Humanitarni kutak

Pet novih, potresnih slučajeva

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

OVA AKCIJA JE ZAVRSENA – NE SAKUPLJA SE VISE POMOC ZA OVE OSOBE

Dragi posjetioci, u ovom krugu imamo mogucnost i sansu da pomognemo pet novih porodica, odnosno 19 clanova tih porodica, a najveci broj od njih su djeca. U jednoj predaji se spominje da je jedan covjek zadobio Allahov…

oprost i milost kada je napojio iznemoglog psa, pa subhanAllah, kada plemeniti Allah nagradjuje za dobrocinstvo ucinjeno prema psu, onda mozemo samo zamisliti koliko je kod Njega veliko, kada insan pritekne u pomoc muslimanu. Brate, sestro, sadaka koju das u ime Allaha, nece nesto bitno umanjiti tvoj imetak, ali ovim porodicama to moze biti opskrba citavu sedmicu.

SubhanAllah, zamisli dodjes na Sudnji dan, a u knjizi svojih djela ugledas da je preko deset Allahovih stvorenja imalo opskrbu jedan ili vise dana, zahvaljuci tvojoj sadaci. Mozda to ne smatras velikim, a sjeti se da ce na Sudnjem danu jedan covjek biti osudjen na kaznu u Dzehennemu, ali ce vidjeti jednog dzennetliju, pa ce ga prepoznati i dozvati, pa kada se dzenetlija okrene prema njemu, stanovnik vatre ce mu reci: “Sjecas li se ti mene, ti si jedne prilike bio jako zedan, pa sam ti ja dao vode da pijes, i tako si ugasio zedj! Molim te, zamoli svoga Gospodara da me spasi ove kazne.”

Pa ce se dzenetlija obratiti dovom Uzvisenom Allahu: “Gospodaru moj, ovaj covjek me je jedne prilike napojio vodom kada sam bio jako zedan, pa Gospodaru moj, smiluj mu se i spasi ga dzehennemske vatre“. Tada ce Uzviseni Allah reci: “Uzmi ga za ruku i uvedi ga Dzennet!”

Allahu ekber, zbog case vode, pleminiti Allah mu se smilovao, pa iskoristimo i mi ovakve prilike da zaradimo Allahovu milost i Njegov oprost i da pomognemo muslimanima koji su u teskoj situaciji.

Evo porodica za koje ce mo sakupljati novcanu pomoc u periodu od ca. mjesec dana, inshaAllah:
*********************************************

1. Porodica iz Zavidovica

Nermin B. je nezaposlen, snalazi se kako zna i umije, ali je prije par dana operisao kuk, ima problema od rodenja s njim, ali je trpio dok je mogao i sad je morao ici na operaciju. Nesto je para imao, prodali su kravu da bi zena i troje djece mogli imati za brasno – sto se kaze, dok je on u bolnici. Nakon operacije dosao je kuci i nakon par dana mu taj isti kuk iskace i ponovo ide u bolnicu.
Zena i djeca su ostali bez icega.

Prosle godine mu je sestra pomogla pa je isao na hadz tako da je spao stvarno da nema vise nigdje nista. Ima krov nad glavom, ali trenutno nema nikakvih primanja, a ne moze zaraditi. Ima oca, koji je isto duzan ljudima para, a nema para da vrati, pa se cak i dva puta pokusao otrovati, jer kaze nema izlaza, duzan i niko mu nece da pomogne, a i on bolestan ne moze da radi. Nermin vec nekoliko dana ne zna da li mu je otac ziv ili mrtav.

Kod uplata za ovu porodicu obavezno navesti: “Za Nerminovu porodicu”

UPUTSTVO ZA UPLATE CE TE NACI PRI DNU OVOG TEKSTA
*****************************************

2. Porodica iz Zenice

Selam alejkum! Javljam vam se iz jednog internet kluba i htjela sam vas zamoliti, u ime Allaha, da nam pomognete. Ja imam majku, koja je prije 4 godine, zbog raka, odstranila dojku, ali joj se sada tumor prosirio i na glavu. Sad ne moze ni da ustane iz postalje, a doktori kazu da za nju nema ljeka, jer je tumor otisao i u kosti.

Otac mi je, nakon 30 godina radnog staza ostao bez posla i sada je na birou za zaposljavanje, pa sada zivimo od mamine penzije, ali je ona tako mala da ne moze da bude majci za ljekove i pempas, a kamoli da imamo za hranu i ostale potrebstine. Babo ne moze od mame nikuda, jer on oko nje sve radi, posto je mama vezana za postalju, a ja i brat idemo u skolu, ja sam 4 razred srednje, a brat 6 razred osnovne, ali nemamo osnovne stvari za skolu.

Cerimovic I.

Kod uplata za ovu porodicu obavezno navesti: “Za porodicu Cerimovic”
**************************************

3. Samohrana majka iz Sarajeva

Viteskic F. je samohrana majka, koja ima 3 sina, od kojih je jedan mentalno retardiran, a jedan je ostecen posljedicom rata. Muz joj je preselio. Potrebna im je financijska pomoc, jer su u teskom materijalnom stanju, a dvojica sinova, koji su hendikepirani su sa posebnim potrebama i ne mogu nista samostalno raditi. Treci sin je zdrav i pokusava da sto vise, i na razne nacine pridonese porodici, ali je nezaposlen.

Kod uplata za ovu porodicu obavezno navesti: “Za porodicu iz Sarajeva”
**************************************

4. Senaid sa porodicom

Brat Senaid T. zivi u blizini Zenice, sa suprugom i njihovo troje djece. Brat Senaid je osljepio u 17-oj godini zivota, ali unatoc tome sto ne vidi, trudi se da ponesto proda na pijaci, kako bi koliko-toliko pridonio svojoj porodici. Osim sto su u teskom ekonomskom stanju, vlaga im je zahvatila zidove soba u kuci gdje zive, sto dodatno otezava njihovo stanje, i utjece na zdravlje cijele porodice, a pogotovo njihove male djecice.

Pricala su nam dva brata iz Holandije, koji su prenocili jednu noc kod ove porodice, prije dva mjeseca, da su morali otvoriti prozor tu noc, mada je bila zima i minus stepeni, ali nisu mogli spavati od zadaha vlage. SubhanAllah, a u toj kuci raste troje male djece!!! Kaze jedan brat iz Holandije da je plakao kada je vidio u kakvom stanju im je kuca i da vlaga pocinje cak unistavati i njihov namjestaj (ispod ovog teksta imate nekoliko linkova, na kojima mozete vidjeti nekoliko slika iz njihove kuce).

Kod uplata za ovu porodicu obavezno navesti: “Za Senaida”
****************************************

5. Mala Vahida

Eselamu alejkum! Zovem se Jasmina, majka sam oboljele cerke Turcinovic Vahide, koja boluje od cisticne fibroze od svojih 17 dana zivota. Provela je 28 puta po klinikama Beca, Sarajeva, Zenice i Zagreba. Moja Vahida je pod terapijama, stalnim inhalacijama, tabletama i vitaminima za koje nemamo uvjek sredstava da ih nabavimo i kupimo, jer moj covjek je rudar i nema veliko primanje, a imamo jos dvije starije cerke.

Mi bi trebali da idemo sa curicom u bolnicu u Zagreb, ali nismo u mogucnosti da odemo, jer treba nam novca za karte, a treba nam i za smjestaj u Zagrebu. Isto tako trebamo pomoc da cerkici kupimo pep sistem sa manometrom (pep sistem je kad dijete udise i lakse izbaciva sljam, a manometar mjeri kapacitet pluca). Nadam se, u ime Allaha, dz.s., da ce te nam izaci u susret i pomoci.

Kod uplata za ovu curicu obavezno navesti: “Za malu Vahidu”
******************************************

Uplate za ove porodice (uz obavezno navodjenje za koga se salje) izvrsiti na sljedece brojeve:

Norrköpings unga muslimer

Iz Svedske: 403589-5 (Nordea Banka, plus giro)

Za inostranstvo: NDEASESS IBAN: SE05 9500 0099 6018 0403 5895

Ko smatra uplacivanje preko banke kompliciranim ili skupim, svoju donaciju moze poslati u pismu na adresu:

Enver Fific
Hjalmar Petrisväg 7c
352 47 Växjö
Sweden

Inace nam dolazi veliki broj pisama, sa novcem u njima, iz raznih djelova svjeta i u raznim valutama, pa mi to poslije promjenimo u svedske krune (to zbog toga sto nam to olaksava slanje novca osobama za koje se ta pomoc sakupljala).

Svoje donacije mozete slati i preko Western Union – banke, a novac koji se posalje na ovaj nacin slati na adresu brata Envera Fifica. Kada se novac uplati na ovaj nacin onda nam se morate javiti na e-mail: info@n-um.com i navesti vase ime, lozinku (odnosno broj koji ste dobili) i iznos sume koji ste poslali da bi mi tu donaciju mogli podici.

ISTINITOST OVIH PRICA SMO PROVJERILI, A OVA AKCIJA CE TRAJATI DO 23 MAJA, INSHAALLAH.
*************************************

Jos jednom vas pozivamo da se zajedno odazovemo na ovaj hajr, i da pomognemo ove porodice, onoliko koliko smo u mogucnosti – a posebno pozivamo onu bracu i sestre, koji se jos nisu odazvali ni na jednu akciju, a imaju mogucnost za to, da to urade, jer Uzviseni Allah, i na dunjaluku i na ahiretu, visestruko nagradjuje za udjeljenu sadaku.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta