Odgovori

Pet pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Osjecam se kao bludnica

PITANJE: Dok pisem ovo pitanje obuzima me veliki stid, ali moram upitati u vezi s tim. Naime, udata sam i imam djecu, prokleti sejtan prisao mi je sa strane sa koje sam se najmanje nadala. Zbog obaveznosti zaradjivanja moj muz je cesto odsutan od kuce. Cisto iz dosade i samoce listala sam stranice na internetu, catala itd. Na taj nacin sam u svoj zivot uplela stranog covjeka. Sve je islo korak po korak: od selama do toga da sam ga mnogo zavoljela. Sada mislim o njemu, iako se nismo ni vidjeli ni sreli. Znam da cinim veliki grijeh, znam da sam kriva, tim vise jer je moj muz vjernik, voli i mene i nasu djecu, cini nam dobrocinstvo. Osjecam se kao bludnica. Ima li pokajanja za mene? Allah vas nagradio!

ODGOVOR: Reci: ‘O robovi Moji koji ste se prema sebi ogrijesili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah ce, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, dosita, mnogo prasta i On je milostiv.” (Kur’an, sura Ez-Zumer, 53) Ne postoji ni jedan grijeh koji covjek pocini pa se iskreno pokaje a da mu Uzviseni Allah nece oprostiti, makar se radilo o sirku, jer od milostivih Allah je najmilostiviji. Zlo je uciniti grijeh, ali je vece zlo smatrati da Uzviseni Allah to nece oprostiti i gubiti nadu u Allahovu milost. Ako Uzviseni Allah oprasta idolatariju i nevjerstvo onome ko se iskreno pokaje, kako onda nece oprostiti ono sto je manji grijeh od toga!

Cjenjena sestro u islamu, buduci da si svjesna grijeha koji si ucinila, necu govriti o velicini pocinjenog prijestupa prema Allahu, islamu, tebi samoj, tvom muzu, vasoj djeci, ali i grijesnom cat-prijatelju. Ako zelis dobro sebi i svojoj porodici, poduzmi sljedece korake: prvo, iskreno se pokaj Svevisnjem Allahu i cvrsto odluci da nikada vise neces takvo nesto uciniti; drugo, odjavi internet, i nije ti dopusteno da ga ikada vise koristis zato sto musliman ne smije dopustiti da bude ugrizen dva puta iz iste rupe, i trece, trebas obratiti veliku paznju na cinjenje dobrocinstva svom plemenitom muzu i to mnogo vise nego si cinila ranije, jer si zakinula njegovo najintimnije pravo.

Kada je rijec o tvojim rijecima da se osjecas kao nemoralnica, kazemo da se pocinjeno djelo ne tretira bludom, jer se nije desio cin nemorala, ali ostaje da razmislimo o Poslanikovim, saws, rijecima da oko cini blud – gledanje, da uho cini blud a da je njegov blud – slusanje…, da bi na kraju konstatirao kako to covjek (i zena, naravno) spolnim aktom potvrdi ili negira.

U svakom slucaju, trazi oprosta od Allaha, dz.s., i ne gubi nadu u Njegovu milost! Ponavljamo: gubljenje nade u Allahovu milost mnogo je veci grijeh od onoga sto si pocinila. Molim Svemoguceg Allaha da oprosti tvoj prijestup, da te ucini iskrenom suprugom i najboljom majkom i da ti ucini Dzennet konacnim boravistem, amin!
***************************************************

2. Zelim primiti islam, ali me brinu grijesi

Pitanje: Zelim prihvatiti islam, ali me tisti to sto sam mnogo grijesio, pa vas pitam: da li ce Allah oprostiti grijehe onome ko prihvati islam svjedoceci da da nema boga osim Allaha i da je Muhamed Njegov Poslanik?

Odgovor: Prihvatanjem islama brisu se svi grijesi koje je covjek do tada pocinio, bez obzira o cemu se radilo. Imam Muslim zabiljezio je da je Amr b. Ad kada je htio prihvatiti islam uvjetovao Poslaniku, saws, to da mu bude oprosteno sve sto je ucinio kao nevjernik, pa ga je Allahov Poslanik, saws, upitao: “O Amre, zar ne znas da prihvatanje islama brise sve sto je bilo prije njega?!” Ne samo to, vec ce Uzviseni Allah, ako bude htio, sve te grijehe, zbog iskrenog pokajanja, pretvoriti u dobra djela: “…Allah ce njihova hrdjava djela u dobra promjeniti…” (Prevod znacenja El-Furkan, 70)

Dakle, nakon izgovaranja dvaju sehadeta pocinje tvoj novi zivot. Nakon promjene hrdjavih djela u dobra otvaraju se nove, bijele stranice, na kojima treba ispisati mnogo dobrih djela, a sto je garancija za sretan zivot na ovom i buducem svijetu. Molim Svemoguceg Allaha da svim ljudima oraspolozi srce prema islamu, amin!
************************************************

3. Zivot daleko od islama

PITANJE: Dok sam bila mlada zivjela sam kako ne prilici muslimanki, bili su to razni poroci: alkohol, nemoral… Nisam znala da postoji Svevisnji Allah, jer me roditelji nisu odgajali u duhu islama. Udala sam se za covjeka koji je koliko-toliko prakticirao islam, i to me je zainteresiralo, pa sam pocela uciti islam uz svog muza. Sada, hvala Allahu, klanjam namaze, postim ramazan i cinim dobra djela koliko mogu. Interesira me da li poslije iskrenog pokajanja i obavljenog hadzdza mogu ocekivati oprost od Allaha, dz.s., za pocinjene grijehe.

ODGOVOR: Svevisnji Allah oprostiti ce sve grijehe, cak i nevjerstvo, ako se covjek iskreno pokaje. Uzviseni je rekao: “Reci: ‘O robovi Moji koji ste se prema sebi ogrijesili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah ce, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, dosita, mnogo prasta i On je milostiv.” (Kur’an, sura Ez-Zumer, 53) u hadisi-kudsijju koji je zabiljezio imam Tirmizi stoji da je Uzviseni Allah rekao: “O covjece, kada bi tvoji grijesi dostigli nebeske visine pa Me zamolio za oprost, Ja bih ti ih oprostio….

Svevisnji Allah takodjer je rekao: “Dobra djela zaista ponistavaju hrdjava… (Sura: Hud, 114 ajet) Imam Muslim zabiljezio je da je Amr.b As prenio sljedece Poslanikove, saws, rijeci: “Islam brise ono sto je bilo prije njega, hidzra brise ono sto je bilo prije nje a hadzdz brise ono sto je pocinjeno prije njega.” Ne samo to, vec ce Uzviseni Allah, ako bude htio, sve te grijehe, zbog iskrenog pokajanja, pretvoriti u dobra djela: “…Allah ce njihova hrdjava djela u dobra promjeniti…” (Prevod znacenja El-Furkan, 70)

Imam Hakim zabiljezio je predanje u kojem Ebu Hurejre, r.a., pripovjeda da je Poslanik, saws, rekao: “Neki ljudi ce na Sudnjem danu pozeljeti da su pocinili sto vise grijeha.” Ashabi zacudjeno upitase: ‘Ko su oni, Allahov Poslanice?!’ ‘ To su oni kojima ce Allah njihova hrdjava djela u dobra promjeniti’ – odgovori im Poslanik, saws.” Sejh Albani tvrdi da je lanac prenosioca ovog hadisa dobar. Medjutim, imam Ibn Redzeb, u djelu El-Dzamia, 1/118, radije odabire mogucnost da su to Ebu Hurejrine, r.a., rijeci, a ne Poslanikove, saws. Bilo kako bilo, predanje ne podstice na cinjenje losih djela jer grijesenje je zabranjeno Kur’anom, hadisom i konsezusom muslimana, vec samo ukazuje na velicinu Allahove, dz.s., milosti.

Ibn Abbas, r.a., prenosi da je Dzibril, a.s., Poslaniku, saws, rekao: “Da si me samo vidio kako uzimam morski pijesak i trpam ga faraonu u usta bojeci se da ga ne stigne Allahova milost (kada je poceo da se tusi i da priziva Allaha, svt).” Imam Tirmizi je ovo predanje ocjenio dobrim. Nema sumnje da bi Milostivi oprostio i faraonu, najvecem prijestupniku svih vremena, koji se proglasio bogom, da se iskreno pokajao prije nego se poceo utapati. Kako onda Milostivi ne bi oprostio ono sto je manji grijeh od toga?!

Molim Plemenitog Allaha da nas obaspe Svojom neizmjernom miloscu, oprosti nam grijehe i dopusti nam dzennetska prostranstva, amin!
*********************************************

4. Pokusala sam se ubiti

PITANJE: Dok ovo pisem suze mi teku niz lice… U cetrnaestoj sam godini pokusala pociniti samoubistvo. Ni dan-danas ne znam zasto sam to htjela uciniti. Sada sam udata i imam lijep brak, ali me to jos uvijek tisti. Da li ima nade za mene?

ODGOVOR: Neka je slavljen Gospodar, Koji je rekao: “Reci: ‘O robovi Moji koji ste se prema sebi ogrijesili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah ce, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, dosita, mnogo prasta i On je milostiv.” (Kur’an, sura Ez-Zumer, 53)

I neka je mir i spas na Resulullaha, saws, koji je kazao: “Na Sudnjem danu ce biti pozvan covjek ispred kojeg ce se razmotati 99 smotaka (sidzila), a svaki dug onoliko koliko pogled dopire, zatim ce biti upitan: ‘Porices li sta od ovoga?’ ‘Ne poricem, Gospodaru!’ odgovorit ce. Ponovo ce biti upitan: ‘Imas li opravdanje ili kakvo dobro djelo?’ On ce se prepasti i odgovriti: ‘Nemam’. A tada ce mu biti kazano: ‘Naprotiv, ti kod Nas imas mnogo dobra, i nece ti se nepravda uciniti.’ Pokazace mu se iskaznica na kojoj ce stajati dva sehadeta, pa ce zbunjen upitati: ‘Sta koristi ovaj listic (iskaznica) u odnosu na ove smotke grijeha?’ Ponovo ce mu biti receno: ‘Nece ti se nepravda uciniti!’ Tada ce smoci biti stavljeni na jedan, a iskaznica na drugi tas vage, pa ce prevagnuti tezina iskaznice.” (hadis biljezi Tirmizi)

Sestro u islamu, ne postoji grijeh koji Uzviseni Allah nece oprostiti, ako se covjek iskreni pokaje. Prema tome, nema nikakve potrebe za panikom i brigom. Budi zahvalna Svemogucem Allahu, Koji te je spasio zla koje si htjela uciniti. Zar da sada unistavas sebe, svoju vjeru i lijep brak zbog necega sto se nekada davno moglo desiti?! Nastavi zivjeti kao da se nije nista desilo. Ti nisi pocinila ono najgore, za pokusaj ubistva dovoljno je iskreno pokajanje. Kada bi se svi grijesnici tako ponasali (tugovali, brinuli i gubili nadu u Allahovu milost) vecina njih imala bi ruzan zavrsetak, posebno oni koji nisu klanjali, jer je ostavljanje namaza gore u Allaha, dz.s., od samoubistva.

Sestro, uz Allahovu pomoc, ti neces biti dzehennemsko gorivo, uzivaces u Firdevsu. I dalje kroci Pravim putem, putem Kur’ana, hadisa i prakse prvih generacija. Molim Allaha. dz.s., da nam pomogne na ovom i buducem svijetu.
******************************************

5. Dovim ali mi se dova ne prima, jesu li uzrok toga moji grijesi

PITANJE: Cesto molim Allaha za odredjene stvari pa mi dova ne bude primljena. Da li su uzrok tome moji grijesi ili je posrijedi nesto drugo?

ODGOVOR: Podsticuci ljude na ucenje dove, Svevisnji Allah je rekao: “A kada te robovi Moji za mene upitaju, Ja sam, sigurno blizu: odazivam se molbi molitelja kada Me zamoli…” (Prevod znacenja El-Bekare, 186) U drugom ajetu Allah, dz.s., kaze: “Gospodar je vas rekao: ‘Pozovite Me i zamolite, Ja cu vam se odazvati’ ” Ovi, ali i brojni drugi ajeti ukazuju da musliman treba stalno moliti Allaha, i da ne smije gubiti nadu u Njegovu neizmjernu milost.

Buharija i Muslim zabiljezili su da je Ebu Hurejre, r.a., prenio sljedeci Poslanikov, saws, hadis: “Allah ce vam se odazivati sve dok ne budete pozurivali govoreci: ‘Molio sam, ali mi molba nije uslisana’. U Muslimovoj verziji stoji: “Allah ce se odazivati molbi sve dok covjek ne bude molio za grijeh ili kidanje rodbinskih veza ili ako ne bude pozurivao.’ ‘ A kako se pozuruje?’ upitase ashabi. Allahov Poslanik, saws, odgovori: ‘Govoreci: Molio sam i molio, ali mi nije uslisano, pa zanemrai ucenje dove“.

Ebu Seid Hudri, r.a., prenosi da je Poslanik, saws. rekao: “Kada musliman zamoli za ono sto nije grijeh ni za kidanje rodbinskih veza, Allah ce mu dati jedno od troje: ili ce uslisati njegovu molbu, ili ce je ostaviti za buduci svijet, ili ce u toj mjeri otkloniti od njega zlo na ovom svijetu.” (hadis biljeze Ahmed i Hakim) Otuda je zabranjeno reci da Uzviseni Allah nije primio dovu. Mozda ce njene plodove ubrati na Dan kada mu bude najpotrebnije.

A istina je da neki ljudi nemaju koristi od dove. Muslim je zabiljezio preko Ebu Hurejre, r.a. da je Allahov Poslanik, saws, rekao: “Na dugom putovanju, covjek uprasen i rascupan pruzi svoje ruke prema nebu i moli: ‘Gospodaru, Gospodaru!’, a njegova hrana – haram, pice – haram, odjeca – haram, pa kako ce mu molba biti uslisana!” A Allah najbolje zna.

Pitanja i odgovori preuzeti iz knjige “Fetve – pravne decizije (pitanja i odgovori)” – knjiga u kojoj su sabrani odgovori od dr. Safeta Kuduzovica

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta