugo nakon što vi legnete u krevet. Premalo sna će narušiti ravnotežu hormona ghrelina i leptina koji reguliraju apetit i upotrebu energije. Dokazano je da osobe koje spavaju manje od 7 sati dnevno imaju povećan rizik od nastanka pretilosti.

centar-zdravlja.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta