Odgovori

Pet novih pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Brak sa bivsom pravoslavkom

Pitanje:

EsSelamu ‘Alejkum We Rahmetullahi We Berekatuhu dragi brate u islamu od tvog brata u vjeri!

Bismillahi,elhamdulillahi,we salatu we selam ‘ala Resulullahi,sallallahu ‘alejhi we sellem!

Imam i radosnih vjesti,ali i pitanja,a nadam se inshaAllah da ces mi moci dati odgovor,a Allah nikoga ne opterecuje mimo njegovih mogucnosti. U zadnjem vremenu svjedok sam,hvala Allahu ,Njegove velike milosti, koju spusta na Svoje robove i pored toga,sto su Mu mnogi nezahvalni i sto rade grijehe. Upoznao sam preko jednog brata,Allah ga nagradio na oba svijeta,jednu sestru koja je skoro prihvatila vjeru,bila je pravoslavac,sada je hvala Allahu muslimanka,nasa sestra u vjeri.

Sa sestrom sam preko interneta razgovarao o braku. Dugo jos vremena ona je imala ljubav prema islamu,citala je siru Poslanika,sallallahu ‘alejhi we sellem, o tewhidu,citala Kur’an, Bibliju ,hadise i mnoge druge hairli stvari,ima hvala Allahu dosta znanja,cak se i ja postidim povremeno. Planiram inshaAllah da se ozenim,ali stvari nisu tako jednostavne. Ona je izgubila oba roditelja, majka joj je preselila na porodjaju, znamo da kada zena preseli na porodjaju da je sehid,pa mozda bih i ovdje mogao podpitanje,jeli to vazi samo za muslimanke ili i za druge majke,koje inace nisu vjernice.

Otac joj je poginuo u ratu,i o njoj i sestri brigu je preuzeo jedan monah, danas zivi od oceve penzije itd. Ima jos nanu. Jednostavno tesko zbog toga sto nema mahrema bas,a trebali bi da se vidimo i uzivo zakazemo brak inshaAllah. Nena nece,jer smatra da su joj muslimani ubili oca, i tako odbija, jedino ovaj staratelj on se kao ne opire,ali bi on volio vise pravoslavca,ali to vjera ne dozvoljava,jer je ona muslimanka i mi smo vec se dogovorili oko detalja hvala Allahu.

Da dodje sa sestrom, ne znam jeli dobro, a staratelj joj je daleko radi u Grckoj. Ovaj staratelj nije ni musliman,pravoslavac je,promasio tako reci,inace je moralan covjek i sve ,voli davati,ali problem je u tewhidu.

Tako da on vjerovatno ne moze biti velijj,a sdruge strane da li bih ja mogao nekog iz svoje familije zenskog mahrema majku, i slicno povesti da se uzivo upoznamo i dogovorimo brak inshaAllah,a velijj nam moze biti imam,posto nema pravog oca,a ovaj staratelj joj nije musliman. Eto volio bih,Allah te nagradio brate,ako imas sta da dodas i da mi pojasnis,sta o svemu tome kazu Allah,subhanehu we te’ala, i Njegov Poslanik,sallallahu ‘alejhi we sellem!

Odgovor:

We alejkumusSelam we rahmetullahi we berekatuhu,

Sto se tice preseljenja na porodjaju to vazi samo za majke muslimanke. Ako je bila osoba kojojo niko nije pojasnio propise islama niti je imala priliku da upozna islam u pravome svjetlu,biti ce ispitana na Sudnjem danu.Ako prodje taj ispit biti ce sa skupinom spasenih.

A sto se tice velijja , ako je situacija kako stoji u dopisu, nema smetnje da odes sa majkom da se upoznate. Lokalni imam moze joj biti velijj u tvojoj situaciji ili neko od misionara islama,koji ce bolje pojasniti duznosti I prava u bracnoj zajednici.

Nemoj se zalijetati,jer preko neta nekoga upoznati nije isto kao I uzivo. Dobro se raspitaj o njoj,o njenom nacinu vjerovanja I svemu ostalom sto je bitno za jednu cvrstu I stabilnu zajednicu. Znaj da ne mozes nekoga dobro znati dok ga I u poteskoci I u lahkoci ne upoznas. Ipak je brak veza na duze staze,pa s toga nastoj da sebi odaberes sudruga koji ti je ravan ili priblizno isti u svim segmentima zivota. Molit cemo Allaha subhaneh u nasim dovama da pomogne nasoj sestri u islamu. Amin!
Ve alejkesSelam ve rahmetullahi ve berekatuh!

**************************

2. Namaz male djevojcice

Pitanje:

Selam alejk!

Interesuje me da li moze nepunoljetna mala curica kad klanja stajati pored svog oca ili dajdze?

Selam alejk!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Najbolje je od malih nogu da djeca uce nacin obavljanja ibadeta na ispravan nacin. On podrazumijeva da zene I djeca zenska staju u saffove iza muskaraca. Na taj nacin nece im biti tesko niti neprijatno kada dodju u dzamiju da obave ispravno namaz sa ostalim muslimankama.
A Allah najbolje zna!

*****************************

3. Licitiranje i islam

Pitanje:

Es-selamu alejkum

Kakav je stav Islama sa licitiranjem? Da vas Allah nagradi

Odgovor:

We alejkumusSelam!

Licitiranje na nacin kakav je danas poznat u svijetu nije dozvoljen. Razlog tome je sto se *DODATNO PODIZE* cijena odredjenog proizvoda ili starine, nakon definisanja *POCETNE CIJENE*, iznad njegove stvarne vrijednosti. Ili obrnuto narod se takmici I radi kolekcije ili prestiza daje manje ili vise novca za nesto sto u stvarnom svijetu ima drukciju vrijednost.

Imetak koji posjedujemo Allahova je blagodat prema nama.U kur*anu je Allah istakao da su rasipnici sejtanova braca.Tako da kao muslimani treba da razmislimo kako se ophodimo prema Allahovim blagodatima. Ovo je ocigledan primjer, koji sam nasao u Dnevnom listu*Dnevni Avaz*:

LONDON—Nedavno otkriveno Faberzeovo jaje,napravljeno za bankarsku porodicu Rothschild prodano je na aukciji za 12,5 miliona eura,cime je nadmasen svjetski rekord. Jaje je napravljeno 1902.god. Koliko siromasnih I gladnih se moglo spasiti sigurne smrti ovim novcem??

*Ali pouku primaju samo razumom obdareni *(Kur’an) A Allah najbolje zna!

************************
4. Zekat na zlato

Pitanje:

EsSelamu alejkum we rahmetullah we berekatuhu,

molim vas da mi objasnite kako da izracunam vrijednost mog zlata na koje moram da dam zekat.Da li da odem kod zlatara i pitam koliko bi mi on dao para za moje zlato,ili da pitam kolika je njihova kupovna cijena zlata od stranki po gramu ili koliko je njihova prodajna cijena zlata??? Totalno sam zbunjena sto se tice ovoga…
EsSelamu alejkum we rahmetullah we berekatuhu

Odgovor:

Ve alejkumusSelam ve rahmetullahi ve berekatuh,

Duznost je dati zekjat na zlato I srebro, bez obzira da li oni bili u obliku valute ili predmeta,preradjeni ili nepreradjeni,pod uvjetom da imaju vrijednost nisaba I da su presli kod vlasnika godinu dana. Prema odabranijem misljenju,duznost je dati nisab I na zlatni I na srebrni nakit,kao I na posudje od zlata I srebra.(*Ne daje se zekjat na nakit koji se svakodnevno upotrebljava,osim u odredjenim uvjetima.Ali ako se nakit drzi kao imetak,onda je I na njega obavezno dati zekjat,dok Hanefije smatraju da se mora zekjat dati u svakom slucaju*).

Nisab na zlato je dvadeset zlatnih dinara(miskala),iz cega se daje cetrdeseti dio,I sve iznad toga u istom omjeru. Nisab na srebro iznosi dvije stotine dirhema (srebrenjaka),a to je pet oka,jer je jedna oka oko cetrdeset dirhema(624 grama). Ne moze se srebro pridodati zlatu, da bi se upotpunio nisab. Zekjat se ne daje na almas I sve vrste bisera. Najbolja varijanta jeste da sebi nakon sto preracunas kolika ti je vrijednost zekjata,da izdvojis u obliku nakita svoj zekjat I udijelis onima koje sljeduje zekjat.

Napomena:
*Miskal iznosi 4,44 grama,tako da je nisab u zlatu 20 x 4,44 ukupno 88,8 grama.Neki su ucenjaci odredili da se nisab broji I od 85 grama. Na sve ispod ove tezine nismo duzni dati zekjat.* A Allah najbolje zna!

**************************

5. Brada u islamu

Pitanje:

Eselamun Alejkum,

zelijo bih da vam postavim jedno pitanje uveze brade, jer danas kako ja to mogu da vidim vode se velike diskusije oko tih brada.

Zelijo bih da znam dali je brada sunet ili farz i da li ima ogranicenje kolika ona moze da bude. Ja citam Kur an i nisam dosad naisao na Ajet koji govori o tome a cuo sam
da ima vjerodostojnih hadisa na tu temu.

Zahvaljujem vam se na pomoci i da vas Allah Swt nagradi za vas radi. AMIN

Odgvor:

We alejkumusSelam!

Na slicno pitanje mr. Semir Imamovic je odgovorio ovako:

Prije nego navedem stav četiri priznata mezheba o brijanju brade, ukazao bi na dvije činjenične i šerijatske pogreske koje se cesto ne razlikuju u terminologiji:

Prvo: Riječi pojedinih autora: Eminentna islamska ulema prepoznaje da svaka naredba (tj. imperativ) ne znači obavezu (fard), nego da imperativ predstavlja samo preporuku ili zahtjev. Da bi imperativ označavao obavezu on mora biti vezan za neku nagradu ili kaznu. Riječi Poslanika s.a.w.s.: “Moj Gospodar mi je naredio da pustim bradu.”, dakle, sa sobom ne donose obavezu (fard) nego samo zahtjev.» .

Poznato je u usuli fikhu ehli-sunneta ve-l-džemata da naredba u osnovi zahtjeva bezpogovorno izvršenje onoga što se njome traži (vudžub) (Pogledaj: «Revdatu-n-nazir», od Ibn-Kudame, 2/70. str.; «El-Ihkam», od Amidija, 2/10 i «El-Verekat», od Ebu-l-Mealija el-Džuvejnija, str. 6.). Kada u samom tekstu ili nekom drugom tekstu ima jasna indikacija koja spušta naredbu na stepen menduba, radi se po njoj. Riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, : Kupanje petkom je vadžib svakom punoljetnom muškarcu», spušta se sa stepena obaveznosti (vudžuba) na stepen pohvalnog (menduba) zbog drugog hadisa u kojem kaže: «Ko se abdesti petkom, lijepo je i po sunnetu postupio, a ko se okupa, još je ljepše uradio.»

Znači, naredba je u osnovi vadžib, i spušta se na stepen menduba samo kada postoji indikacija (karina). Dokaza za to je mnogo, izdvajamo riječi Allaha, dželle šenuhu, : «Ni vjernik ni vjernica nemaju pravo kada Allah i Njegov Poslanik nešto narede, da po svojoj volji postupe. Onaj ko se ogrješi o Allahovu i poslanikovu naredbu, zaista je u velikoj zabludi.» (El-Ahzab, 36). «Neka se pripaze oni koji suprotno Poslanikovoj naredbi postupaju, da ih kazna bolna ne snađe.»(En-Nur, 63). Riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, : «Kada vam nešto naredim, onda to izvršite, koliko ste u mogućnosti.»

Autor je naveo da eminentna ulema (da li misli na mu’tezile koji smatraju da je naredba u osnovi mendub dok ne dođe dokaz za njeno dizanje na stepen vadžiba, pogledaj: «Revdatu-n-nazir», 2/70), prepoznaje da svaka naredba ne znači obavezu, nego preporuku ili zahtjev i da uz nju mora biti spominjanje nagrade ili kazne da bi bila farz.

Učio sam usuli fikh pet godina na Islamskom univerzitetu u Medini, i nikada nisam čuo za ovakav stav «eminentnih učenjaka». Šta ćemo sa riječima Allaha, dželle šenuhu, «I ženama vjenčane darove podajte», (En-Nisa, 4), riječima Ibn-Abbasa, radijallahu anhu, : «Ljudima je naređeno, da prije odlaska iz Mekke tavafe Ka’bu», tj. učine oprosni tavaf. I jedno i drugo je vadžib iako se ne spominje ni nagrada niti kazna. Za primjere naredbe koje je iznjeo, spomenuo je indikacije koje upućuju da se ne misli na strogu naredbu, a koja to indikacija spušta naredbu: «Puštajte brade i kratite brkove» sa stepena obaveznosti (farza) na stepen nedba (pohvalnog)???

Nije dozvoljeno tvrditi da neka naredba nije farz bez valjanog dokaza, osim ako čovjek prihvati mišljenje mu’tezila da je naredba u osnovi mendub, dok ne dođe dokaz da se radi o vadžibu. Znajte da je rezultat takvog mišljenja (naredba je u sonovi mendub), imali to namjeru ili ne oni koji ga propagiraju, rušenje, ko dan, jasnih šerijatskih naredbi.

Drugo: Slično ovome, postoje i radnje koje je Allah s.w.t. učinio fardom za Poslanika s.a.w.s. a mendubom za ostale muslimane, kao što su, na primjer, duha namaz i noćni namaz.

Gdje je dokaz da je duha namaz bio obavezan Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Nije li ovo dokaz koliko autor slabo poznaje sunnet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem? Bilježi Imam Muslim od Aiše, radijallahu anha, da je rekla kada je upitana: «Da li je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao duha-namaz? : «Nije klanjao duha-namaz, osim kada bi se vrati kući sa putovanja.» (hadis je zabilježio Muslim, pod brojem 717.) U drugom hadisu, kojeg takođe prenosi Muslim, kaže Aiša: «Nikada nisam vidjela Poslanika da klanja duha-namaz, a ja sam ga klanjala.» (Muslim pod brojem 718.)

Treće: «Ovo treba smatrati uspjehom jer većina, ako ne i svi, vatreni pobornici puštanja brade konstantno tvrde kako u čitavoj historiji islama nije postojao niti jedan jedini alim koji bradu nije smatrao fardom. Iz gordnjeg teksta se jasno vidi da ti navodi nisu tačni. (op. prevod.).

Nema sumnje u to da je mišljenje dozvole brijanja brade, bilo iznimno i strano u prvim generacijama, zato držanje za njega je držanje za slamku u moru. Kada bi smo sljedili ovu logiku, onda bi smo prihvatili i razilaženje sa Ebu-Sevrom, koji dozvoljava da musliman oženi vatropoklonicu (medžusijku) i da tolerišemo onog ko to radi, razilaženje Ibn-Hazma sa selefom (prvim generacijama) oko obaveznosti prekidanja posta na putovanju, o dozvoli muzike i sl. Onaj ko se drži šaz-iznimnih mišljenja, lahko može zalutati.

Stav učenjaka priznatih mezheba o brijanju brade

Hanefijski mezheb:

1. Kaže Ibn-Abidin: «Zabranjeno je muškarcu potpuno odsječi bradu.» (pogledaj: «Ed-Durru-l-muhtar», 5/261.

2. Takođe kaže: «Autor «Nihaje» je jasno naglasio da je obaveza odsječi onaj dio brade koji prelazi veličinu šake, što znači da je grješan onaj ko pusti bradu veću od toga. Kraćenje ispod šake, kao što to rade neki stanovnici magriba i ženskonje, niko od učenjaka nije dozvolio. Potpuno rezanje brade, postupak je židova i vatropoklonika.» (pogledaj isti izvor, 2/113).

Isto se spominje i u drugim hanefijskim izvorima: «El-Vesiletu-l-ahmedijje», 4/208, «Šerhu fethi-l-kadir alel hidaje», 2/348, «El-bahru-r-raiku šerhu kenzi–d-dekaki», 2/280.

Malikijski mezheb

1. Kaže Ahemd ibn Gunejm ibn Salim en-Nefravi: «Potkraćivanje brkova i puštanje brade je razlikovanje od nearapa koji briju brade i puštaju brkove. Kisrini podanici su to radili. Ono što je prisutno u našoj vojsci danas (autor je umro 1125. h.g.) – naređivanje onima koji služe vojsku da briju brade, zabranjeno je bez ikakve sumnje, kod svih poznatih imama, jer je to suprostavljanje sunnetu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i izjednačavanje sa nearapima i vatropoklonicima. Poznato je da se običaj prihvata samo ukoliko se ne suprostavlja jasnom šerijatskom tekstu… Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je naredio puštanje brade. (Pogledaj: «El-Fevakihu-d-divani», 3/218.)

2. Rekao je El-Adevi: «Prenosi imam Malik u «Muvetti», od Ibn-Omera, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio stanjivanje brkova, i održavanje brade. Zabranjeno je uklanjati čuparek brade ispod usne i brijati bradu.» (Pogledaj: «Hašijetu-l-adevi», 2/290.)

Šafijski mezheb

1. Kaže Abdulhamid eš-Širvani: «Rekao je autor «Šerhu-l-abab»: «Prenosi se od dvojice šejhova (kada se kod šafija kaže dvojica šejhova misli se na Nevevija i Rafiija) da je mekruh, brijanje brade. S tim se nije složio Ibn-Ref’a jer je imam Šafija, u svojoj poznatoj knjizi «El-Umm», jasno okerkaterisao brijanje brade kao haram. Rekao je Ezrui’: «Ispravno je da je brijenje brade haram uopćeno, osim ako se radi o bolesti.» (pogledaj: «Hašijetu-š-širvani ve bnu kasim ala šerhi tuhfeti», 9/376).

2. Rekao je Ebu-Šame: «Pojavili su se ljudi koji briju brade. Njihov postupak je gori od postupka vatropoklonika, za koje se prenosi da su rezali bradu.» (pogledaj: «Fethu-l-bari», 10/351.)

3. Učenjak Ismail el-Ensari prenio je od Nevevija, Gazalija i dr., da su rekli: «Trganje brade u početku njenog izrastanja je oponašanje golobradih i veliko zlo.» (pogledaj: «Risaletu fi tahrimi halki-l-liha», 7. str.)

Hanbelijski mezheb

1. Kaže Sefarini: «Priznato i autentično mišljenje u našem mezhebu je zabrana brijanja brade» (pogledaj: «Gizau-l-elbab», 1/376.)
2. Kaže šejhu-l-slam Ibn-Tejmijje: «Zabranjeno je brijanje brade, na osnovu vjerodostojnih hadisa.» (pogledaj: «El-ihtijaratu-l-ilmijje», 6.str.)

Zahirijski mezheb

Kaže Ibn-Hazm: «Islamski učenjaci su složni oko toga da je brijanje brade, izobličavanje ljudskog lika, i da stoga nije dozvoljeno.» (pogledaj: «Meratibu-l-idžmai», 157.)
Iz izjava mezhebskih učenjaka, vidimo da je među prvim generacijama, gotovo postojao konsenzus oko zabrane brijanja brade i da je dozvola bilo iznimno mišljenje.

Na pitanja odgovorio prof. Jamin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta