Problem i devijacije u društvu

Ovisnost

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mnogo me žalosti surova realnost da veliki broj odraslih i “ozbiljnih” muškaraca svoje slobodno vrijeme uglavnom troši na video igrice. To često prelazi u ovisnost, te sposobne muškarce sa osobinom kavvama (zaštitnika) pretvara u slabiće, zatvorene u vlastite okove života, i nesposobne da vode društvo, zajednicu ili porodicu. Na koncu, mnogi nisu sposobni da vode ni sopstveni život- žive kao “paraziti” na račun roditelja ili nekog drugog. Njihova “jedina briga” postaju leveli koje trebaju preći.

Tužna je slika takvih muškaraca. Njihovi životi se često sastoje od mnoštva neuspjeha ili odustajanja. Njihovi ciljevi ili ne postoje, ili su irealni i neshvatljivi. Teško je biti samokritočan, priznati sebi slabost, a još teže je priznati sebi ovisnost. Mnogi muškarci bježe od jednog problema, a on im povlači za sobom još mnoštvo drugih. Nije sramota priznati sebi slabost, priznati ovisnost i po potrebi zatražiti savjet stručnog lica,psihologa. Mnogo je “manja šteta”, nego li izgubiti posao, uništiti brak, zapostaviti djecu, razočarati roditelje i sl.

Problem uvijek treba jasno i precizno definisati, o njemu razgovarati sa najbližim na lijep i pristupačan način, a zatim pristupiti ozbiljnom rješavanju istog.

Provoditi vrijeme uz igrice sigurno nije pristojna zahvalnost Uzvišenom na blagodatima vida, razuma i pokreta. A Uzvišeni Allah nam u Kur’anu kaže: “I sluh, i vid, i razum, za sve to će se, zaista, odgovarati.” (El-Isra, 36)

U drugom ajetu, tj. u prvom ajetu sure El- Asr, Allah se zaklinje vremenom: “Tako mi vremena, čovjek doista gubi.”

Kako i čime opravdati svoje vrijeme utrošeno na besposlicu? Kako opravdati hakk oduzet roditelju, ženi ili djetetu? Kako opravdati sebe?

Svaka ovisnost također uzrokuje određene psihičke smetnje, lošu narav, gubitak strpljenja, odsutnost, depresiju i još mnogo toga. Koliko to sve, ukoliko se ne liječi i ne spriječi, može donijeti štete za pojedinca i okolinu?
___________________

Prije nekoliko dana jedna sestra mi se požalila da njen muž od cijelog dana jedino ne provodi vrijeme na igricama kada jede, klanja (sa zakašnjenjem) ili spava. Trošeći energiju na igranje igrica, on je postao potpuno bezvoljan za učešće u odgoju djeteta, intimni život sa suprugom je potpuno zapostavio, svoje obaveze oko porodice…

Druga majka mi je ispričala kako njen sin ne pomišlja na brak, rad ili bilo kalvu obavezu. S druge strane, cijeli dan je uz mobitel i igra igrica. Čak i namaze propušta zbog igrica.

Djeca u obdaništu svoje očeve opisuju kao nekoga ko provodi svo “slobodno vrijeme” uz mobitel…

Tužno je gdje su muškarci Ummeta. I još tužnije je ako takvi muškarci očekuju saburli roditelje, žene poput ashabijki r.a. i uzornu djecu.
____________________

Muškarac je onaj koji vodi, štiti, brani, pravi red, naređuje namaz, podstiče na dobro, pribavlja opskrbu, unutar porodice je blag i strpljiv, olakšava a ne otežava. Muškarac je onaj koji poštuje i voli roditelje. Cijeni ono što su učinili za njega te im uzvraća uspjehom na ovom, a inšaAllah i budućem svijetu. Prema supruzi je blag i strpljiv, ali u isto vrijeme mudrošću i prednošću koje mu je Allah darovao- vodi porodicu i biva autoritet u njoj. Djeci je uzor kakav rado žele slijediti. Uzor u dobru, čestitosti i lijepom ahlaku.

Brate,

Ako si od onih koji sate i sate svog vremena provode uz mobitel i kompjuter- beskorisno trošeći vrijeme- boj se Uzvišenog. Znaj da ćeš za to Njemu odgovarati.

Ako si od onih koji svoje vrijeme provode uz mobitel i kompjuter, a zapostavljaš dobročinstvo i pomaganje roditeljima- boj se Allaha. Ti njima sada trebaš da se “odužiš” barem malo za dobročinstvo koje su ti činili i još uvijek čine. Ne dozvoli sebi da te ostanu željni. Ne dozvoli sebi da se rasrde na tebe. Jer, znaš li koliko je opasna srdžba roditelja?

Ako si od onih koji svoje vrijeme provode uz mobitel i kompjuter, a zapostavljaš svoju suprugu i osoran i grub si prema njoj- boj se Allaha. Znaš li da je On zbog žene koja se Njemu žalila na svoga muža- ajete u suri Mudžadela objavio- kao direktni odgovor njoj. Boj se suze i uzdaha one koja je sve napustila- da bi u tebi zaštitu i halal smiraj pronašla.

Ako si od onih koji svoje vrijeme provode uz mobitel i kompjuter- a zapostavljaš svoju djecu- boj se Allaha. Oni su ti Njegov emanet, tvoje stado za koje ćeš Njemu račun polagati. Za njihov krivi odgoj će te On pitati. A posljedice svoga  nemara ćeš još na ovom svijetu osjetiti.

Boj se Allaha i popravi svoje stanje. Zatraži halal od onih koje si oštetio i promijeni svoj odnos prema njima. I znaj da promjena ne dolazi izvana, i da te niko neće i ne može promijeniti ukoliko ti sam to čvrsto ne odlučiš i ukoliko u tome ne ustraješ. A i Uzvišeni je u Kur’anu rekao: Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni.

Molim Allaha da olakša i pomogne promjenu svih onih koji je istinski žele, trude se i rade na sebi i na svom boljitku. Amin.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta