Brak i islamska porodica

Nevjerni muževi i posljedice njihove nevjere po brak i porodicu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Muževi koji slijede svoje prohtjeve i strasti i približavaju se stvarima koje će im pomoći da iznevjere i izdaju svoje supruge, ili pak stvarno učine takve pogreške, misle da će njihova rabota ostati tajna. Zbog toga oni ustrajavaju u svojim greškama i grijesima, sve dok ih, u jednom trenutku, Allah ne otkrije i ne osramoti. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, preporučio je mladićima, koji imaju mogućnost, da se ožene, zbog toga što se u braku najbolje čuva moralna neporočnost. Međutim, neki muževi ne znaju pravu vrijednost onoga što je u njihovim rukama.

Allah je čovjeka kao muža opskrbio kućom, suprugom i djecom, ali i pored toga, nakon određenog vremena provedenog u braku, kod njega naiđe razdoblje zahlađenja odnosa prema supruzi i pojavi se potreba za drugom, ”novom” ženom, te postepeno počne slabiti i popuštati pred izazovima smutnje. Smutnja, bračne intrige i prevare su itekako prisutne u naše vrijeme. Neki muževi upadaju u mrežu smutnje putem savremene tehnologije, posebno putem interneta i mobilnih telefona. Neki od njih pokušavaju pratiti i zavesti kćerke svojih komšija, pa tako izdaju komšije i ruše komšiluk, drugi idu još dalje, pa pokušavaju pratiti i zavesti sestre i supruge svojih prijatelja te time izdaju prijatelje i ruše prijateljstvo. Uglavnom, oblici izdaja u braku su mnogobrojni i raznovrsni.

Bolesnom i pokvarenom srcu ne predstavlja nikakav problem podčiniti se svojim niskim porivima i strastima kako bi ostvarilo svoj cilj. Doduše, neki muževi okrivljuju svoje supruge opravdavajući svoje griješne i izdajničke postupke pričom kako im supruge uskraćuju njihova bračna prava. Drugi govore da su njihove supruge, zbog potpune predanosti i posvećenosti djeci, zanemarile muževe i ne poklanjaju im pažnju i očekivanu nježnost, pa to onda pokušavaju naći negdje drugo. Neki opet svoje grijehe i bračnu nevjeru opravdavaju potrebom za romantikom koja često splašnjava među supružnicima nakon određenog razdoblja u braku, pa zbog toga muž ”romantičar” poželi vratiti mladalački zanos, romantiku i opijenost ljubavlju, pa makar i na drugom mjestu i kod druge žene mimo svoje supruge.

Muž može počiniti nevjeru i zbog putovanja i čestog udaljavanja od supruge, jer često udaljavanje od supruge čini ga sve slabijim pred izazovima i utjecajima žena oko njega, ili pak zbog nedostatka ravnopravnosti među supružnicima, odnosno zbog određenih razlika među njima, svejedno radilo se o obrazovanju koje nije na nivou muža, ili društvenom statusu, ili razlici u godinama, pa mu onda šejtan uljepša i učini privlačnim one žene koje imaju sve to što fali njegovoj supruzi. Također, ima muževa koji opravdavaju svoju nevjeru i svoja (ne)djela ženinom arogantnošću, teškom naravi, nedostatkom ženstvenosti i čestim izbivanjem iz kuće i nevezivanjem za svoju kuću i porodicu. Sve su to stvari koje mužu služe kao opravdanje za njegova sramotna djela i velike grijehe te ih on uzima kao argumente kada bude suočen sa svojim pogreškama.

Međutim, takvi muževi zaboravljaju na ogromne gubitke i štetne posljedice njihove nevjere i izdajstva svojih supruga, a ovo su samo neke od njih:

Muževu zaokupljenost drugom ženom i griješno koketiranje sa njom, kad-tad će otkriti i saznati njegova supuga, a kada to sazna, njen muž će polahko al’ sigurno početi padati u njezinim očima i sa svakom narednom greškom sve više će gubiti autoritet i povjerenje svoje supruge.

Naravno, ne reagiraju sve žene jednako na nevjeru muževa. Ima žena koje tom problemu prilaze razumno pokušavajući ga liječiti na miran način, mudrim savjetom, razgovorom sa mužem, ali i popravljanjem svoga odnosa prema mužu ukoliko se zaista radi o njenom uskraćivanju muževljevih prava i ukoliko su prigovori od strane muža opravdani.

Međutim, ima supruga koje se neće smiriti dok muža ne suoče sa onim što je uradio, pa makar time prekinula i posljednju nit koja je povezivala njeno srce sa srcem njenog muža. Osim toga, ona ne želi da sakrije muževo nedjelo već ga otkriva i upoznaje svoje roditelje s time, a zatim napušta svoju kuću i ostavlja muža. Ima slučajeva kada se, nakon izvjesnog vremena, ona opet vrati mužu, ali se vraća kao poražena i ponižena supruga koja pristaje da živi sa mužem samo zbog postojanja djece, odnosno samo da bi zaštitila i sačuvala svoju djecu i da bi uvijek bila uz njih. U takvoj situaciji muž sigurno gubi povjerenje, srce i ljubav svoje supruge i bračni život se pretvara u beskrajnu tugu i puko životarenje.

Osim supruzi, muževa nevjera u braku nanosi ogromnu štetu i njihovoj djeci zbog mnoštva problema između muža i žene i nestabilnosti njihove bračne veze. Nevjera i izdaja u braku je jedna od glavnih stvari koje narušavaju odnose među supružnicima i naposljetku se sve to vraća na djecu i razara njihove ličnosti. Očeva nevjera posebno teško pada njegovim kćerkama i to se danas često dešava mnogim djevojkama koje osjećaju i znaju za očevu nevjeru i izdaju. Neke djevojke zbog toga preziru udaju i brak, pogotovo ako im je otac, prije nevjere i izdaje, bio uzor i ideal, koji je nakon tog djela uništio harmoniju u porodičnom životu i uništio njihove snove o uspješnom i sretnom braku. Pametan muž mora znati da užitak nevjere i izdaje ne traje dugo, već ono što traje jesu loše posljedice koje nevjera ostavlja na njegovu kuću, suprugu i djecu, pored gorčine grijeha koju će osjećati nakon što se probudi iz nemara i nakon što shvati koliki grijeh je učinio prema Allahu, ali i prema sebi i svojoj porodici.

Stoga, svaki musliman, kao muž, mora biti oprezan i savjestan, te kada osjeti slabost pred životnim izazovima i pred zovom strasti, treba se pomoći onim što će osnažiti vezu između njega i njegovog Gospodara, Allaha, dž.š., poput noćnog namaza, intenzivnog zikra, dove, redovnog učenja Kur’ana, uz stalne pokušaje da promijeni odnos sa svojom suprugom i da ojača bračnu vezu lijepom riječju, iskrenom ljubavlju i samilošću. Na taj način će, ako Bog da, uspjeti otjerati šejtana i sačuvati sebe, svoj brak i porodicu.

Umejma Džabir – saff.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta