Odgovori

Dva pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Neodlučnost oko hidžaba (Da li da prvo naučim sufaru, pa onda hidžab?)

PITANJE: Esselamu alejkum ve rahmetullahi! Znam da je hidzab farz za muslimanku i da se ucenjaci ne razilaze po tom pitanju. Muslimanka sam, elhamdullilah, ali nisam pokrivena. Prije dvije godine rijesila sam da se pokrijem, ali sam uvijek cekala “pravi trenutak”, sama sebi sam dala uvjet da se najkasnije moram pokrit za ramazan,  jer sam sad zavrsila sa faxom i nemam vise izgovra da ne nosim hidzab. Naravno da mi se roditelji bune i svi oko mene, kazu imacu samo vise problema zbog toga, zivim u stranoj zemlji. Moje pitanje jeste, otac mi je govorio da mogu da budem bolja muslimanka bez hidzaba nego sa hidzabom jer bi tako mogla vise narodu da pomognem. Isto tako mi ide kroz glavu, dali da cekam dok prvo naucim sufaru i ucenje Kur’ana na arapskom, pa onda da se pokrijem ili je ipak pohvalno nosit hidzab, pa kasnije ucit te stvari.

Kako se blizi ramazan sve sam vise zbunjena, ponekad mi dodje sejtan pa uopste ne zelim da se pokrijem, ponekad jedva cekam da to ucinim… a nekad se pitam dali je to samo politika i uopste nije tako vazno, nego mi je vaznije da se koncentrisem da naucim Kur’an ucit na arapski jezik? A isto tako razmisljam dal da cekam dok se udam pa onda da se pokrijem, ne znam odakle odjednom ova nesigurnost… Sve u svemu je moje pitanje, dali je “sramota” nosit hidzab, a nepoznavat arapsko pismo? Jer ima jos dosta toga sto bi ja trebala o Islamu da naucim…

ODGOVOR: Ve alejku musalam we rahemtullahi!

Molim Uzvišenog Allaha da vam olakša da se pokrijete, da naučite čitati Kuràn, da se hajirli udate I da vam da svako dobro dunjaluka i ahireta.

Pokrivanje muslimanake-hidžab je stroga obaveza svakom pojedincu, i muslimanka je dužna da se odmah pokrije kada postane punoljetna u islamskom smislu. I za svaku sekundu bez hidžaba će biti pitana i velika je mogućnost da bude kažnjenja, ako joj Allah ne oprosti. Sa druge strane hidžab je jedan od najvažniji ibadeta muslimanki i imati će za svaku sekundu pokrivanja, sa Allahovim dopustom, obilatu nagradu.

Musliman u činjenju ibadeta daje prednost sam sebi i kako ćeš ti više valjati drugima bez hidžaba ili ćeš biti bolja muslimanka bez njega, a ti ne činiš sebi dobro ostavljajući strogu obavezu. I također daje se prednost farzovima – strogim obavezama nad sunnetima. Hidžabu, kao farzu, se daje prednost nad učenjem Kuràna i slično, i niko od islamski učenjaka ne uvjetuje učenje Kuràna i slično za nošenje hidžaba, već je jedini uvjet islam i punoljetnost.

Odugovlačenje i plašenje je sredstvo prokletoga šejtana koji želi da te liši velike nagrade i pokornosti Allahu i želi da te preplaši sa stvarima koje nisu u stvarnosti onakve kakve ih on tebi prestavalja. Rekao je Allah u prevedenom značenju ajeta: ”To vas je samo šejtan plašio pristalicama svojim, i ne bojte ih se, a bojte se Mene, ako ste vjernici!” (Ali Imaran 175)

Iskušenja u islamu su dio ovoga života i vjere muslimana, s tim ako se musliman nad njima strpi, imati će veliku nagradu i sabur nad iskušenjima pretvoriti će se, sa Allahovim dopustom, u slast. Također kada se pokriješ Allah će ti olakšati i dati dobro ovoga i budućeg svijeta.

Rekao je Allah u prevedenom značenju ajeta: ”…a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naćii opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta.” (Tahrim 2-3 ) i: “Mi će mo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine. A ti obraduj izdržljive, one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: “Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!” Njih čeka oprost od Gospodara njihova i milost; oni su na Pravome putu!” (Bekare 155-157)

Nadamo se tvojoj skoroj poruci u kojoj već nas obradovati sa svojim hidžabom i sa Allahovim dopustom kod nas ćeš naći svaku potporu i pomoć. Allah najbolje zna!
_________________________________________

2. Sejtanova dosaptavanja u namazu

PITANJE:

Es selamu alejkum!

Nedavno sam ponovo poceo da klanjam i sad trenutno imam jedno ometanje, i kad uzimam abdest, ali pretezno u namazu dok obavljam namaz kuci… Nekad mi misli negdje odu, ali nekad cujem neke psovke i to nema sta ne psuje… Pricao sam sa jednim bratom, kaze mi da je to sejtan, i meni je to logicno, jer obicno ne psujem, a gdje cu da psujem pogotovo u namazu i kad bi htio ne mogu…Mada moguce je da mi je slaba i koncentracija, pa me sada interesuje da li mi te psovke kvare abdest i namaz?

ODGOVOR:

Ve alejku musalam.

Zaista svaka zahvala pripada Allahu koji ti je omogućio da klanjaš namaz i jedan od vidova zahvale Allahu je da upotpunosti obavljaš namaze na vrijeme i da ga ne ostavljaš, jer je namaz jedan od stubova islama i njegovi ruknova.

Prokleti šejtan pokušava na različite načine da udalji muslimana od ibadeta, naročito od oni koji su najvažniji i najuzvišeni u islama kao što je namaz. A ako ga ne uspije udaljiti od njih, pokušava na različite načine da umanji nagradu muslimana.

Bilježi Imam Muslim, Allah mu se smilovao, da je Osman ibn Ebi As, Allah bio sa njim zadovoljan, došao Poslaniku, sallahu alejhi ve selem, i rekao mu: ’O Božiji poslaniče! Zaista je se šejtan ispriječio između mene, mog namaza i učenja Kuràna čineći ga meni nejasnim (zbunjenim). Rekao je Poslanik, sallahu alejhi ve selem: ”To je šejtan koji se zove Hinzib, u ukoliko ga osjetiš zatrazi utočište od njega kod Allaha i pljuni (u malom obliku) tri puta sa svoje lijeve strane. Rekao je Osman, Allah bio sa njim zadovoljan: ’Učinio sam to i Allah ga je udaljio od mene.”

Na vama je obaveza da udaljite od sebe sve stvari koje vam umanjuju koncentaciju u namazu I također budite skrušeni u svom namazu, koncentrišete se na njega, razmišljajte o onome šta izgovarate i učite, a ukoliko osjetite prisustvo šejtana koji vam želi pokvariti namaz ili umanjiti njegovu nagradu, postupite shodne predhodnom hadisu. Isto tako je rekao Poslanik, sallahu alejhi ve selem: “Najgori kradljivac od ljudi je onaj koji krade od svoga namaza. Ne upotpunjuje ruku, niti sedždu niti ima skrtušenost.” ( Ahmed, hasis je vjerodostojan, Vidjeti Sahihu Džamià od Šejha Albani). Te riječi koje čujete ne kvare vaš abdest niti namaz. Allah najbolje zna.

Na pitanja odgovorio mr. Osman Smajlovic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta