Za sestre

O majkama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prenosi se da je Poslaniku saws dosao jedan beduin, pa ga upitao ko je ta osoba kome covjek treba da bude najzahvalniji i kome treba da ukaze najvise postovanja, pa je Poslanik saws rekao: majka, pa je to ponovio tri puta , da bi zatim spomenuo oca. (Predaju biljezi imam Buhari)

U jednom drugom hadisu, kaze Allahov poslanik : ” Dzennet je pod nogama vasih majki .” (Nesai)
Postoji jos mnogo predaja u kojima se spominje duznost djece prema svojim roditeljima, a posebno prema svojoj majci.

Cesto se covjeku moraju desiti neke stvari u zivotu pa da covjek uvidi da neke ajete ili hadise nije bas najbolje shvatio, mada je mislio da ih shvaca u potpunosti. Naime kada se covjek ozeni i kada hanuma zatrudni , tada insan ima priliku gledati kroz sta jedna zena mora proci dok je trudna. Kako covjek brzo predje (procita) preko ovog ajeta kada uci u Kur`anu : “ Mi smo naredili covjeku da bude poslusan roditeljima svojim. Majka ga nosi A NJENO ZDAVLJE TRPI…”. (Lukman 14) A koliku poruku nosi ovaj ajet u sebi.

Osjecaj slabosti, povracanje, razliciti bolovi u tijelu, periodi kada se ne moze da jede, psihicke promjene itd itd . Kako jos biva kada djete naraste i oteza u stomaku, pa onda dolazi porodjaj i bolovi koji on nosi sa sobom.Ovo je samo djelic onoga kroz sta zena prolazi u trudnoci. Pa hajd da se zavrasava sa tim, nego tada pocinje drugi dio, koji nije puno laksi od prvog, ako nije i tezi.

Koliko samo u toku prve godine treba pelena zamjeniti, koliko puta treba dijete nahraniti, napojiti, koliko se placa treba naslusati, koliko nesanih noci probdjeti. A vecinom ovo majke rade. Dobro, Allah dz.s.je dao zeni takav osjecaj da se ona moze lakse boriti sa ovim, ali zbog toga su i te pocasti koje majka ima.

Svakom od nas treba da je na umu da su i nase majke kroz sve ovo prolazile, neke manje neke vise, dok su nas u stomaku nosile, a poslije, mnogo godina kao djecu odgajale i brigu vodile. Neopisiv trud je ulozen u nas. Nije Boziji Poslanik saws uzalud rekao: “ Najvise nad covjekom ima prava njegova majka , a nad zenom njezin muz “. A koliko smo mi zahvalni i kakav je nas odnos prema nasim majkama? Odnos za koji ce mo biti pitani pred Gospodarom svemira.

Muslimanska Omladina Norrk?g

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta