Odgovori

Šejtanova došaptavanja u namazu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Es selamu alejkum! Nedavno sam ponovo počeo da klanjam i sad trenutno imam jedno ometanje kad uzimam abdest, ali pretežno u namazu dok obavljam namaz kući… Nekad mi misli negdje odu, ali nekad čujem neke psovke i to nema šta ne psuje… Pričao sam sa jednim bratom, kaže mi da je to šejtan, i meni je to logično, jer obično ne psujem, a gdje ću da psujem pogotovo u namazu i kad bi htio ne mogu…Mada moguće je da mi je slaba i koncentracija, pa me sada interesuje da li mi te psovke kvare abdest i namaz?

ODGOVOR: Alejkumu selam! Zaista svaka zahvala pripada Allahu koji ti je omogućio da klanjaš namaz i jedan od vidova zahvale Allahu je da upotpunosti obavljaš namaze na vrijeme i da ga ne ostavljaš, jer je namaz jedan od stubova islama i njegovi ruknova.

Prokleti šejtan pokušava na različite načine da udalji muslimana od ibadeta, naročito od oni koji su najvažniji i najuzvišeni u islama kao što je namaz. A ako ga ne uspije udaljiti od njih, pokušava na različite načine da umanji nagradu muslimana.

Bilježi Imam Muslim, Allah mu se smilovao, da je Osman ibn Ebi As, Allah bio sa njim zadovoljan, došao Poslaniku, sallahu alejhi ve selem, i rekao mu: ’O Božiji poslaniče! Zaista je se šejtan ispriječio između mene, mog namaza i učenja Kuràna čineći ga meni nejasnim (zbunjenim). Rekao je Poslanik, sallahu alejhi ve selem: ”To je šejtan koji se zove Hinzib, u ukoliko ga osjetiš zatrazi utočište od njega kod Allaha i pljuni (u malom obliku) tri puta sa svoje lijeve strane. Rekao je Osman, Allah bio sa njim zadovoljan: ’Učinio sam to i Allah ga je udaljio od mene.

Na vama je obaveza da udaljite od sebe sve stvari koje vam umanjuju koncentaciju u namazu I također budite skrušeni u svom namazu, koncentrišete se na njega, razmišljajte o onome šta izgovarate i učite, a ukoliko osjetite prisustvo šejtana koji vam želi pokvariti namaz ili umanjiti njegovu nagradu, postupite shodne predhodnom hadisu. Isto tako je rekao Poslanik, sallahu alejhi ve selem: “Najgori kradljivac od ljudi je onaj koji krade od svoga namaza. Ne upotpunjuje ruku, niti sedždu niti ima skrtušenost.” (Ahmed, hasis je vjerodostojan, Vidjeti Sahihu Džamià od Šejha Albani). Te riječi koje čujete ne kvare vaš abdest niti namaz. Allah najbolje zna.

Na pitanja odgovorio mr Osman Smajlović

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta