Odgovori o sihru

Osam pitanja i odgovora o sihru i džinnima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Es-selamu alejkum poštovani brate. Imam sestru koja se duže vrijeme liječi od sihira i džinnskih napada, međutim kad god efendija koji joj uči rukju, otjera džina, on se opet vrati i uznemirava je. Šta da radimo? Allah da vas nagradi!

ODGOVOR: We alejkumu selam, Bismillah, zahvala Allahu, s.w.t. salavati i selami na Poslanika, savs, njegov Ehli Bejt i sva časne ashabe, a zatim.

Za ovakav i sličan slučaj, treba da se utvrdi i uradi nekoliko stvari.

1) Treba ispitati i utvrditi da li se uvijek isti džinn vraća nakon istjerivanja. Ovo se ne utvrđuje na osnovu određenih pitanja džinnu od strane liječnika, nego to treba da procijeni sam liječnik na osnovu svog iskustva i znanja.

2) Prije rukje, efendija koji uči vašoj sestri rukju, trebao bi da joj uz vašu pomoć sveže nožne i prste na rukama, sa učenjem Bismille prilikom svakog vezanja te puhanjem u prste. Na ovaj način će džinna uz Allahovu pomoć da oslabi i povrijedi.

3) Takođe prije rukje, liječnik može da upotrijebi miris „crni misk“, koji se pokazao veoma efikasan u nanošeju povreda džinnu.

4) Isto tako, bilo bi korisno da bolesnik (tvoja sestra) prije rukje, namaže čitavo tijelo naučenim maslinovim uljem, pa nakon toga da po tijelu takođe uzme soli te utrlja po tijelu i neka drži nekih 15 minuta. Oov takođe prouzrokuje jake povrede džinnima.

5) Dakle, džinna treba oslabiti i namučiti (naučiti ga pameti), zatim od njega uzeti zavjet da se neće vračati.

Mislim da se u vašu sestru ne vraća isti džinn, Allah zna najbolje
_______________________________________

PITANJE:

Ess-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu. Čitala sam i nekoliko knjiga da su džini bića kao i ljudi, mislim jedu, piju, razmnožavaju se imaju djecu. Zanima me sada, da li iblis kao glavni šejtan ima ono ženu kao i mi ljudi, da li mu žena rađa koa u kod nas žene? Allah vas nagradio.

ODGOVOR:

We alejkumu selam ve rahmetullah ve berekatuhu,

Šejh Šenkiti u komentaru 50-tog ajeta sure Al-Kahf u kojem se navodi: “Pa zar ćete njega (šejtana) i pord njegov, pored Mene kao prijatelje prihvatiti…“, kaže: “Je dokaz da šejtan ima potomstvo (djecu), i onaj koji kaže da nema, tvrdi suprotno onome što kaže Kur’an, a sve što je suprotno Kur’anu, čista je zabluda bez imalo sumnje. Međutim na koji način se rađa njegovo potomstvo, nema jasnog dokaza iz Kur’ana i Sunneta koji nam to objašnjavaju.

Rekao je Eš-Ša’bi: “Upitao me je čovjek, da li Iblis ima ženu?“ Pa sam mu odgovorio: “Tom vjenčanju nisam prisustvovao.“ Nakon toga, Eš-Ša’bi je citirao ajet iz sure kojeg smo naveli. Pa je čovjek zaključio da niko ne može imati potomstvo ako nema žene, na što je Imam Eš-Ša’bi rekao: “Da.“

Dakle Imam Eš Ša’bi je bio stava da se potomstvo ne može održati bez žene, ovog stava je i Katade. Rekao je Mudžahid: “Način na koji je Iblis došao do potomstva je, tako što je u svoj polni organ, stavio isti taj polni organ i nakon toga je izašlo pet jaja, i odatle je poteklo njegovo potomstvo.“ Drugi kažu da je Allah, dž.š., Iblisu u desnoj butni stvorio muški polni organ a u lijevoj ženski, pa je nakon ulaska muškog polnog organa u ženski, došlo do izlijeganja deset jaja svaki dan a iz svakog jajeta se rodilo po 70 šejtana i šejtanki.“

Međutim, ovakva mišljenja nisu utemeljenja Kur’anom niti Sunnetom i ona se ne uzimaju stvarni dokaz. Ono što je sigurno da Iblis ima potomstvo koje se razmnožava, međutim na koji način, da li je putem žene (šejtana) ili neki drugi, stvari su gajba, nevidljivog svijeta.
______________________________________

PITANJE:

Eselamu alejkum. Imam prijatelja koji osječa bolove samo u lijevoj nogi. Kad je slušao rukju sa jedne stranice, noga mu se pomjerala. Takođe ga boli glava, posebno liejeva strana, ima osječaj da ga neko stalno prati. Šta bi ovo moglo biti, da li su sihri.

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Ne znam da li je tvoj prijatelj uradio detalje medicinske pretrage u vezi bolova lijeve noge i lijeve stane glave, jer svi ti bolovi mogu lahko da budu povezani. Ako snimak noge i glave te ostali nalazi budu u redu, onda možemo sa sigurnošću da predpostavimo da je u pitanju duhovna bolest.

Po onome što si nam naveo za svog prijatelja, pokazuje da se radi o džinnskom opsjedanju. To može da bude posljedica džinnskog iživljavanja, zlostavljanja i uznemiravanja. Ili postoji mogučnsot da je u pitanju urok. Na ovakav način, znači na osnovu simptoma, ne možemo 100% utvrditi stanje tvog prijatelja, sve dok se on ne podvrgne učenju rukje od strane učene osobe, pa će se tokom seanse utvrditi o kojoj se vrsti duhovne bolesti radi.

Moji savjeti tvom prijatelju su:

– Ako ne obavlja namaz, to mora početi da izvršava na prvom mjestu. Sve rukje i svi liječnici su beskorisni, dok se namaz kao stub vjere ne počne izvršavati.

– Ostavljanje harama i grijeha (muzika, psovanje i sl)

– Slušanje i čitanje (učenje) Kur’ana

– Ako zna učiti u Kur’anu, neka sjedne, prouči suru El-Bekare čitavu, zatim neka puhne u 1l maslinovog ulje i nekoliko litara vode te 1kg meda. Vodu neka pije kad ožedni, nek se pred spavanje namaže tim uljem, ujutro na prazan želdac, kašiku meda potopiti u čašu naučene vode i popiti. Ako ne zna, neka nđe nekog u porodici ko obavlja namaz i ko zna da uči u Kur’anu. Ili ako nije voljan da to sam ili da mu neko radi, neka potraži nekoga ko ispravno liječi Kur’anom pa nek se rukja prouči i terapija odredi, uz Allahovu pomoć, nije to težak slučaj. Molim Allaha, s.w.t da olakša.
____________________________________________

PITANJE:

Eselamu alejkum cijenjena braćo. U mom selu ima žena, kad mi god dođe i kad ode od mene jako me zaboli glava. Jedna nana mi je rekla da ta zena ima urokljive oči. Kako da se najbolje zaštitim od njih, jer me strah te žene? Allah Vas nagradio!

ODGOVOR:

Urok je istina koju je potvrdio Poslanik, savs u nekoliko hadisa. Djelovanje uroka se takođe desilo i među ashabima, r.a., pa je na osnovu tih predaja nama hvala Allahu, Poslanik, savs ostavio i objasnio kako se liječiti ali i zaštiti od uroka. Čovjek ako zna da neka osoba ima urokljive oči, treba je što više izbjegavati, ali je se ne treba i ne smije bojati, jer taj strah od urokljivca, može da preraste u šejtanske vesvese i psihičku depresiju.

Najbolja zaštita ne samo protiv uroka, nego i ostalog džinnsko šejtanskog zla, jeste namaz, posebno namaz u džematu, zatim tu je redovno učenje jutarnjeg i večernjg zikra, a od jutarnjeg i večernjeg zikra, najbolje je učiti: sure Ihlas, Felek i Nas, da kažeš po tri puta ujutru i naveće:“ ”BISMILLAHILLAZI LA YEDURRU MA’ASMIHI ŠEJ’UN FIL ERDI WE LA FI SEMA’I, WE HUWE S SEMI’UL ‘ALIM.”

Takođe učenje ujutro i naveće dove protiv uroka:” E`uzű bi kelimâti-Llâhi-ttâmmeti ve min kulli šejtânin ve hâmmetin ve min kulli `ajnin lâmmetin.” Isto, pred spavanje proučiti u dlanove po tri puta sure: Felek, Ihlas i Nas, te puhnuti u njih i potrati čitavo tijelo.
______________________________________

PITANJE:

Eselamu alejkum uvažena bračo. Išla sam na učenje rukje, ali dva puta dok sam išla, imala sam mjesečno pranje i to nisam rekla bratu koji mi je učio rukju. Sad me stid to mu govoriti, pa me zanima da li mi je to bilo dozvoljeno, odnosno, da li se može ženi koja ima mjesečnicu učiti rukja? Allah dž.š. vas nagradio.

ODGOVOR:

We alejkumu selam,

Kada je u pitanju liječenje Kur’anom, liječnik Kur’anom ili osoba koja uči rukju, mora da bude potpuno čist od svake nečistoće. Dakle, njemu nije dozvoljeno da prouči ni harf iz Kur’ana ako je u stanju džunubluka. Dok je po pitanju bolesnika, stvar drugačija. Osoba ako se razboli od sihra, uroka ili opsjednutosti i bude je trebalo hitno učenje rukje a u isto vrijeme ta osoba bude nečista (hajd, nifas, džunubluk), toj osobi je dozvoljeno učiti rukju. Iako je mnogo bolje da i bolesnik bude potpuno čist.

Upitan je šejh Abdullah ibn Abdurahman ibn Džibrin, rahimehullah o tome da li je dozvoljeno učiti rukju ženi koja ima menstruaciju ili nifas, pa je odgovorio:“Nema smetnje da se ženi koja ima hajd ili nifas uči rukja, dok se kod liječnika uslovljava čistoća od džunubluka.“ (Fetava zehebije, 34).

Tako da to što ti je učena rukja a ti bila u stanju menstruacije, nema ako Bog da neke smetnje a ne smeta ni to što nisi bratu kazala koji ti je učio, iako si trebala prije samog početka tretmana rukje da upoznaš brata sa svojim stanjem, normalno preko svog mahrema.
___________________________________

PITANJE:

Esselamu alejkum. Živim i Danskoj i učena mi je rukja gdje se ispostavilo da imam sihre. Međutim, brat arap koji mi je učio, trenutno ne može da dođe pa mi uči preko telefona, pa vas ja pitam da li je to dozvoljeno, jer bojim se da nije neka sumnjiva stvar.

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Prije samog početka liječenja Kur’anom, moraju da se ispune svi uvjeti za ispravnost rukje i otklone svi nedostatci koji su suprotni načinu liječenja koje je odredio Ehli Sunnet. Rukja je djelo ili čin koji zahtjeva iskren nijjet i namjeru te puhanje u bolesnika ili stavljanje ruke na njegovo tijelo tokom učenja, a sve to se baš i ne može ostvariti učenjem preko telefona. Međutim, učenje preko telefona nije suprotno načinu liječenja kod uleme Ehli Sunneta, ako za to postoji nužda i nema drugog načina. Ali, prije samog učenja na ovaj način, treba obratiti pažnju na neke stvari kao što su:

1) Osnova u liječenju Kur’anom, jeste da porodica u kući sama sebe liječi ako je u mogučnosti. Dakle da muž sam sebi uči redovno rukju ili svojoj djeci i ženi, ili da žena sama sebi uči i sl.

2) Učač rukje je doktor koji uz Allahovu pomoć pomaže bolesniku i vodi ga kroz njegovu bolest, tako da prilikom učenja rukje dirketno nad njim, može da vidi simptome i da ih prati, dok je to preko telefona teže.

3) Takođe, osobe koje su teško oboljele od džinnskog napada, trebaju iskusnog liječnika koji če pratiti stanje i koji će biti u mogučnosti da ga smiri uz Allahovu pomoč, dok preko telefona mogu da se jave tokom rukje jaki napadi koje ukučani neće znati da smire i može da izazove kod njih strah i paniku.

Upitan je šejh Ibn Džibrin, rahimehullah o učenju rukje preko telefona pa je rekao:“Preče je i bolje da se rukja uči direktno nad bolesnikom, ali ako je u pitanju nužda i ako neće doći do kršenja šerijatskih normi, onda ne smeta i preko telefona.“ (Menhedžu-l-šer’i fi i’ladž mess ve sir’a, 76).
_______________________________________

PITANJE:

Selamun alejkum. Voda na koju mi je naučena rukja, ja je pijem i sa njom se kupam. Brat koji me liječi rekao je da tu vodu ne smijem prosipati u WC ili kupatilu jer je su to nečista mjesta, ali meni je stvarno teško da sa trećeg sprata kupim naučenu vodu u kanistere i kasnije je prolijevam na jednoj livadi. Malo sam tražio i našao sam da ipak može, pa ako može da mi se objasni. Hvala unaprijed.

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Što se tiče učenja kur’anskih sura i ajeta te dova koje su prenešene od Poslanika, savs na vodu te pijenje naučene vode i kuapnje sa njom, je šerijatski ispravno i od Poslanika, savs se prenosi nekoliko predaja a jedna od njih je i ova:

Prenosi se od Alije ibn Ebi Taliba, r.a. da je Poslanika, savs ujela škorpija dok je klanjao, pa kad je završio sa namazom, rekao je:“Prokleo Allah škorpiju, ne ostavlja na miru čovjeka ni kad klanja.“ Zatim je rekao da mu donesu vodu i sol, pa je potirao vodu rukom i učio sure: Kafirun, Felek i En-Nas.“ (hadis je sahih na osnovu mišljenja šejha Albanija, rhm u djelu „Es-Silsiletu es-sahiha, 548).

Takođe se prenosi od selefa da su učili na vodu koju je bolesnik pio ili se njome kupao kako bi olakšalo bol ili došlo do izliječenja uz Allahovu pomoč.

Što se tiče prosipanja naučene vode u odvod WC ili kupatila, ulema se razišla po tom pitanju.

Prenosi se da je Muhamed ibn Muflih rekao:“Rekao je El-Hilal:“Pokuđeno se kupati sa takvom vodom u takvim mjestima, dok je dozvoljeno naučenu vodu na tim mjestima piti.“ (El-Edab eš-šeri’je, 2/441)

Upitan je šejh Ibn Baz, rahimehullah o kupanju sa naučenom vodom u WC-u koja kasnije otiče u odvode kanalizacije, pa je rekao:“Nema smetnje da se to radi.“ (Fethu-l-hakku mubin fi ahkama ruqja sihr, sir’a ve a’jn, 234)

Isto pitanje upitan je šejh Ibn Džibrin, rahimehullah, pa je odgovorio:“Smatramo da se treba izrazito poštovati voda na koju su naučeni kur’anski ajeti, kao što su ajetul kursija, zadnja dva ajeta sure El-Bekare, sure Felek, Nas i druge. Znači ova voda ima posebnu vrijednost i onaj ko poštuje Allahov govor, pazit će da naučenu vodu ne miješa sa nečistoćom. Tako da onaj koji se kupa ovakvom vodom, treba da se kupa na nekom čistom mjestu i da je prospe na čisto mjesto.“

Dakle, vidimo da se ulema razišla, jedni kažu da je to zabranjeno, drugi da je pokuđeno a treči da je dozvoljeno. Večina uleme smatra da je zbog olakšice ipak dozvoljeno da se čovjek kupa sa naučenom vodom u kupatilu, jer to nije isto kao u ulaženje sa Kur’anom u WC što je strogo zabranjeno. U tvom slučaju, možeš bez problema da se kupaš u kupatilu jer ti je stvarni naporno da vodu skupljaš u kanistere i da ih snosiš sa trećeg sprata. Dakle koristi olakšicu slobodno.
_________________________________

PITANJE:

Selam, moja nana, kad ne mogu da spavam, nauči neke sure na mlijeko, pa vas pitam da li je to ispravno, pošto sam čitala da se uči na vodu i med, ali za mlijeko nikad nisam čula?

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Tvoja nana nije pogriješila, jer liječnici Kur’anom kada neko ne može da zaspe, preporučuju da se na mlijeko koje je toplo nauče određene sure i ajeti. Kravlje mlijeko je čisto i zdravo, tako kad se ta čistoća spoji sa bereketom ajeta, dobije se duhovna kombinacija koja daje insanu zdravlje i smirenost. Da je kravlje mlijeko čisto i zdravo, dokaz su riječi Uzvišenog gdje kaže: “Vi imate pouku i u stoci: “Mi vam dajemo da iz utroba njihovih mlijeko čisto pijete, koje nastaje od grizina u buragu i od krvi – ukusno onima koji ga piju.“ (An-Nahl, 66).

Takođe se od Poslanika, savs prenosi nekoliko hadisa u kojima se spominje da je mlijeko kravlje zdravo.

Prenosi se od Melike bint Amru, r.a. da je Poslanik, savs, rekao: “Kravlje mlijeko je zdravo…“ (Hadis je sahih, „Es-Silsiletu es-sahiha, 1533).

Rekao je šejh El-Menavi: “Ove Poslanikove riječi su se odnosile na to da je kravlje mlijeko zdravo za mnogo psihičke i fizičke bolesti kao što su: umišljanja, utučenost, jača kosti i tijelo, oblakšava stomaku a piti ga sa medom je još bolje.“

Od Tarika ibn Šihaba, r.a. se prenosi da je Poslanik, savs, rekao: “Allah, dž.š. nije dao bolest a da za nju nije podario i lijek, pijte mnogo kravlje mlijeko jer ona pase svakavih trava – lijekovitih.“ (Hadis je sahih, „Es-Silsiletu es-Sahiha, 4/208).

Od Ibn Mesuda, r.a. se prenosi da je Poslanik, savs, rekao: “Pijte kravlje mlijeko, jer u njemu je Allah dao lijeka za mnoge bolesti, jer krava jede svakakvog bilja.“ (Hadis je sahih, „Es-Silsiletu es-Sahiha, 2/46)

Dakle, tvoja nana je dobro postupila, sigurno je to naučila od svojih starih ili nekog efendije. Ko ne može da spava, nek u čašu toplog mlijeka stavi kašiku meda te prouči na to: Fatihu, Ajetul kursiju, zadnja dva ajeta sure El-Bekara, Kafirun, Ihlas, Felek i Nas, zatim nek puhne i dobro izmiješa i uz Allahovu pomoć biće bolje.

Ebu Bilal

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta