Snovi

O snovima i o istihari

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Želim upozoriti na ovaj fenomen popularnosti tumacenja snova kod našeg naroda kao i klanjanja istihare namaza, u kojem se sanja klanje kurbana, od strane kojekakvih “dobrih” nana i hadžibuli, što na žalost preporučuju vjernicima čak i neki znameniti imami ili hafizi, pa poslije bude po onom: “Nani se snilo sto joj bi milo”!, i raskrinkani brakovi i bukadar rasplakane siročadi!

Snovi u Islamu imaju baška mjesto; sjetimo se i Ibrahim a.s i Ismaila, pa Yusufa i Muhammeda saws, bas zato što imaju baška mjesto, snovi u Islamu imaju i tretman tumačenja koji mora biti pouzdan i vjerodostojan.   Jako su bitne cinjenice koje utječu na vjerodostojnost sna: ko je sanjač (vjernik ili ne) , kad je sanjao (koje doba dana ili noci) , da li je sanjalac mentalno zdrav, čime se bavi, je li bio čist ili džunub i šta je sanjao itd.

Ne tumače se svi sni, posebno ne oni iza sabah namaza do izlaska sunca za dva koplja, niti izmedju ikindije i aksama. Ako je neko po profesiji ribar pa sanja kako je ulovio veliku ribu – takvi se snovi ne tumace. Snovi nemuslimana mogu biti istiniti, to znamo iz sure Yusuf. 

Neki snovi (osobe pod sihrom za razotkrivanje sihra, klanjaju dva rekjata kao sabahski sunnet ali na prvom rekjatu uce prvih pet ajeta sure Hadid a na drugom zadnjih pet ajeta sure Hašr a na sjedenju, mjesto dove, tri puta sura Ar-Rahman) mogu u vise navrata sanjati snove koji se nadovezuju i prave cjelinu, jako su komplikovani a iza istihare se uci dova za jasne snove koje ne treba puno tumaciti. Osoba koja tumaci snove mora biti alim, bogobojazna jakog imana, mora poznavati fikh, Kur’an, i trebala bi biti upucena u stanje i okolnosti osobe kojoj tumaci san i ne smije o snovima drugih pricati neupucenim i onima kojih se to ne tice. 

Danas je trend da svako tumaci snove po knjigama, koje se prodaju ko halva a i Sejtan i Dzinni mnogo fitne nanesu preko sna, nekad ih čak umotaju u ibadetske poruke, da se sanjač opusti i postane lakomislen. Znam ženu  koja je svojim snovima drugima razvaljivala brakove: Sejtan napravi plan, šapne joj ga na lijevo uho kroz san, a ona sutra zove osobe koje je toboze sanjala i govori im kako je sanjala da se tom i tom razboljelo dijete, puknuo brak itd, pa džinni onda po tom planu rade, unose nemir u srca ljudi i batale ih. Neka svako sebi klanja istiharu i u dovi trazi da Allah podari san koji je jasan. Klanja se kao sabahski sunnet s tim sto se na prvom rekjatu uci sura Kafirun a na drugom Ihlas. Lijepo se je pred istihare namaz okupati i klanjati ga kasno u noć, kada svi spavaju i nakon ajetulkursije i proučiti istihare dovu i leći po Sunnetu, na desnu stranu. lijepo je dok se ne zaspi misliti na ono radi čega se istihara klanja. 

Ako se “od prvi put” ništa ne obejani kroz san, moze se ponoviti namaz. Najefdalnije istihare su kod najpoboznijih i  koji ne propustaju dnevne namaze, puno ibadete i inače zive u duhu Islama. Sto je klanjač privrzeniji Islamu – uto mu je jasnija istihara i sigurniji san – ako za sebe klanja a ne za druge! Ima slučajeva kada osoba, koja zeli uputu kroz istiharu, nije neutralna (npr. djevojka ili momak klanjaju za udaju ili za zenidbu pa sanjaju onog ili onu koju vise vole! – neka ulema je stanovista da je odabir bračnog druga ustvari stvar odazivanja kur’anskom ajetu iz sure Nur te odluke i odabira po hadisu Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, o vrijednostima  koje udaju ženu; ili “žene muskarca”) pa se može iz porodice ili iz kruga prijatelja zamoliti neko ko je iskren i bogobojazan. Ako neoženjen muškarac, koji ima sve uslove da se oženi, često klanja istiharu za svaku djevojku, koju upozna i nijedna se u snu “ne pokaze dobra za brak” – neka pojača svoj ibadet i testira se na džinsko djelovanje. Isto ovo jos vise vazi za djevojke i slobodne žene, raspuštenice, kojoj “nijedan muškarac ne valja”, i koja svakom traži “dlaku u jajetu”! To nisu čista posla (po mom iskustvu), a Allah najbolje zna!

Ne moze se klanjati istihara da bi se dobio “išaret” za nesto sto je šeriatom definisano; neko primjerice klanja istiharu da sanja loto brojeve ili da vidi, mora li dati zekjat, progovoriti sa bratom (s kojim ne govori), ili, moze li raditi kao konobar i prodavati alkohol, uzeti kamatni kredit za stan itd. Također se ne klanja istihara da bi se “otkrio” tuđi hal i stanje. Šejtan se puno upliće u snove kada klanjač istihare ima loš ili ružan nijjet!  Ne smiju se nikom nositi slike “za pod jastuk” , da bi nam neko drugi kođoja klanjao istiharu. A Allah najbolje zna! Srednja Bosna je puna nekakvih “dobrih” i “evlijali” hanuma i deda što im se daje hedija i slika i haljetak, datum rodjenja i ime roditelja pa od istihare ispadne sihir na kvadrat!

hfz. Fuad Seferagic – www.bismillah.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta