Savjeti

Mladić koji je opsjednut bivšom djevojkom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Selam alejkum! Imao sam djevojku s kojom sam bio u vezi osam mjeseci. Ja sam je prevario i prekinuli smo. Već godinu dana nismo zajedno i to je negativno utjecalo na mene. Prvo sam se odao alkoholu i imao sam saobraćajnu nesreću. Nakon toga, prestao sam piti i okrenuo se namazu, sve sam pokušao da je vratim, ali ona ne želi. Kako vrijeme prolazi, u meni se javlja sve veća ljubav prema njoj. Počeo sam se zatvarati u sebe, umišljati neke gluposti. Molim vas za savjet!

SAVJET: Ve alejkumus selam ve rahmetullahi ve berekatuhu cijenjeni brate! Moram da ti kažem da si mi bio inspiracija za predavanje koje sam u petak održala u Fahdovoj džamiji na temu „Zadovoljstvo Allahovom odredbom” pa ti preporučujem da ga preslušaš. Uistinu, naš Gospodar nam ukazuje veliku milost time što se sve dešava po Njegovoj odredbi i Njegovom određenju jer Allah nam daje samo ono što je veliki hajr za nas.

Na primjer: ti si imao djevojku sa kojom si se zabavljao 8 mjeseci i vjerovatno si za tih 8 mjeseci počinio bezbroj grijeha upravo sa njom. Obzirom da kažeš kako si je prevario,to jasno dokazuje da ona nije bila jedina sa kojom si činio grijehe… Da ne bi bilo zabune, kada kažem činio grijehe, tada ne mislim samo na blud (do koga možda nije ni došlo) ali grijesi su i osamljivanje, dodiri, razvratan govor itd…

Zatim si se odao alkoholu nakon što ste prekinuli tu ljubavnu vezu koja je ujedno veza sa šejtanom prokletim. Iako si ti padao sve dublje u ponor grijeha i nepokornosti Allahu, vidiš, osjtio si Allahovu milost u vrhuncu svog griješenja, te si saobraćajnim udesom osjetio blizinu smrti i prolaznosti dunjaluka, pa si se vratio svom Gospodaru i počeo da izvršavaš islamske dužnosti poput namaza koji je stup ove časne vjere… Zar to nije velika Allahova milost prema tebi? Mašallah! Allah te sačuvao od padanja u provaliju na čijem se dnu nalazi džehenemska vatra. A zamisi u kakvom bi stanju sada bio u kaburu da ti je Allah dušu uzeo u tom udesu prije pokajanja? Elhamdulillah!

Tvoja opsjednutost tom djevojkoma zaista nije zdarava i moraš je se osloboditi jer ona ti neće donijeti nikakvo dobro, a najmanje što može da ti se desi, jeste, da gubiš vrijeme na osobu koja tebe ne želi. Zbog toga, nemoj se ljutiti brate što ću da te pitam: Ima li smisla voljeti nekoga ko tebe ne voli i ima li smisla biti opsjednut osobom koja u tebi ne vidi ništa što bi bio razlog da sa tobom živi?

Pokušaj razumiti i gledat sa vedrije strane. Allah dželle šanuhu upravlja ljudskim srcima i ukoliko se duše nisu prepoznale nema nikakvog smisla insistirat i na silu pokušavat natjerat suprotnu stranu da se povinuje tvojim željama. Čak da ti uspije iz nekog razloga, da je vratiš sebi, zar misliš da biste bili sretni ukoliko si svjestan da te ona nije željela natrag i da ti nisi njena želja!?

Sa druge strane, toliko je drugih djevojaka među kojima se nalazi i neka ljepotica nježnog srca koja je spremna da te voli i uživa u tvojoj ljubavi, da te usreći i učini sretnim i zadovoljnim. Znaj da takva, istinska ljubav može da se postigne samo na halal način, a ona koja je nastala u haramu kao plod šejtanskih spletki ostat će samo ružno sjećanje koje će rezultirat povećanim brojem teoba zbog počinjenih grijeha i kajanjem za izgubljeno vrijeme u depresiji i očajavanju.

Znaj da je ta djevojka obična dunjalučka prolaznica kao i sve što se na ovom dunjaluku nalazi. Prolazni smo brate moj i ti i ja, i naše porodice, naši voljeni i naši neprijatelji… Sve će brzo proći i Čas polaganja računa će veoma brzo doći pa nemojmo gubiti vrijeme u analiziranju prošlog, onoga što se više nikada neće vratiti nego se bazirajmo na ovo trenutno stanje, jer ni za ono „sutra“ nismo sigurni da će nam doći…

Brate moj, molim te u ime Allaha, prvo popravi svoj odnos sa Gospodarom. Pokaj Mu se iskrenom teobom za sve izgubljeno vrijeme, za grijehe i propuste jer Allahova milost prema tebi je neizmjerna kada te On Sebi primio nazad uprkos svim grijesima i nemaru u kome si veći dio svog života proveo.

Znaj, kada popraviš svoj odnos sa Allahom, obećajem ti da ćeš vidjeti kako Allah popravlja odnose drugih ljudi prema tebi… „A onome ko se Allaha boji, On će mu sve što treba učiniti dostupnim“. (El-Talak, 4) Pa, ako ta djevojka bude hajr za tebe, Allah će ti je poslati kao čestitu suprugu do kraja života, a ako se to ne desi, siguran budi da će ona koju ti je Sveznajući sačuvao, biti najljepši izbor za tebe, za tvoj dunjaluk i za tvoj ahiret. U ovo nimalo ne sumnjaj. ‘Allahovo obećanje, a Allah neće Svoje obećanje zanemariti.” (Ez-Zumer, 20.)

Ukoliko bi svoj život proveo zatvoren u sobu sa suludim mislima, siguran budi da ti još pri dolasku meleka smrti, ta djevojka ne bi pala ni na kraj pameti, a kamoli u kaburu i na ahiretu. Zbog toga, molim te, brate moj, ne dozvoli sebi da ti šejtan prokleti pokvari vezu sa Gospodarom, ne dozvoli da Mu na blagostanju koje ti je podario odgovaraš nemarom. Povećaj broj svojih sedždi, povećaj broj istigfara, povećaj broj dobrih dijela prema drugima, povećaj broj proučenih ajeta iz Kur’ana… Zaposli svoju dušu robovanjem Allahu i neće biti mjesta za depresiju, za ružne misli niti za ovisnost o bilo kom prolaznom bezvrijednom stvorenju.

Kada god te šejtan prokleti navede da se vratiš u prijašnje stanje, pa makar to bilo gubitek vremena zatvoren sam u sobi, sjeti se da ćeš veoma brzo postat hrana crva i ti i ona, da će te uskoro ogasulit i ponijet do vječne postelje od zemlje, a prekrit će te pokrivačem od hladne zemlje.

Još uvijek imaš priliku da to malo života što ti je ostalo, provedeš u sreći i ljubavi, da svoj odlazak sa ovoga dunjaluka učiniš blagoslovljenim prelaskom u vječni odmor i uživanje sa ljepoticama naravni divnih i ljepota neopisivih: „Džennetlije će ući u svoj dvorac kod sedamdeset dvije hurije koje je Allah, s.v.t., stvorio u Džennetu i dvije ovodunjalučke žene koje će biti vrednije od džennetskih hurija zbog ibadeta kojeg su činile na ovome svijetu. Ući će kod prve od njih dvije u sobi od rubina u kojoj će biti krevet od zlata ukrašen biserom s posteljinom od svile i kadife. Kada stavi ruku među njene plećke, vidjeće kroz njena prsa, odjeću, kožu i meso kao što neko od vas gleda u rubin. Njena jetra biće mu poput ogledala. Boravak s njom nikada mu neće dosaditi, niti će njoj sa njim. Kada god bude imao odnos s njom, vidjeće da je ponovo postala djevica. Poslije nekoliko vremena bit će mu rečeno: “Mi znamo da je se nikada nećeš zasititi, niti ćeš ti njoj ikada dosaditi. Međutim ti imaš druge žene mimo nje. On će izići od nje i otići kod sljedeće hurije i tako redom.“ (Šejhul-Islam ibn Qajjim El-Dževzi – preporučujem ti brate da pročitaš knjigu „Vodič ka Džennetu” od Ibn Qajjima )

Molim Uzvišenog Allaha da prepoznaš prioritete u svom životu i da ne mijenjaš prolazno za vječno! AMIN.

Nađa Dizdarević 
____________________________

Mislio sam da bih umro ako bi je izgubio

Jedan poznanik mi priča: “Imao sam djevojku, bili smo zajedno četiri godine, i sve smo skoro ‘isplanirali’, čak i imena koja će nositi naša djeca, ko će nam šta donijeti na useljenje, sve do u detalje. I uvijek sam u dovi govorio: ‘Daj mi Bože nju i ubrazaj naše vjenčanje.’ Nikad ne razmišljajući da li je to dobro za mene….

I čudno mi bilo što se ništa ne dešava, iako smo to željeli oboje, nikako da dođe do tog čina, iako sam imao posao i ona je već bila spremna, nešto unutra me kočilo. Jednog dana sam čuo kako hodža govori da nam Allah daje samo ono što je dobro za nas, pa proispitah sam sebe da li je ona dobra za mene? Koliko sam ogriješio s njom? Koliko me udaljila od mog robovanja Njemu? Da li sam ja to postao njena žrtva? I čim sam došao kući, i po završetku namaza, uputih dovu: ‘Gospodaru, ako u ovome nije Tvoje zadovoljstvo, udalji je od mene.’ Nakon samo 5 dana, došla je i rekla mi da ne želi više biti sa mnom. Ja sam to sasvim smireno podnio, a mislio sam da bih umro, ako bih je izgubio. Shvatio sam da je to odgovor na moju dovu. Četiri godine sam govorio: ‘Daj, daj, daj, i kad sam Mu samo jednom rekao da li je u ovome Tvoje zadovoljstvo, On je to odmah udaljio od mene.’

Nakon nepunih dva mjeseca sam se oženio, sa jednom hairli sestrom, drugaricom moje rođene sestre, i sretan sam, ispunjen, osjetim da je On zadovoljan, napredovao sam u vjeri i niko nije sretniji od mene. Allah nam uistinu daje samo ono što je dobro za nas, i zato ne požurimo ono u čemu je možda naša propast. Dobro razmislimo o onome što tražimo. Neka nam svima na prvom mjestu bude On i Njegovo zadovoljstvo, a sve ostalo je manje bitno!

Kada čovjek uči dovu, Allah s.w.t. mu je usliša, ili je ostavi za drugi svijet, ili ga zaštiti od zla kolika je ta dova.” (Hadis bilježi Tirmizi)

Priču prenijela sestra Minela M.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta