Kur'an

Opasnost od nepoznavanja sufare i tedžvidskih pravila

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Treba znati da veliku nagradu zaslužuje čovjek koji ispravno uči veličanstveni Kur’an. Imam et-Tirmizi zabilježio je da je Abdullah b. Mesud, radijallahu anhu, kazivao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom prilikom rekao: “Ko prouči harf iz Allahove knjige, imat će zbog toga upisano dobro djelo, a za dobro djelo Allah će dati deseterostruku nagradu. Ne kažem da je elif-lam-nim jedno slovo. Naprotiv, to su tri slova: elif je slovo, lam je slovo i mim je slovo.

A onaj ko može savladati sufaru, arapsko pismo, a to ne učini, njegov namaz je upitan, jer ne prouči ispravno suru el-Fatiha, a njeno je učenje rukn, sastavni dio namaza. Štaviše, onaj ko prouči ajet: “Ijjake na‘budu ve ijjake neste‘in” bez tešdida, pa izgovori: “Ijake na‘budu ve ijake neste‘in”, bojati se za njega da je počinio širk. Naime, ovako proučen: “Ijake na‘budu ve ijake neste‘in”, ovaj ajet znači: zrake Tvog sunca obožavamo i od zrakā Tvog sunca pomoć tražimo. Ovo je samo jedan primjer. A onaj ko ne poznaje arapsko pismo, takav u svakom ajetu počini grešku zbog koje je upitan njegov namaz. Opravdanje imaju samo stari ljudi koji arapsko pismo ne mogu savladati.

Abdurrahman Kuduzović, prof.

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta