Tekstovi

Suština ili forma?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ništa nije tako lijepo za jednog roba, kao izvršavanje Allahovih propisa, kao vrijeme koje posveti svome Gospodaru. Ništa ne može smiriti dušu, niti je nahraniti kao blizina njenom Gospodaru. Naš Gospodar nam je propisao dužnosti koje trebamo obavljati, ali nas je podučio i o svim segmentima našeg života, kroz Kur’an i Kerim i Sunnet, posloživši naš život onako kako je najbolje za nas, jer ko nas bolje od Njega poznaje? Kroz svaku Njegovu naredbu ili zabranu, On nas zapravo odgaja i usavršava našu ličnost.

Razmišljala sam često o našim obavezama i dužnostima prema Gospodaru, pitajući se još od djetinjstva, zašto baš pet puta moramo klanjati namaz svaki dan. Ili zašto moramo postiti jedan mjesec svake godine, ili odvajati zekat, ili obaviti hadždž. Razmišljanje o Allahovim propisima nekada može biti pogubno, ali isto tako, i Ibrahim a.s. je razmišljajući o zvijezdi, mjesecu i suncu tražio spoznaju Gospodara. Iz tog kur’anskog kazivanja naučila sam da Allah neće ostaviti na cjedilu nikoga ko istinski želi spoznati Njegov put- sam On će mu biti vodič.

Smisao namaza nije sam namaz, on je mnogo više od obreda koji trebamo obaviti pet puta na dan. Mi svaki dan sa namazom učimo da budemo odgovorni prema Gospodaru (ali isto tako nas namaz uči i odgovornosti prema drugim dunjalučkim obavezama). Namaz nam ne dozvoljava da nahranimo svoj ego, jer samo za nekoliko sati od prethodnog namaza, svoje lice spuštamo na tle, padajući ničice, sa visine se spuštamo na najniže. Sa namazom gasimo bijes, srdžbu, osjećamo se poniznim pred Veličinom. Ako namaz zamišljamo samo kao ritual molitve, pitanje je koliko ćemo njime ostvariti ono što je mnogo viši smisao od toga: Namaz zaista odvraća od razvrata i svega što je ružno. (sura Al-`Ankabut, 45)

Isto tako, post nas uči da suosjećamo sa gladnima, da ukrotimo svoj nefs od prohtijeva, ali ne samo od jela, pića i spolnog odnosa, već i od ružnog govora, izljeva bijesa, griješnih misli i dijela. Ako je naš post samo pusto gladovanje i iščekivanje iftara, provodeći vrijeme u besposlici- onda je sasvim upitno da li imamo samo formu posta, a njegovu suštinu potpuno zapostavljamo.

O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.“ (sura El-Beqare, 183)

Zekat nas uči da ne budemo sebični, i drugi imaju kod nas svoja prava. Imetak je veoma drag čovjeku, zato je propisano izdvajanje od onog što je drago. Čovjek mora naučiti da dajući drugima njihovo pravo kod sebe, zapravo oslobađa dušu od egoizma i sebičnosti. Zekat budi svijest da sa onim što je nama dato, moramo pomagati i druge. Moramo brinuti o drugima, moramo imati sluha za njihove potrebe.

Allah opskrbljujući vas daje jednima više nego drugima. Ali oni kojima je dato više ne daju onima koji su u njihovoj vlasti, a potrebe su im jednake. Zašto nisu na Allahovim blagodatima zahvalni!(sura En-Nahl, 71)

Hadždž je žrtva,dokaz naše ljubavi prema Gospodaru. Da bi obavili ovaj obred, mi smo izloženi i materijalnom i fizičkom i psihičkom naporu. Stoga, hadždž nas uči strpljenju, odricanju i žrtvovanju, svaki obred nas dakle odgaja. i oglasi ljudima hadž!” – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih..(sura El-Hadždž, 27)

Dragi brate i draga sestro,

Budi svjestan da te Gospodar nije opteretio preko tvojih mogućnosti. Niti je išta propisao, naredio ili zabranio bez cilja. Sve ono što smatraš teškoćom je iz ljubavi prema tebi propisano, ali tek kada se potrudiš da svaku dužnost shvatiš sa njenom svrhom, njenim smislom, shvatit ćeš kolika je zapravo Allahova milost prema nama. Tek kada te obredi i dužnosti prema Gospodaru učine boljim i prema Njegovim robovima, tek tada ćeš shvatiti da imaš najboljeg Odgajatelja i da je zapravo u svemu najveća korist za tebe. Jer On je neovisan i hvale dostojan!

Dragi brate i sestro,

Potrudi se da ne obavljaš obrede samo da bi ih obavio, iako je i to mnogo bolje nego nikako. Jer to zaista liči na onoga koji izlazi na ispit samo da bi položio, bez temeljnog pristupa onome što uči. I onda imamo mnoštvo obrazovanih, bez znanja i obrazovanja, kao što nažalost imamo dosta vjernika na kojima nema tragova vjere. Ne zaboravi da se trebaš truditi da u svemu budeš najbolji, uzor svojoj okolini.

Gospodaru naš, učini nas od onih koji će istinski uživati izvršavajući Tvoje propise, od onih koji će na sebi osjetiti pravi smisao i suštinu onog što si nam propisao. Amin.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta