Ishrana i zdravlje

Pet zdravstvenih koristi od čurekotovog ulja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Čurekotovo ulje ili ulje crnog kima je porijeklom iz jugozapadne Azije, a koristi se u tradicionalnoj medicini širom svijeta za liječenje različitih bolesti, poput kožnih poremećaja i probavnih problema, a u nastavku donosimo pet glavnih zdravstvenih benefita korištenja ove namirnice. Moderna nauka tek je nedavno počela istraživati prednosti koje donosi ova biljka po zdravlje, a rezultati su obećavajući. Neki od najčešće istaknutih i naučno podržanih prednosti čurekotovog ulja su sljedeće:

Smanjuje visoki krvni pritisak

Ulje može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, ali rezultati istraživanja su različiti. U pregledu iz 2016. navedena su četiri istraživanja koja podržavaju ovu korist, dok je bilo nekoliko onih koje nisu otkrile nekakve prednosti. Na primjer, manje istraživanje iz 2013. godine na odraslim osobama koje su uzimale pola kašike ulja dva puta dnevno pokazalo je značajno poboljšanje krvnog pritiska nakon otprilike osam sedmica. Naučnici još ne znaju tačno zašto čurekotovo ulje može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, ali jedan od razloga mogao bi biti visok sadržaj timohinona.

Snižava holesterol

Čurekotovo ulje bogato je polinezasićenim masnim kiselinama, koje povećavaju “dobar” holesterol u našim tijelima, a snižavaju “loš”. Zapravo, manje istraživanje o gojaznim ženama iz 2015. koje su uzimale 3 grama ulja crnog kima dnevno tokom osam do 12 sedmica dok su bile na niskokaloričnoj dijeti otkrile su da je značajno smanjio njihov LDL (“loši holesterol”) u odnosu na učesnice koje su pratile istu niskokaloričnu dijetu, ali umjesto toga uzimale placebo.

U drugom istraživanju iz 2015. godine, učesnici sa dijabetesom tipa 2 koji su uzimali 3 grama ulja crnog sjemena dnevno tokom 12 sedmica također su vidjeli značajno snižen LDL holesterol i trigliceride.

Pomaže pri mršavljenju

Neka su istraživanja otkrila da čurekotovo ulje također može pomoći u smanjenju indeksa tjelesne mase (BMI) kod osoba s pretilošću ili dijabetesom tipa 2. Međutim, naučnicima još nije jasno zašto. Istraživanje o gojaznim ženama iz 2015. koje su uzimale 3 grama ulja uz niskokaloričnu dijetu izgubile su više na težini u odnosu na placebo grupu koja je slijedila istu niskokaloričnu dijetu. U pregledu učinka čurekotovog ulja na mršavljenje iz 2018., istraživači su otkrili da je dodatak doveo do prosječnog gubitka težine od oko 2,1 kilograma.

Smanjuje akne

Čurekotovo ili ulje crnog kima može se primijeniti i lokalno kako biste smanjili upalu na koži i pomogli u ublažavanju akni. Zapravo, pokazalo se da je losion koji sadrži 20% ekstrakta ulja crnog kima jednako učinkovit, ako ne i više, od benzoil peroksida, u liječenju i smanjenju izbijanja. U istraživanjima iz 2010. godine, 97% sudionika koji su koristili 20% losiona od ulja crnog sjemena ustanovili su da je više od polovice njihovih lezija od akni nestalo, dok je samo 50% ispitanika koji su koristili losion od 5% benzoil peroksida doživjelo isto.

Može stimulirati rast kose

Mnogi ljudi izvještavaju da ulje crnog sjemena pomaže rastu kose i sprječava gubitak kose. Međutim, nema zaključnih istraživanja koja bi potvrdila ovu tvrdnju. Ipak, vrlo malo istraživanje iz 2014. godine na tri sudionika pokazalo je da čurekotovo ulje može potaknuti rast kose zbog značajnih količina proteina i masnih kiselina, koje mogu potaknuti cirkulaciju krvi, a time i rast kose.

Čurekotovo ulje možete pronaći u kapsulama ili tekućim oblicima i trebalo bi biti sigurno za većinu zdravih ljudi, ali može djelovati različito u interakciji s određenim lijekovima, zbog čega se prije konkretne upotrebe potrebno konsultovati s ljekarom. (Klix.ba)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta