Odgovori

Novčano pomažem majku, ali ne oca

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje Zaposlen sam i primam solidnu platu od koje redovno izdvajam jedan dio svojoj majci  želeći da joj se odužim za ono što je trošila na mene u mojoj prošlosti, ali ocu ne dajem od toga ništa. To činim iz razloga što nisam od njega nikada ništa dobio pa čak ni kada sam bio veoma mali. Da li griješim?

Odgovor: Dobročinstvo roditeljima je jedna od najvažnijih dužnosti jer Uzvišeni kaže: “Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite.” I također kaže: “Budi zahvalan Meni i svojim roditeljima“. Tebi je dobročinstvo prema ocu obavezno kao i to da se lijepo prema njemu odnosiš djelom i riječju i da ga potpomogneš dijelom svoje plaće ako je on tome potreban i ako to neće štetiti tebi i tvojoj porodici zbog riječi Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem: “Nema nanošenja štete sebi niti drugome“, a on ima pravo tražiti od tebe da ga potpomogneš u imetku ako ti imaš  više od potrebnog, prema riječima Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem: “Najbolje od onog što  pojedete je ono što sami zaradite, a i vaša djeca su vaša zarada.”

Zbog toga te savjetujemo da mu činiš dobro i da svojoj majci činiš dobro i da uložiš truda u dobročinstvu prema njima da bi postigao njihovo zadovoljstvo tobom jer Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kaže: “Allahovo zadovoljstvo je u zadovoljstvu roditelja i Njegova srdžba je u srdžbi roditelja.” Molim  Allaha da sve nas uputi na Pravi put.

Šejh Bin Baz
______________________

Allah ne traži od čovjeka preko onog koliko mu je dao

Pitanje: Imam samo jedno dijete i suprugu koja je trudna i očekujemo još jedno dijete, pa sam  pozvao svoju majku da živi sa nama.  Međutim, kada sam otišao po nju, sa njom sam doveo i troje bratića što je, uključujući troškove na majku i njih troje zajedno, znatno  poremetilo naše finansijsko stanje do te mjere da sam zapao u određene dugove. Ako bih se  zadovoljio uzdržavanjem majke, a bratiće vratio svome bratu, da li je to neposlušnost roditelju zbog koje bih bio griješan, imajući u vidu da upravo ona zahtijeva od mene da se brinem o njenoj unučadi. Interesuje me i to koliko je vjerodostojna izjava koja se pripisuje hazreti Aliji, radijallahu ‘anhu, da je rekao: “Ko naljuti svoje roditelje, taj je neposlušan”?

Odgovor:  Ako nemaš dovoljno materijalnih sedstava za izdržavanje tvojih bratića, nisi ih dužan finansirati. Trebaš pokušati ubijediti majku da shvati situaciju i objasniti joj da imaš razlog za to jer Allah ne opterećuje čovjeka preko njegovih mogućnosti niti traži od njega preko onog koliko mu je dao. Ako joj ovako objasniš mislim da se tvoja majka neće ljutiti jer njena ljutnja ne bi imala smisla, a griješan svakako nisi u ovoj situaciji.

Što se tiče izjave pripisane Alijj ibn Ebi Talibu, radijallahu ‘anhu; “Ko naljuti roditelje,taj je neposlušan!” Ne znam da li je tako rečena i da li je to uopće Alija rekao, ali njeno značenje je validno i u duhu islama jer čovjek koji, bez šerijatski opravdani razloga, naljuti roditelje, taj je sigurno neposlušan. Ovo se razumije iz propisane dužnosti udovoljavanja, usrećivanja roditelja i lijepoga odnosa prema njima.

Šejh Ibn Usejmin

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta