Tekstovi

Odoli svojim strastima, sačuvaj svoju čednost

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Sjećam se dobro riječi jedne gospođe u poodmaklim godinama: „Imaš li dečka, šteta je da mladost propada?“ A imala sam tek nekih petnaest ili šesnaest godina. Bilo mi je tada čudno to pitanje, ali danas ga potpuno razumijem. Druga mi je opet rekla da je naivno što pokrivene djevojke „spavaju“ tek kada stupe u brak sa muškarcem, te da ona misli da je važno „iskustvo“ i da je bitno imati više partnera. Jer „dobre djevojke se ne cijene“. Nisam im ništa odgovorila, osim da to nije vjerom dozvoljeno. A šta bi im i moglo odgovoriti gotov dijete? Doduše, i jedna i druga imaju „ljubavnike“ u poznim godinama. Valjda im je i bilo čudno da jedna tinejdžerica nema.

Sjećam se i jednog mladića koji mi se žalio kako ga na poslu kolege ismijavaju jer se nije upustio u blud. Pričali su mu da je to nešto tako „dobro“ i da treba „da proba“. Doduše, on je osjetio da su prazni, da su izgubljeni. I uskoro je napustio taj posao.

Nažalost, mnogi će vas pokušati ubijediti da su čednost i  čast nešto zaostalo. Da ste manje vrijedni ako ste sačuvali čast u ovom vremenu nemorala, koji se na sve strane prezentuje kao nešto sasvim „normalno“.  Čak se i u dječje tv programe ubacuju tinejdžeri i tinejdžerice „u vezama“. I kroz bajke za djecu, u slikovnicama- sasvim je „normalno“ vidjeti „nemoralne scene“ između glavnih likova. Polahko ali sigurno, uvode se novi trendovi u odgoj i obrazovanje. I to sa ciljem- da obezvrijede čast i moral a uzdignu nemoral. Jedno društvo najlakše doživi propast ako mu se uništi omladina. Kako? Pa bludom. To je mladima jedan od najprivlačnijih poroka- posebno u vremenu kada strasti nadvladavaju razum. Poslije, sve je lakše.

Čednost i čast nemaju cijenu. Još uvijek su u modi. Njihova cijena se ne može platiti. Ako samo uzmete par vijesti i pročitate koliko bogataši „plaćaju nevinost“- sve će vam biti jasno. Rijetki su oni koji dodirnu moralno dno a koji hoće priznati da je moralnost na cijeni. Svi će vam oni uglavnom pričati kako je divno imati „dječka“ ili „djevojku“, kako je divno ići u avanture i kako je divno promijeniti što više partnera. Jer žele da i vi dodirnete moralno dno i da izgubite duhovni mir, harmoniju, čast i čednost. Žele da budete isti. Onda ćete ih vrlo dobro razumjeti, ali će biti kasno. Kasno za brisanje prošlosti, ali ne i za pokajanje i povratak Gospodaru.

Brate i sestro,

Ustraj na putu čednosti. Kako je to divno! Sjeti su Jusufa a.s., koliko ga je samo čednost uzdigla kod Gospodara. A koliko je bio uzdignut i na ovom svijetu. Sjeti se Merjeme, majke Isaove. Spomenuta je u Kur’anu po čednosti. Ona je najvrjednija od svih žena. Sjeti se da je blud grijeh na koji Gospodar u Svojoj Knjizi skreće posebnu pažnju. Sjeti se da se bludu ne treba ni približavati.

Budi ponosan/ ponosna na to što si jak/ a i što možeš odoljeti svojim strastima. Budi ponosan/ ponosna na to što te Gospodar štiti od poroka. Ne dozvoli da ti drugi predstave ružno lijepim a lijepo ružnim. Ne dozvoli da osjetiš stid i manju vrijednost zbog toga što si čedan/ a. Nisu bitne tvoje godine, nisu bitni tvoji vršnjaci, nije bitno šta je „u modi“ modernog svijeta. Imaj svoj pravac, pravac koji će te voditi zadovoljstvu tvoga Gospodara.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta