Poučne priče i tekstovi

Pametne igračke

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Živimo u vremenu u kojem se moralne vrijednosti smatraju nečim nazadnim, s obzirom na to da su mnogi modni trendovi premašili sve granice stida i dostojanstva, časti i reputacije muškarca i žene. Kako su nauka i tehnologija napredovale, tako su nam, ponajviše sa Zapada, stizale nove “skupe igračke” koje mnogi nestrpljivo čekaju i o kojima se mnogo priča. Takve “skupe igračke”, poput tableta, tzv. pametnih telefona, smart TV-a itd., veoma su skupe jer nude mnogo mogućnosti u jednoj kutiji…

Bez obzira na skupoću, naš bosanskohercegovački narod uvijek spremno dočeka “novosti” preko kojih na svakom mjestu, a većinom iz zapuštenih i od muzike glasnih lokala, može u svako vrijeme “emitirati” kakva pića pije, koje cigarete puši, koje harame gleda, poput razgolićenih maloljetnica, koje prate savremene trendove i bestidno se ponašaju, jer stid je danas nešto sasvim drugo nego što je bio prije nešto više od stotinu godina na našim prostorima kada su muslimanke ponosno i ljubomorno čuvale čednost i držale se principa svoje vjere.

No, sada smo u modernom vremenu kada se kao trebamo prilagođavati okolnostima savremenog Zapada čije su inovacije premašile sve ljestvice donoseći “preporod” ljudskom rodu i olakšavajući mu na taj način njegov, u mnogim slučajevima, život na principu odavanja strastima i prolaznim uživanjima. Ovdje ni u kojem slučaju ne želim omalovažiti niti potcijeniti korist koju imamo od navedenih uređaja koje većina nas posjeduje. Naprotiv, ovdje želim ukazati na na to kakve nam koristi mogu donijeti i kakve štete mogu izazvati. Svjedoci smo da se većina naše omladine služi “pametnim telefonima”, mobilnim uređajima nove generacije te tabletima, što možemo vidjeti po mnogima kafićima, tržnim centrima i javnim objektima. Pomoću savremenih uređaja u “svijet emituju” gdje borave, s kim su, šta jedu i piju, kako su odjeveni, gdje su bili i gdje će biti i time serviraju čitko i pregledno do u detalje svoju intimu koje bi se zastidjeli i savremeni “uzorni” umjetnici kojima se ponosi današnji Zapad.

Ako bismo nekada pokušali dobronamjerno upozoriti majku jedne maloljetnice koja je učinila dostupnim svoje razgolićene slike, pored stola prepunog alkohola i okružena “zvijerima”, koji imaju samo jedan nijet, mogli bismo biti tuženi na sudu jer takvim su djevojkama roditelji upravo kupili najskuplji telefon kao zaslugu za “uzorito” ponašanje u savremenom načinu života, koji, nažalost, mnogi obmanjeni šejtanom, smatraju ispravnim.

Kada bismo “zavirili” u  telefone nekih mladića i djevojaka kojima su mjesta okupljanja džamije i škole Kur’ana i  pregledali aplikacije koje su instalirane, mogli bismo vidjeti i “vaktiju” i “Kur’an” i “hadise”, te islamske pozadine i snimke učača Kur’ana. Takvi mladići i djevojke zasigurno koriste ovu Allahovu blagodat na pravi način, ponavljajući i slušajući na njima Kur’an i pohranjujući islamska predavanja koja u svako vrijeme mogu da preslušaju ne gubeći vrijeme na “emitovanje u svijet” onoga što izaziva Allahovu srdžbu, radeći ono što je zabranila naša savršena vjera islam.

Onaj koji je spoznao Allaha i pridržava se Njegovih naređenja i zabrana, u svakom vremenu i na svakom mjestu pridržavat će se pravila plemenitog islama. Napominjem sebe i vas, da razmislimo o odnosu prema svojoj djeci i da, ako već želimo nagraditi ili motivirati svoje dijete kupovinom skupog telefona za koji možda neki izdvoje i cijelu platu, dijete budimo na sabah, a ne samo u školu, potičemo na učenje Kur’ana, a ne na gledanje neprimjerenih sadržaja na TV-u, učimo stidu i čestitosti, a ne savremenim modnim trendovima, da im Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, predstavljamo kao uzor, kako bi, kada “izađu na trasu virtualnog svijeta” bili primjer očuvanja principa islamskog morala, jer ćemo zaista biti pitani za sve na Sudnjem danu, pred našim Gospodarom.

Mensur Ždralović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta