Fikh

Pet pitanja i odgovora o propisima gusula

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Mora li se zbog ljubavne predigre uzeti gusul?

ODGOVOR: Uslijed predigre, ljubljenja, grljenja i naslađivanja tijelom supružnika, ne mora se uzeti gusul ako ne dođe do izbacivanja sjemena. Ukoliko oboje supružnika izbace sjeme, moraju se okupati; ako se to dogodi samo jednom supružniku, on se mora okupati. Supružnici se moraju okupati i u slučaju da se dogodi penetracija, makar ne došlo do izbacivanja sjemena, na temelju hadisa: “Kad čovjek zauzme položaj između četiriju ženinih udova te izvrši penetraciju, kupanje je obavezno” (el-Buhari, 291, i Muslim, 348). U verziji koju je zabilježio imam Muslim stoji dodatak: “…pa makar i ne ejakulirao.” Mnogi bračni parovi griješe misleći da ne moraju uzeti gusul ukoliko se ne dogodi izbacivanje sjemena. I to je primjer nepozavanja osnovnih pitanja u islamu. Uslijed penetracije mora se okupati u svakom slučaju, dok nakon ljubavne predigre to nije obavezno, osim ako se dogodi ejakulacija (gusul se mora uzeti i ako jedan polni organ dodirne drugi, pa čak i ako ne bude  penetracije, n. op). .

Šejh Muhammed b. Usejmin

____________________________

PITANJE: Je li ispravan gusul ako čovjek tokom njegova uzimanja ne ispere usta i nos?

ODGOVOR: Gusul u tom slučaju nije ispravan, jer je Svevišnji Allah rekao: “A ako ste džunupi, onda se okupajte…” (el-Maida, 6). Iz ovog ajeta slijedi da se cijelo tijelo mora oprati, a usta i nos dio su tijela. Zato što su usta i nos dio lica – a lice se mora oprati prilikom uzimanja abdesta, na temelju ajeta: “O vjernici, kad hoćete namaz obaviti, lica svoja i ruke svoje do iza lakata operite…” (el-Maida, 6) – Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zapovjedio je da ih se ispere prilikom uzimanja abdesta. Usta i nos moraju se isprati i prilikom uzimanja abdesta i prilikom kupanja.

Šejh Muhammed b. Usejmin

_______________________________

Zašto je propisan gusul?

Pitanje: Zbog čega je propisano kupanje (gusul) nakon bračnog odnosa i poluciranja s obzirom na to da je sperma, po odabranom mišljenju, čista tekućina?

Odgovor: Zahvala pripada Allahu, Gospodaru svjetova, i neka su salavati i selami na Allahovog roba i poslanika Muhammeda, na njegovu porodicu, ashabe i sve one koji slijede njegovu uputu. Primarni smisao kupanja nakon izlaska sperme – ejakulacije, ili pojavom nekog drugog uzroka koji čini gusul obaveznim jeste postizanje vjerske čistoće, odnosno uvjeta za ispravnost određenih obreda, poput namaza i tavafa. Svevišnji Allah kaže: “A ako ste džunubi, onda se okupajte.” (El-Maida, 5) Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao je: “Namaz bez čistoće se ne prihvata.” (Muslim, br. 224)

Svaki propis ove vjere čovjeku donosi korist i baziran je na određenoj mudrosti, međutim, Allahova je mudrost potpuna i savršena, a naša ljudska je manjkava tako da naš um neće nužno dokučiti sve mudrosti koje se kriju u propisima ove vjere. Stoga se vjerski propisi klasificiraju u dvije skupine: propisi čija je mudrost jasna i očigledna, poput propisa zekata koji predstavlja socijalnu skrb i nosi mnoge druge poznate koristi; i propisi čija mudrost nama nije jasna, kao npr. zbog čega akšamski farz ima upravo tri rekata, a ne dva poput sabahskog ili četiri poput podnevskog.

Što se tiče kupanja nakon izlaska sperme, mudrost i smisao tog propisa nije konačno definirana i ovaj propis bliži je drugoj skupini propisa čija mudrost nama nije potpuno jasna. Pored toga, u njemu se naziru mnoge mudrosti i velike koristi, a neke od njih otkriva Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekavši o gusulu: “To je ljepše, bolje i čišće.” (Ebu Davud, br. 219, hasen po ocjeni Albanija) Nakon bračnog odnosa, tijelo klone i iscrpi se, a upravo se kupanjem vraća svježina i živost, i odstranjuje se osjećaj nemoći i lijenosti koja je vjerom pokuđena. Abdullah el-Bessam u svom djelu Bulugul-meram u uvodu poglavlja o gusulu navodi riječi nekih ranijih učenjaka o mudrosti i koristi gusula i kaže: “Mudri Zakonodavac propisao je kupanje nakon izlaska sperme, a nije ga propisao nakon izlaska mokraće, iako oboje izlaze iz istog mjesta i istog organa, jer mokraća je ostatak hrane i pića, dok je sperma materija sastavljena od dijelova tijela. Stoga vidimo kako izlazak sperme ostavlja trag na tijelo, dok izlazak mokraće ne ostavlja takav trag, i vidimo kako čovjeku nakon bračnog odnosa slabi tjelesna snaga. Kupanje vodom vraća tijelu snagu koju je izgubilo izlaskom sperme. Isto tako, izlazak te tekućine iz tijela uzrokuje lijenost, a kupanje nanovo vraća tijelu živost i krepost. Stručnjaci iz oblasti medicine naglasili su da kupanje nakon intimnog odnosa vraća tijelu njegovu snagu, da je to najkorisnija stvar za stimulaciju protoka krvi, čime se tijelu vraća krepost i snaga, te da izostavljanje kupanja uzrokuje brojne štete čovjekovom tijelu.” (Tevdihul-ahkam, 1/367)

Također, postoje tvrdnje da pri snošaju ljudska koža luči znoj koji sadrži izrazito povećanu otrovnost, te da izostavljanje kupanja postoji mogućnost da se ti otrovi vrate u tijelo, a kupanjem se to odstranjuje.

Na kraju, bitno je podsjetiti da je primarni smisao svih ibadeta želja za Božijim zadovoljstvom, a čovjek, prakticirajući ibadete, potvrđuje svoju predanost Bogu i spremnost na žrtvu i odricanje u Njegovo ime. Uz to, vjernik dobro zna da iza svakog propisa stoji određena mudrost i ovosvjetovna i ahiretska korist, spoznao je on ili ne.

Odgovorio: Dr. Hakija Kanurić

________________________

Kako se uzima gusul?

Pitanje: Kako se uzima gusul?

Odgovor: Gusul se može uzeti na jedan od dva načina, i to: da se zadovolji obavezna forma, odnosno da se zadovoljni poželjna forma. Kad je riječ o obaveznoj formi, to je da čovjek opere cijelo tijelo i ispere usta i nos. Onaj ko se tako okupa očistio se od džunupluka, na osnovi ajeta: “A ako ste džunupi, onda se okupajte…” (el-Maida, 6)

Poželjna forma gusula sastoji se u tome da se čovjek okupa onako kako se kupao Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, a to je da opere šake, zatim spolni organ i dio tijela koji je isprljao uslijed spolnog odnosa, potom uzme abdest (o tome kako se abdest uzima već smo govorili), nakon toga glavu izmije tri puta natapajući korijen kose te opere cijelo tijelo.

Šejh Muhammed b. Usejmin

_______________________________

Olakšica pri uzimanju gusula?

Pitanje: Postoji li olakšica kod kupanja (nakon spolnog odnosa), tačnije pranja kose, odnosno može li potiranje (mesh) po glavi zamijeniti pranje kose? Naime, imam jaku upalu uha koja se pogorša svakim pranjem kose, stoga me zanima da li mogu koristiti neku olakšicu dok u potpunosti ne izliječim upalu?

Odgovor: Na samom početku treba spomenuti da je odstranjivanje pravne nečistoće (džunupluka) uvjet za ispravnost namaza, i svaki musliman tome treba posvetiti veliku pažnju. U normalnim uvjetima, da bi kupanje bilo validno, treba se prilikom gusula pokvasiti vodom cijelo tijelo, kao što je potvrđeno vjerodostojnim hadisima Allahovog Poslanika.

U pogledu olakšica prilikom kupanja islamski učenjaci spominju dvije stvari:

1-    Ženi je dozvoljeno da prilikom kupanja od džunupluka ne raspliće pletenice (kod žena koje kosu pletu u pletenice), već je dovoljno da vodom skvasi glavu toliko da voda dopre do tjemena, tj. korijena kose.

2-    Ako spomenuta olakšica ne bi bila dovoljna, iz razloga da se žena zaista boji da će joj kupanje pogoršati već postojeću bolest ili usporiti njeno ozdravljenje, a to treba da bude potvrđeno od strane povjerljivog i prije svega kompetentnog liječnika – liječnice, tada će žena prilikom kupanja potrati po kosi mokrom rukom, zatim će uzeti tejemmum, a zatim će saprati vodom ostali dio tijela (ovo je stav uvaženog šejha Bin Baza).  Spomenuti redoslijed nije obavezan, već je obaveza da se urade sve tri spomenute stvari bilo kojim redoslijedom.

Izvor (osnove) fetve:

Arapski: http://islam-qa.com/ar/ref/129496/غسل%20رأسها

Engleski: http://islam-qa.com/en/ref/129496/غسل%20رأسها

Odgovorio: mr. Elvedin Pezić

minber.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta