Muslimanska imena

Nekoliko pitanja i odgovora o muslimanskim imenima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum! Da li je dozvoljeno nadijevanje imena Denis?

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Nažalost ovo ime je rašireno među muslimanima našeg govornog područja. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi mjenjao ashabima imena sa lošim značenjem. Ime Denis spada u kategoriju imena koja su zabranjena muslimanima da se nadjevaju jer ima ružno značenje. Vodi svoje porijeklo iz Grčke mitologije, od grčkog boga vina. Tako da onaj koji nosi ovo ime ima značenje: rob boga vina, što je svakom jasno da je u Islamu to zabranjeno. Allah najbolje zna!

Abdullah Mujić, prof.
__________________________

PITANJE: Da li su Sabina, Arzija, Nervin i Nermin muslimanska imena?

ODGOVOR: Nisam nigdje pročitao da ime Sabina ima određeno značenje u arapskom jeziku. Umjesto njega može se nadjenuti ime Sabiha (s dugim samoglasnikom „i“), a to znači: vedra, jasna. Arzija je ime perzijskog porijekla, a znači: čežnja i nada, kao i ime Nermin – junak.

Dakle, ta imena ne potječu od muslimana, i zato ih treba izbjegavati. Kada je riječ o imenu Nervin, ne znam šta ono znači, to je više nevjerničko nego muslimansko ime, a Allah najbolje zna. Muslimanska imena jesu ona koja imaju lijepa značenja na arapskom ili drugom jeziku, a ona su brojna. Kada je riječ o nadijevanju imena, muslimani se moraju jasno razlikovati od nemuslimana.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović
______________________________

PITANJE: Selam alejkum braco! Interesuje me da li je Darija muslimansko ime? Gledao sam po internetu, negde pise da jeste, a zeni se svidja to ime, pa sam ja hteo opet da proverim. Hvala puno i Allah vas nagradio!

ODGOVOR: AlejkumusSelam! Hvala vam za povjerenje. To je svakako lijepo od vas što prvo provjerite šerijatski propis pa se onda shodno odgovoru ispravno postavite. Mnogi roditelji svojoj dijeci učine zulum i nasilje prilikom davanja imena. Nadjenu svome dijetetu ime koje ima ružno značenje, a da oni toga nisu ni svijesni. Zato, neka vaš primjer posluži mnogim drugim roditeljima.

Darija je muslimansko ime za koje mnogi mogu na prvi mah pomisliti da je katoličko. Pogledajte Muslimanska imena orijentalnog porijekla dr. Ismeta Smailovića, i na perzijskom jeziku znači gospodarica, a na arapskom jeziku znači kućanica; to je stariji izraz koji ima pozitivno značenje, a znači žena koja je u kući svoga muža na svom mjestu, zna da odgoji djecu, pazi na imovinu svoga muža, prava žena, pored ovog ima još značenja na arapskom jeziku poput učena, koja zna…

Da li bih vam to ime savjetovao? Ne bih, ima lijepo značenje, ali da vam dijete ili vi cijelog života morate drugima objašnjavati da je to muslimansko ime i ko vam je to rekao. Ima drugih imena koja imaju isto tako lijepa značenja. A Allah zna najbolje!

Odgovorio prof. Abdullah Mujić
_________________________________

Ime Semra

PITANJE: Poštovana redakcijo, Allah vas nagradio za dobro koje činite u Božije ime! Je li Semra muslimansko?

ODGOVOR: Da, Semra je muslimansko ime. Ime Semra (s dugim vokalom “a”) znači: pšenica, brašno; kutija. A ime imenica “sumra”, koja ima isti korijen kao i spomenuto ime, znači: smeđa, crnomanjasta bolja. Korijen “semere” ima sljedeće značenje: bdjeti, ne spavati, provoditi noć u razgovoru… I, mnogo je drugih, prelijepih arapskih imena koja nisu zastupljena kod nas. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović, prof.
____________________________________

Ernes, Eldar i Ajla

PITANJE: Poštovani brate, da li su Ernes, Eldar i Ajla muslimanska imena?

ODGOVOR: Ime Ernes nema posebno značenje. Više liči na neko nevjerničko ime. Umjesto njega može se nadjenuti ime Enes i Enis (s dugim samoglasnikom “i”), Enus (s dugim samoglasnikom “u”) ili Ensar (s dugim samoglasnikom “a”). Isti je slučaj s imenom Eldar. Umjesto njega može se nadijevati ime Elmas (s dugim samoglasnikom “a”).

Kada je riječ o imenu Ajla, ono je turskog porijekla, a znači: ona koju obasjava mjesečeva svjetlost. Ne smeta nadjenuti ovo ime zbog njegovog lijepog značenja, ali i zbog toga što nije svojstveno nevjernicima niti potječe od njih. Umjesto njega može se, također, nadijevati ime Ala’ (s dugim samoglasnicima “a” na početku i kraju, a na kraju s hemzetom, koje je označeno apostrofom), a to ime znači: blagodati.
______________________________

PITANJE: Šta znači ime Anesa?

ODGOVOR: Ime Enisa, s dugim samoglasnikom “i“, (Anesa) znači ona koja je društvena, druželjubiva, dobrodušna itd. U nekim povijesnim izvorima stoji da se Resulullahova, sallallahu alejhi ve sellem, sestra po mlijeku zvala Enisa (u našem jeziku – Anesa), ali je ispravnije kazati Enisa. Vidjeti: Zapečaćeni džennetski napitak, str. 60.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta