Savjeti

Ostavljanje pokvarenog načina života i kajanje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Ukratko ću vas upoznati sa situacijom u kojoj se nalazim i ujedno zatražiti savjet od vas. Dok sam kao dijete živio u BiH, prakticirao sam islam onako kako sam naučio. Međutim, kada sam preselio u jednu zapadnu zemlju, kao punoljetan počeo sam da se družim s pogrešnim društvom i ušao sam u svijet droge koju sam konzumirao skoro deset godina. U međuvremenu sam se oženio i stekao porodicu, djecu, ali drogu nisam prestao uzimati. Uz drogu, došlo je i do upoznavanja drugih žena, a i do intimnog odnosa sa njima.

Sada sam konačno shvatio da je sve to zlo i da mi je jedini spas islam, i da mi jedino Allah može pomoći… Polahko postajem osoba koja se riješila droge, alkohola, izlazaka po klubovima, ali ima jedna ženska osoba koja se smrtno zaljubila u mene, a ja ne znam kako da se riješim nje, a da je ne uvrijedim jer zaista nije loša osoba i ne bih želio da je uvrijedim, ali također ne želim da više išta imam s njom pošto zelim iskreno da se Allahu pokajem za svoje grijehe. Pošto sam redovni posjetilac ove stranice, primijetio sam da vas je dragi Allah obdario znanjem i pameću, stoga vas molim da mi date bilo kakav savjet koji bi mi mogao pomoći. Hvala vam puno i neka vas dragi Allah nagradi za vaš trud, zaista je ova stranica spas!

SAVJET: Žao mi je svakog čovjeka koji je ogrezao u alkoholu, drogi, zinaluku i drugim ogavnim porocima. Molim Allaha da pomogne svima onima koji imaju problem sa pomenutim bolestima. U isto vrijeme zahvaljujem Gospodaru što vam je prosvijetlio razum i što vam se smilovao te ste shvatili da je put kojim ste do sada išli bio pogrešan i da je pravi put na drugoj strani. Allah kaže: „Mi čovjeku na pravi put ukazujemo, a njegovo je da li će zahvalan ili nezahvalan biti.“ (Ed-Dehr, 3) To znači, čovjekovo je da li će put dobra ili put zla izabrati. Dakle, Allah je stvorio dva puta; put dobra i put zla, ali nije čovjeka prisilio da ide putem zla. Čovjek sam odabere jedan od dva puta. Vi ste do sada išli putem zla i hvala Allahu spoznali da ima i drugi put koji vodi na ispravno odredište.

Poštovani brate,

Kao prvo da bi vam dao ispravan savjet u vezi žene za koju kažete da ste je „zavukli“, morao bi znati da li ste još uvijek u braku sa prvom ženom s kojom ste izrodili djecu. Pod pretpostavkom da jeste i dalje u braku, onda vi ženu koju ste kako kažete „zavukli“ i koja se „smrtno“ zaljubila u vas nemojte usmjeravati na put zla pogotovo sada kada vi znate koji je put dobra. A nemojte je držati ni na raskrnici ova dva puta. Nakon što ste spoznali istinu, ponudite je i njoj. Kažite joj u kakvoj se fazi sada nalazite, kao i to da ste ostavili drogu i da ste ostavili zinaluk zato što ga Allah zabranjuje. Ponudite joj da se i ona vrati islamu. Ako prihvati dobro i jest, ako ne prihvati, vi niste dalje odgovorni. U svakom slučaju, dužni ste se kajati za dosadašnje grijehe i moliti Allaha da vam ih oprosti. A On će oprostiti onome ko se iskreno pokaje, ko ostavi griješenje i ko se ne vrati starom grijehu.

Ako više niste u braku sa ženom s kojom ste izrodili djecu (dakle, ne znam da li ste u braku), onda ovoj ženi, koju ne želite povrijediti, ponudite brak. Najpreče je da je vi oženite, naravno pod uvjetom da prihvati pokajanje i povratak vjeri. Ako prihvati povratak vjeri i ako prihvati vašu ponudu za ženidbom, oženite je i nastavite srretno živjeti. Ako ne prihvati, to će biti dovoljan razlog da se raziđete i samo tako je nećete povrijediti. A ako vas stvarno voli, onda će ona radi vas primiti islam. I to neće biti nikakvo čudo, jer su ljudi i žene i za vrijeme Poslanika a.s. znali primati islam samo zato što je voljena osoba već prihvatila islam kao svoj svjetonazor. Ebu Talha je htio da oženi Ummu Sulejm, a ona ga odbija dok ne primi islam i kaže mu da je može oženiti ako prihvati Islam. „Moj mehr je tvoje primanje islama“, rekla mu je ona. Primio je islam, a potom su se uzeli. Da je nije volio ne bi je oženio. Mislim da bi i ti mogao na isti način postupiti, naravno pod uvjetom da i ti nju želiš.

Hfz.  Senaid Zajimović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta