Kur'an

4 načina da steknete naviku učenja Kur’ana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jesi li ikada sebi rekao/la, čitat ću barem pola sata Kur’ana svaki dan? No nisi uspio/la…Motivacija prirodno opada s vremenom. Ovdje dolazimo do važnosti stvaranja dobre navike. Jednom kad steknemo novu naviku, manje ovisimo o motivaciji i snazi ​​volje da to nešto učinimo. Oko 95% našeg stila života diktira podsvijest – dio mozga koji pokreće aktivnosti na „autopilotu“, poput npr. pranja zubi, oblačenja, obuvanja itd., bez razmišljanja o tome. Navest ćemo četiri načina za stvaranje nove dnevne navike učenje Kur’ana!

  1. Počnite s malim koracima

Veliki ciljevi su uzbudljivi, ali mali “dosadni” ciljevi vjerojatnije će donijeti uspjeh, odnosno veća je šansa da ćemo ih ostvariti. Male akcije „prevare“ mozak. Čovjekova podsvijest voli imati kontrolu i ne voli promjene, a velike promjene često stvaraju otpor.

Za početak otvorite Kur’an i odaberite samo jedan ajet. Pročitajte ga, prevedite ga sebi i što je najvažnije, razmislite o njemu, osjetite ga. Na primjer, ako je ajet o raju, budite tamo u svom umu i zamislite što biste vidjeli. Ako se radi o paklenoj vatri, zamislite bol i žaljenje. Ako je to dio priče, poput priče o Jusufu (mir neka je s njim), budi gledalac.

  1. Koristite vrijeme pametno

Odaberite vrijeme koje vam inače najviše odgovara za čitanje Kur’ana. Ako se obvežete da ćete uvijek čitati recimo, pet minuta prije spavanja, već nakon nekoliko tjedana automatski ćete razmišljati o čitanju prije spavanja. Neka Kur’an bude sa vama svugdje gdje god se nalazite. Možete imati Kur’an u spavaćoj sobi, dnevnoj sobi ili kuhinji. Držanje Kur’ana pored vašeg kreveta potaknut će vas da čitate kada navečer legnete.

  1. Pobrinite se da vam bude udobno

Neka vam čitanje bude ugodno; sjednite u udoban položaj i opustite se. Možda imate svoju fotelju ili najdraži kutak u stanu. Što vam okruženje i ugođaj budu ugodniji, time će i čitanje biti ugodnije, a veća je vjerojatnost da ćete biti ustrajni u čitanju i pamtiti ono što ste pročitali.

  1. Ne prekidajte, budite konstantni

Potrebno je strpljenje. Možete na kalendar npr. svaki dan za ispunjeni zadatak staviti kvačicu ili X. Kada vizualno to pratite, vjerojatno je da nećete htjeti vidjeti prazne dane koji bi “prekinuli lanac”, pa ga će vas to potaknuti da budete ustrajni. Probajte ova četiri savjeta prakticirati mjesec dana i nakon toga će vam postati mnogo lakše i inšallah doći će vam prirodno.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: „Najbolji među vama su oni koji uče Kur’an i poučavaju druge.“ (El-Buhari)

Izvor: Razumjeti Kur’an

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta