Problem i devijacije u društvu

Problem sa samozadovoljavanjem

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: U četvrtom razredu osnovne škole počela sam prakticirati masturbaciju, tj. samozadovoljavati se, i to traje i dan-danas kada imam 18 godina, a najgore u svemu tome jeste to što nikako ne mogu prestati da to radim. To što sam toliko puta činila tevbu i molila Boga za oprost i opet poslije toga nastavljala sa masturbiranjem, baš kao da se nisam prethodno kajala. I tako već dugo vremena. Stidim se svoga Gospodara i više me je sram tražiti oprost, ali imam toliku želju da prestanem s tim, ali eto ne uspijevam. Čak sam razmišljala da posjetim psihologa jer je to već postala moja svakodnevnica i polahko nestaje strah od Boga, što je najgore, a ja to ne želim. Svjesna sam svega i Allah Milostivi mi je dao moć razmišljanja i promišljanja za stvari koje želim ili bih trebala uraditi, ali ovo zaista ne mogu prestati raditi ma koliko to željela i tome težila. Stalno molim Allaha, dž.š., da mi pomogne.

ODGOVOR: Masturbiranje – samozadovoljavanje je zabranjeno u islamu. Uzvišeni Allah rekao je: ”…i koji stidna mjesta svoja čuvaju – osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu, oni, doista, prijekor ne zaslužuju – a oni koji i pored toga traže, oni u zlu sasvim pretjeruju’.’ (Mu`minun, 5- 7 ), tj. ko god svoje stidno mjesto ne čuva sa suprugom i ropkinjom, prešao je granicu u zlu.

Također, opasnost grijeha uvećava se ukoliko je osoba ustrajna u njegovom činjenju. Uzvišeni Allah rekao je: ”….i za one koji se, kada grijeh počine ili kad se prema sebi ogriješe, Allaha sjete i oprost za grijehe svoje zamole – a ko će oprostiti grijehe ako ne Allah? – i koji svjesno u grijehu ne ustraju.’’ (Ali Imran, 135) Normalno je očekivati da se poslije činjenja grijeha pojave ružne psihičke i fizičke posljedice.

Islam ima lijek za sve, s tim da je potrebno da sama osoba iskreno odluči da u ime Allaha odbaci grijeh, što je ujedno i uvjet za iskreno pokajanje i da ustraje u svojoj borbi protiv strasti i prokletog šejtana. Isto tako potrebno je da se odbace sredstva i metode koje su oprečne lijeku, kao što je u vašem slučaju kontakt sa muškim osobama, razgovor sa njima o intimnim stvarima, razmišljanje o tome i slično, jer te stvari, pored toga što su grijeh, isto tako raspiruju strasti i narušavaju djelovanje lijeka. Poslanik je pojasnio lijek za strast: “O skupino mladića, ko od vas ima materijalnih mogućnosti, neka se oženi, to će mu sačuvati pogled i stidno mjesto, a ko ne može, neka posti, on će mu biti zaštita.” (Hadis bilježe Buharija i Muslim) Allah je rekao: “One koji se budu zbog Nas borili, Mi ćemo, sigurno, putevima koji Nama vode uputiti; a Allah je, zaista, na strani onih koji dobra djela čine!’’ (Ankebut, 69 )

U ostavljanju i udaljavanju od ovog grijeha sasvim je prirodno da naiđete na početne poteškoće i budite svjesni da će se voditi borba između vas, vaših strasti i prokletog šejtana. Kao i u svakoj borbi, moguće je da će jednom prevladati ili vaše strasti ili prokleti šejtan, ali ne zaboravite da završnica i pobjeda pripada upornom i iskrenom muslimanu: “To su nepoznate vijesti koje ti Mi objavljemo; ni ti ni narod tvoj niste prije ovoga ništa znali. Zato budi strpljiv, ishod će, zaista, u korist čestitih biti.” (Hud , 49) Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ko ostavi nešto radi Allaha, On će mu dati ono što je bolje od toga.’’ (Bilježi Ahmed, hadis je sahih)

Uvaženi islamski učenjak Ibn Kajjim, Allah mu se smilovao, rekao je: “Onaj ko ostavlja neki običaj zbog nekoga drugog mimo Allaha – u tom ostavljanju osjeća poteškoću, a onaj koji ih iskreno ostavi radi Allaha, neće naći poteškoću osim u prvim trenucima, kako bi bio iskušan da li je iskren ili lažljivac u svom ostavljanju, i ukoliko se malo strpi u toj poteškoći, preobrazit će se u slast i užitak.’’ U vašem slučaju brak postaje stroga obaveza , a Allah najbolje zna, jer je vaša strast dostigla stepen koji ugrožava vašu vjeru i zdravlje.

Pored braka i posta, kao osnovnih načina i metoda obuzdavanja strasti, također mora se znati da nas Allah posmatra dok činimo grijeh, čak i kad smo sami, i moramo uputiti Allahu dovu da nas pomogne u našoj borbi. U rješavanju ovog problema svakako će vam pomoći i ibadeti obavljeni u validnim šerijatskim formama, jer ispravno obavljanje ibadeta pozitivno djeluje na osobu: “Kazuj Knjigu koja ti se objavljuje i obavljaj molitvu, molitva, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno; obavljanje molitve je najveća poslušnost! – A Allah zna šta radite.” (Ankebut , 45) Dakle, postoji i mogućnosti da dosad spomenute ibadete niste obavljali u njihovim šerijatskim formama i da radi toga nisu djelovali na vas, što naravno nije razlog da se u potpunosti ostave, već se moraju prakticirati još više i češće.

Stalno ponavljanje istih grijeha nije razlog da se ostavi pokajanje i činjenje dobrih djela, već se pokajanje mora učiniti poslije svakog grijeha i tražiti oprost od Allaha i činiti dobra djela koja brišu loša. Istinski stid ne podrazumijeva stid od pokajanja, odnosno kad se čovjek stidi učiniti tevbu i pokajati se, to već ukazuje na šejtanovu pobjedu i dominaciju. Molim Allaha da vam olakša! Allah najbolje zna!

Mr. Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta