Za sestre

Hidžab je znak čistoće

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Smisao i mudrost naredbe o pokrivanju zena ogleda se u ovom Kur’anskom ajetu: “A ako od njih nesto trazite, trazite to od njih iza zastora. To je cistije i za vasa i za njihova srca…” Hidzab cisti srca vjernika i vjernica. Jer, sto oci ne vide, srce ne pozeli.

Ako oci gledaju, postoji mogucnost da i srce pozeli. U svakom slucaju, srce je cistije kad oko ne gleda u ono sto mu je zabranjeno. Tad su veoma male realne mogucnosti za pojavu smutnje. Zato je hidzab cistiji za srce i sprejecava eventualnu potvoru. Hidzab je jak cuvar i veliki zastitnik.

Kad postoji pregrada u odnosima medju dvoje tudjinaca, tada postoji i nada da nece doci do sumnjicenja, i ne daj Boze, nemorala. Ko god je postavio perdu izmedju sebe i suprotnog pola, sacuvao je svoj iman. Zato je hidzab, koji je svojevrsna pregrada izmedju dvoje ljudi, znak dusevne cistoce. Skidanjem hidzaba, mi skidamo stit, a kad njega nema, vrata smutnji su otvorena.

Ima li ista cistije od muslimanke koja nosi mahramu? Ima li ista ljepse i srcu milije kad musliman ugleda grupu djevojaka sa marama? Zar to nije simbol cisotote i cednosti?

Hfz. mr. Senaid Zaimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta