Odgovori

Odabir bračnog druga i istihara namaz / Iskušenje i istihara namaz

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Odabir bračnog druga i istihara namaz

PITANJE: Upoznao sam jednu djevojku radi sklapanja braka, vidjamo se već neko vrijeme i mislimo da u tome ima hajra. Međutim klanjao sam par puta istiharu namaz i većinom sam sanjao crve, blato, bježanje itd. Zadnji put kad sam ponovio istihare namaz sanjao da sam pored jednog potoka koji se ulijeva u rijeku i sve to posmatram i gledam vidre oko sebe. Kad razgovaram s njom osjetim da mi odgovara po pitanju vjere. Šta mi vi savjetujete?

ODGOVOR: Alejkumu selam. Poslanik, sallahu alejhi ve selem, je pojasnio kriterije prilikom odabira buduće supruge, s tim da je naglasio da se treba odabrati osoba koja se prdržava islama: “Ženu udaju četri stvari: njen imetak, njeno porijeklo, njena ljepota, i njena vjera. A ti gledaj da uzmeš onu koja je vjernica i zadobićeš sa njom svaki hajr.” (Muttefekun alejhi)

Također je poželjno da se vide budući supružnici u granicama dozvoljenog u prisustvu mahrema, jer to dovodi do veće mogućnosti da brak, sa Allahovim dopustom, uspije i bude u njemu bračna harmonija.

Što se tiće klanjanja istihare namaza, nije od njeni propisa da se vidi u snu ono za što je se klanjalo, već islamski učenjaci navode da će osoba u sebi naći određeno naginjanje prema određenoj stvari i biće joj olakšano da je postigne, tj. da se odluči. Na taj način osoba treba da odabere određenu stvar. Također lijepi snovi su od Allaha, a ružni od šejtana i ne bi se trebale određene važne odluke graditi na snovima, naročito ako su ružni, već se trebaju graditi na islamskim osnovama.

Vi sjedite sa djevojkom sa kojm se planirate oženiti u prisustvu njenog mahrema, vidite se, razgovarajte oko budućeg braka i šta želite jedno od drugog i ako se složite, možete klanjati istiharu namaz i ako nađete u sebi da naginjete jedno prema drugom i da vam se stvari olakšavaju prema njemu, uzmite se i molite Allaha da vam olakša i da vaš brak učini srećnim i izgrađenim na islamskim osnovama.

____________________________

Iskušenje i istihara namaz

PITANJE: Selam alejkum! Ja sam djevojka koja nije odrasla bas po islamskim obicajima. Roditelji mi nisu nikad prakticirali vjeru pa nisam imala od koga uciti. Kao dijete me roditelji nisu slali u mekteb tako da sam rasla, a da nista ne znam o svojoj vjeri, osim da sam rodjena kao muslimanka i da su moji preci muslimani. Medjutim navrsivsi petnaest godina godina krenula sam u Gimnaziju i odabrala sam kao strani jezik arapski i tad sam osjetila ljepotu citanja arapskog i u dusi mi se osjetila zelja za upoznavanjem moje vjere. Prvo sam krenula od ilmihala i naucila osnove: abdest, dove, obavljati namaz… I iz dana u dan, hvala Allahu, dobijam snaznu volju da naucim sve vise i vise. Na Vasoj stranici pronalazim dosta informacija i odgovora na pitanja koja sam i ja sama sebi ponekad postavljala.

Sad sam se nasla u jednom iskusenju kad bih trebala odluciti neke stvari u svom zivotu i s tim u vezi da sam citala na ovoj stranici da pojedini posjetioci pricaju o istihare namaz htjela sam da saznam vise o tom. Ono sto ja znam o istihare namazu jeste da nam dragi Allah u snu pomogne o nekim pitanjim koja nas moce ili kad se nadjemo u nekim nedoumicama. Pa sam ovom prilikom vama pisala da mi ako je moguce napisete kako se obavlja istihare namaz, kako se zanijeti i sta se uci. Unaprijed hvala.

ODGOVOR: Ve alejku muslam ve rahmetulahi ve berekatuhu.

Zaista Uzvišenom Allahu pripada svaka zahvala Koji je vas uputio Svojim pravim putem i Koji je vaše srce učinio prostranim za Njegovu vjeru i omilio vam učenje Njegove vjere islam. Rekao je Allah u prevedenom značenju ajeta: ”Onome koga Allah želi uputiti – On srce njegovo prema islamu raspoloži, a onome koga želi u zabludi ostaviti – On srce njegovo stegne i umornim učini kao kad čini napor da na nebo uzleti.” ( Sure Enàm 126)

I zaista tvoje učenje islama i njegovo prakticiranje zaslužuje svaku pohvalu, jer istinski muslimani se ponašaju na takav način, uče islam, Kur’an, sunnet, abdest, namaz a potom naučeno prakticiraju u svome životu.

Istihara namaz je sunnet, čini se oko stvari oko koje imamo nedoumicu šta da radimo, svejedno da li se ta stvar ticala našeg dunjaluka ili ahireta, da li bila neznatna – shodno našim poimanjima ili pak bila velika i značajna. Rekao je Poslanik, sallahu alejhi ve selem: ’Kada neko htjedne nešto uraditi, neka klanja dva rekata neobaveznog namaza, a zatim neka prouči dovu: ‘Allahumme inni estehiruke bi ‘ilmike, ve estakdiruke bi kudretike ve es’eluke min fadlike-l-‘azimi, fe inneke takdiru ve la akdiru, ve t’alemu ve la e’alemu, ve Ente ‘Allamu-l-gujub. Allahumme in kunte t’alemu enne haze-l-emre hajrun li fi dini ve me ‘aši ve ‘akibeti emri, ev kale (ili je ovdje rekao ‘adžilihi ve adžilihi) fa-kdirhu li ve jessirhu li, summe barik li fihi, ve in kunte ta’ lemu enne haze-l-emre šerrun li fi dini ve me ‘aši ve ‘akibeti emri, (ili je i ovdje rekao ‘adžilihi ve adžilihi) fa-srifhu anni, va-srifni anhu va-kdir lije-l-hajre hajsu kane, summe-rdini bihi”.

(O Allahu, od Tebe tražim dobro Tvojim znanjem i odredi mi ga Tvojom moći. Podari mi nešto od Tvoje velike dobrote, jer Ti sve možeš, a ja ne mogu; Ti sve znaš, a ja ne znam! Ti si Poznavalac skrivenih tajni. Allahu moj, ako je, prema Tvome znanju, ova stvar dobra za mene, moju vjeru, za moju sadašnjost i budućnost, (ili je rekao: ”za mene na dunjaluku i ahiretu”), onda mi omogući da se dogodi, olakšaj mi je i podari mi bereket u njoj! A ako je, pak, prema Tvome znanju ova stvar loša za mene, za vjeru moju, za moju sadašnjost i budućnost, (ili je rekao: ”za mene na dunjaluku i ahiretu”), onda je otkloni od mene, odvrati mene od nje, i odredi dobro za mene gdje god se nalazilo i učini da budem zadovoljan Tvojom odredbom!”, pa je rekao: ”A zatim neka spomene svoju potrebu”. ( Bilježe Buharija) .

Istihara namaz se ne klanja po pitanju strogi obaveza muslimana kao što je namaz, post, zekijat i slično jer on to mora izvršavati. Niti se klanja po pitanju zabranjeni stvari muslimanu jer se ih on mora svakako kloniti. Dozvoljeno je da se istihara namaz klanja u svim vremenim u toku dana i noći, s tim da se ne klanja u vremenima zabranje klanjanja namaza ako stvar nije hitna a ako je hitna onda je dozvoljeno da se klanja i u tim vremenima.

Način klanjanja istihara namaza:

Priprema za namaz kao što je abdest, propisno oblačenje, okretanje prema kibli. Nijet u srcu bez njegovog izgovaranja riječima.
Klanjaju se kao svaka dva rekijata kao što je sabahski sunneti ili farzi. S tim da je pohvalno da se na prvom rekijatu uči sure Kjafirun a na drugom Ihlas- kulhu vallahu ehad.

Poslije predaje selama dignu se ruke i uči se dova istihara namazu:’ ‘Allahumme inni estehiruke bi ‘ilmike, ve estakdiruke bi kudretike ve es’eluke min fadlike-l-‘azimi, fe inneke takdiru ve la akdiru, ve t’alemu ve la e’alemu, ve Ente ‘Allamu-l-gujub. Allahumme in kunte t’alemu enne haze-l-emre hajrun li fi dini ve me ‘aši ve ‘akibeti emri, ev kale (ili je ovdje rekao ‘adžilihi ve adžilihi) fa-kdirhu li ve jessirhu li, summe barik li fihi, ve in kunte ta’ lemu enne haze-l-emre šerrun li fi dini ve me ‘aši ve ‘akibeti emri, (ili je i ovdje rekao ‘adžilihi ve adžilihi) fa-srifhu anni, va-srifni anhu va-kdir lije-l-hajre hajsu kane, summe-rdini bihi”. (O Allahu, od Tebe tražim dobro Tvojim znanjem i odredi mi ga Tvojom moći. Podari mi nešto od Tvoje velike dobrote, jer Ti sve možeš, a ja ne mogu; Ti sve znaš, a ja ne znam! Ti si Poznavalac skrivenih tajni. Allahu moj, ako je, prema Tvome znanju, ova stvar dobra za mene, moju vjeru, za moju sadašnjost i budućnost, (ili je rekao: ”za mene na dunjaluku i ahiretu”), onda mi omogući da se dogodi, olakšaj mi je i podari mi bereket u njoj! A ako je, pak, prema Tvome znanju ova stvar loša za mene, za vjeru moju, za moju sadašnjost i budućnost, (ili je rekao: ”za mene na dunjaluku i ahiretu”), onda je otkloni od mene, odvrati mene od nje, i odredi dobro za mene gdje god se nalazilo i učini da budem zadovoljan Tvojom odredbom!”, pa je rekao: ”A zatim neka spomene svoju potrebu ( tj. rekne se stva zbog koje se klanja istihara namaz)”.

S tim što se prija same dove donese zahvala Allahu i salavat i selam na Poslanika. I takoder na kraju dove se donese salavat i selam na Poslanika. Istihara namaz se može više puta klanjati za istu stvar, medjutim nije od propisa istihara namaza da se vidi u snu ono za što je se klanjalo, već islamski učenjaci navode da će osoba u sebi naći određeno naginjanje prema određenoj stvari i biće joj olakšano da je postigne i na taj način će odabrati određenu stvar.

Usko vezano za istihara namaz je i savjetovanje sa ljudima koji su kopentetni u oblasti iz koje je stvar radi koje se klanja istihara namaz kao što su učeni ljudi, stručnjaci u određenim oblastima pod uvjetom da su od povjerenja i da su vjernici. Islamski učenjaci su se razišli po pitanju šta se prvo obavlja istihara namaz ili savjetovanje, s tim da je preče da se klanja istihara namaz a potom da se posavjetuje.

Molim Uzvišenog Allaha da Vas učvrsti u vjeri, olakša Vam njeno prakticiranje, omili Vam islam i iman, i dadne Vam svako dobro i berićet dunjaluka i ahireta. A Allah najbolje zna!

Na pitanja odgovorio mr. Osman Smajlović

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta