Namaz

Pažnja, pažnja, vrlo bitno …

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Najstrožija je obaveza svakoj osobi koja je ušla u pubertet da klanja 5 vakat namaza u njima propisanom vremenu. Nije dozvoljeno izostavljati te namaze ni zbog škole (bilo osnovne ili srednje ili fakulteta) niti iz bilo kojeg drugog razloga. Kod nas se olahko gleda na propuštanje namaza osnovaca (koji su ušli u pubertet) i srednjoškolaca, a oni su u islamu šerijatski obavezni isti kao i odrasli ljudi, i ako umru bez namaza biće kažnjeni. Štaviše, da te svežu i bace u tamnicu svezanog, bez odjeće, potopljenog u nečist, opet bi bio obavezan da klanjaš namaz u njegovom vremenu, onako kako možeš, makar i minimalnim pokretom, ili na kraju mislima, pa kako je tek propis onoga ko propušta namaze zbog škole? A kakav JE TEK PROPIS VJEROUČITELJA KOJI TO OHALALJUJU I KAŽU DA NIJE STRAŠNO I DA JE ALLAH MILOSTIV? To je van svake pameti i suprotno konsenzusu učenjaka. Školski kadar nema pravo da zabrani učenicima obavljanje namaza, niti da ih zbog toga sankcioniše, to je kršenje osnovnih ljudskih prava. Učenici moraju da se osvijeste, koliko je bitan namaz, a zatim da se bore za svoja prava, a odrasli im u tome moraju pomoći. Namaz je iznad škole, iznad baba, iznad majke, iznad svih stvorenja! Čak se i u ratu mora obaviti namaz na vrijeme (što je poznato kao namaz u strahu i koji ima razne forme, shodno različitosti situacija).

Ovdje je bitno napomenuti nekoliko detalja:
– Svako mora dati sve od sebe da sebi obezbijedi uslove za normalno obavljanje namaza u njegovom vremenu. U školama se mogu koristiti veliki i mali odmori, ili se naći neki drugi način, i to uglavnom ne iziskuje kašnjenje na čas, ili se može kašnjenje svesti na minimum.
– Ukoliko pretpostavimo da je kod nekog toliko teška situacija da nema podršku ni u školi, ni u kući, i na njega vrše pritisak sa svih strana, a nema snage da se osamostali, i ne može stići sve namaze klanjati na odmorima, a ima velike probleme ako kasni na časove, po nekim učenjacima može da spaja podne sa ikindijom i akšam sa jacijom. To se ne treba uzeti za stalnu praksu, već se treba dati sve od sebe da se obezbijede uslovi za normalno obavljanje ove najstrožije vjerske obaveze svakog muslimana!
– Obaveza je vjeroučiteljima i vjerskim predstavnicima da stanu na stranu učenika u ovom pitanju, i u svim pitanjima koja se tiču njihovih osnovnih vjerskih prava, i da daju sve od sebe da im se obezbijedi normalno obavljanje vjerskih dužnosti.
– Čovjek mora svoj život uskladiti sa islamom, a ne islam sa životom, osim onoliko koliko je to samim islamom propisano (poput spajanja namaza pri postojanju jasne i realne poteškoće).

🔴Priredio tim kanala :

📜 DELIL 📜

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta