Odgovori

Šta da trazim za mehr- učenje hadisa – šta čitati

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selamu alejkum wr wb!

Imam nekoliko pitanja:

1) Sta traziti za mehr, ne zelim nesto traziti veliko a niti nesto skromno, sta da trazim?

2) Koji je nabolji i preporucljivi nacin da se nauci hadisi??

3) Vjernica/vjernik si, zelis sto vise da citas islamske literature, al sta je nama msulimanima najbitnije da citamo, o cemu da najvise budemo oprezni/pametni??

dzezakeAllahu hajr

Odgovor:

We alejkumusSelam we rahmetullahi we berekatuhu!

1) Ti najbolje poznajes svoje zelje. Ako je tvoj suprug ucen u islamu,trazi da prenese znanje koje posjeduje na tebe, ili trazi kao mehr putovanje na hadzdz. Ja bih to trazio na tvome mjestu.

2) Najbolje ces nauciti od nekoga ko vec poznaje hadise. Ako nisi to u mogucnosti naci, cesto slusaj putem audio ili vizuelnih pomagala hadise I onda ih ponavljaj,a kada se ukaze prilika da te neko strucan preslusa otidji do njega da te koriguje I ukaze na eventualne greske.

3) Najveci prioritet je islamska akida. Kada je akida ispravna onda je lakse shvatiti druge islamske doktrine I discipline. Potom slijedi zivotopis Poslanika a.s., njegovih vrlih ashaba I tabiina I svih ostalih ispravnih generacija. Ne smiju se zapostaviti ni druge doktrine,ali sistematsko I temeljno izucavanje pa makar manjeg dijela bolje je nego povrsno I djelimicno izucavanje velike cjeline. We Dzezakillahu hajren!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta