Odgovori

Nije mi se svidio njegov izgled

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Sestra nije željela da njeno pitanje iznosimo na stranicu, pa ćemo samo kratko navesti da je pitala da li djevojka ima pravo da odbije muslimana radi njegovog izgleda (nije zadovoljna njegovim izgledom, tj. ništa je nije privuklo), ali zna da je taj musliman dobar i pametan?

Odgovor: Ve alejkumus-selam! Poštovana sestro, kada se zaobiđu islamska sigurnosna pravila kao preventiva za ljude onda nastaju komplikacije. Uzmi iz ovog pouku i drugi put uradi kako treba, u svim situacijama a i po pitanju udaje i ženidbe. Ti imaš pravo da prihvatiš i da odbiješ stupanje u brak i niko te na to ne može natjerati. Tako i u ovom slučaju kojeg si navela.

  Samo, ako se bude prednost davala ljepoti, bogatstvu i porijeklu a ne lijepom ahlaku i prakticiranju vjere – nastupit će velika smutnja. Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, kaže: “Žena se ženi zbog četiri stvari: zbog imetka, porijekla, ljepote i vjere, uzmi onu koja ima vjeru“. (Hadis bilježi Buharija br. 4802)

U braku se nakon nekog perioda zaboravi na ljepotu, pa nakon kraćeg perioda to više ne bude važno, tad ostaje nečiji ahlak i vjera. Da se udaš za nekog ko ima vjeru bolje ti je nego neko drugi. Sjeti se, kakvo zlo te snađe to je zbog onog što ti uradiš. Pametnog i dobrog vjernika odbiti zbog njegovog izgleda nije problem ukoliko imaš opciju da se udaš za drugog pametnog i lijepog vjernika, a ako nemaš onda si na gubitku. Reci ocu da se hoćeš da udaš i neka ti nađe nekog ko je bogobojazan, pametan i lijep. Molim Allaha da ti pomogne da nađeš pametnog i lijepog vjernika koji će biti smiraj očima tvojim! A Allah zna najbolje.

Abdullah Mujić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta