Tekstovi

O ti koji se ne bojiš tuđeg hakka!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Allah dž.š. u Kur’an i Kerimu kaže:„ Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje, a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje; da pouku primite, On vas savjetuje.“ (An-Nahl, 90)

Nažalost, svjedoci smo vremena u kojem su moralne vrijednosti gotov dotaknule dno, prava drugih su zamalo izbrisana, pravda „potisnuta“, a najžalosnije je što je to sve prisutno čak i kod onih koji se deklarišu kao muslimani. Rekao Allahov Poslanik s.a.v.s.: “Musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su ostali muslimani sigurni.” 

Dragi brate i draga sestro!

Shvati da nisi istinski vjernik, makar ti i dani i noći prolazili u ibadetu, ako ima samo jedna duša čiji hakk zakidaš, koja noćima plače zbog tebe i uzdahe upućuje svome Stvoritelju. Nisi istinski vjernik sve dok ima neko ko će se na Sudnjem danu požaliti Stvoritelju na tebe i tražiti svoje pravo kod tebe. Nisi istinski vjernik sve dok nekome radiš zlo iza leđa, a osmjehuješ mu se u lice. Nisi istinski vjernik ako u svome srcu prezireš blagodati koje je Allah darovao nekome od Svojih robova a tebi nije, i razmišljaš kako bi bilo lijepo da mu se te blagodati uskrate. Nisi istinski vjernik sve dok se neko, bez ikakvog zla učinjenog tebi, osjeća ugrožen od tebe, potišten i iskorišten.

Dragi brate i draga sestro,

Čuvaj svoje srce od licemjerja. A najgori oblik licemjerja jeste da narušavaš tuđi hakk, Gospodar tvoj o tome zna, makar niko drugi ne bio upoznat sa time. Jer, o ti koji se ne bojiš tuđeg hakka, znaj da ti Gospodar neće oprostiti ono što je između tebe i drugog roba sve dok ti taj rob ne oprosti i dok se pravda ne zadovolji.

Ako si rastavio supružnike, osirotio dijete, rastavio voljene, oduzeo nečije pravo na opskrbu, spriječio nečiji uspjeh, obrisao nečiju radost i nadu i zamijenio ih suzama, pripazi se. Ako je neko kod tebe imao svoja prava, a ti si mu ih uskratio i zamijenio nepravdom… Između dove tog insana i Allaha ne postoji nikakva prepreka, jer je Allah na strani onih kojima je nepravda učinjena, na strani onih čiji je hakk oštećen ili oduzet. Ne shvataj olahko to da ćeš se sa svojim Stvoriteljem morati obračunati, jer On je sudija najpravedniji. Zapamti da nisi moćan ako činiš drugima nepravdu – moć je biti pravedan.

Gospodaru naš, zaštiti nas od onih koji ne poštuju pravo Tvoga roba – ono koje si mu Ti dao. I ne dozvoli nam da budemo od njih. Uistinu obračun sa Tobom će doći svakome, pa teško onome ko je bio prema robovima Tvojim nepravedan. Gospodaru naš, popravi nam naše stanje, popravi nam naš iman u našim srcima, na riječima i djelima. Amin.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta