Poučne priče i tekstovi

Nedolično ponašanje u džamiji

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pojedini klanjači u džamijama svojim postupcima uznemiravaju druge klanjače i remete red u džematu pa ću uz Allahovu pomoć ukazati na neke stvari:

Preskakanje preko džematlija – Pojedinci klanjaju u prvom saffu a onda čim imam preda selam ustaju te preskaču i koračaju preko džematlija koji zikre. Ako imaš neku potrebu i želiš da izađeš odmah nakon farza onda stani u zadnji saff. Tvoja potreba da izađeš ne daje ti pravo da nekog uznemiravaš i preskačeš.

Veleslalom do prvog saffa – Pojedinci dođu zadnji u džemat i dok se ikamet uči zaobiđu one stare dede koji su došli pola sahata ranije i stanu ispred njih u prvi saff. Nemoj to raditi. Neko bi ti mogao zahaturiti. Ako želiš u prvi saff onda dodji ranije u džemat.

Parfemi od kojih se pada u nesvijest – Ako ti voliš jake parfeme i ako ti to ne smeta onda znaj da postoje ljudi kojima se takvi mrtvački mirisi ne dopadaju. Kad dolaziš u džamiju naparfemiši se parfemom koji nije jak i koji je prihvatljiv svim ljudima.

Poštujmo ostale džematlije i nastojmo da prema drugim klanjačima pokažemo samilost i blagost i da prije svega mislimo jedni na druge, a ne da se ponašamo nedolično kao da je džamija naše privatno vlasništvo.

mr. Fahert Kadrić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta