Ishrana i zdravlje

Principi liječenja bolesti ishranom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prvi i najvažniji princip je DETOKSIKACIJA – odstraniti patogeni faktor, tj. što brža i potpunija alkalizacija organizma. Glavni uzrok većine današnjih bolesti (srčana, dijabetes, autoimune bolesti, osteoartritisi, maligne bolesti i benigni tumori, HOBP, osteoporoza) su posljedica poremećaja metabolizma, kao što je pretjerana zakiseljenost organizma (nobelovci Dr Otto Warburg, Dr Hans Krebs).

 
Kiselost je idealan medij za tumorske ćelije (ali i bakterije i viruse), ali ne mogu da opstanu u normalnoj alkalnoj sredini (PH 7,4). Uvijek ph pljuvačke i urina moraju biti u opsegu alkalnosti (PH 7-8). Zakiseljenost organizma je prije svega posljedica pogrešne i pretjerane savremene ishrane (previše šećera, rafinisanih produkata, nedostatka nutrijenata), stresnog načina života, kao i zagađenosti vazduha, vode i hrane solima teških metala i slično.
 
Najbrža i najpotpunija alkalizacija se postiže potpunom veganskom ishranom, sirovim voćem i povrćem, uz evenualnu upotrebu prirodnih brzih alkalizatora. Ova ishrana se kod mnogih oboljenja (dijabetes, maligne bolesti, bolesti zglobova i slično) najbolje smjenjuje sa KETOGENOM ISHRANOM, koja je izrazito antiinflamtorna, reguliše nivo šećera, masnoća, kiselina, ukida izvor energije tumorskim ćelijama i mnogo se lakše podnosi od strane pacijenata.
 
PRINCIP ORTOMOLEKULARNE HOMEOSTAZE – zadovoljiti optimalno sve potrebe ćelije (ovo je uveo dvostruki nobelovac Linus Pauling). Podrazumjeva da svaka ćelija ne smije oskudijevati u bilo kom mikronutrijentu ili vitaminu, i da u takvim uslovima organizam ima sposobnost samoiscjeljenja od bilo koje bolesti.
 
U praksi se svodi na (već postojeću) korekciju ishrane, uzimanje suplemenata hrani u vidu raznih mikroelemenata od željeza i cinka do vanadiuma i hroma, ali najvažniji dio je terapija antioksidansima i tzv. megavitaminska terapija sa C vitaminom, D3 vitaminom, B3 vitaminom, K2 vitaminom, koji u velikim dozama imaju fascinantan regulatorni efekat u našem tijelu i na naše zdravlje.
 
PRINCIP NATUROPATIJE – samo ljekovita suspstanca u svom prirodnom obliku i okruženju može dovesti do potpune regulacije (izlječenja) bilo kog poremećaja u organizmu. Svako izuzimanje ljekovite supstance iz svog prirodnog okruženja i njeno koncentrisanje ili modeliranje, u organizmu dovodi do remećenja prirodne homeostaze i do debalansiranja, što dugoročno vodi novim poremećajima i potrebom za većim dozama i novim lijekovima umjesto izliječenju.
 
To podrazumijeva uzimanje prirodnih namirnica, preparata i vitamina u prirodnom obliku (ne rafinisanom i ne koncetrovanom obliku), precizno prema konkretnom sindromu od kojeg boluje pacijent. Na taj način se aktiviraju, pojačavaju, usmjeravaju i ubrzavaju prirodni reparatorni i regenerativni procesi i normalizacija stanja započeta sa prva dva principa.
 
PRINCIP DOVOLJNE OKSIGENACIJE – ovaj princip izvire iz saznanja da su mnoge bolesti i stanja posljedica, ili nedostatka kiseonika ili njegovog pretjeranog prisustva. Mnoge savremene bolesti (već gore navedene) uzrokovane su stresom koji remeti rad našeg autonomnog (vegetativnog) nervnog sistema, što se manifestuje poremećajem disanja i poremećajem koncentracije ključnih gasova u organizmu.
 
U praksi se svodi na uzimanje adekvatne PALEO ishrane, koja stvara manje slobodnih radikala i smanjuje oksidativni stres, na uzimanje prirodnih antioksidanasa i vitamina koji blokiraju slobodne radikale. Savremena istraživačka i naučna medicina smatra da, ako se zadovolje ovi principi da može i mora doći do samoiscjeljenja bilo koje bolesti, a koja je posljedica metaboličkih poremećaja.
 
Danas se smatra da 6-7 najvećih grupa bolesti od koje boluju stanovnici Evrope i Sjeverne Amerike (vaskularne, diabetes, hipertenzija, autoimune bolesti, maligne bolesti, kao i osteporoza i HOBP) su metabolički uzrokovane pogrešnom ishranom i stresom.
 
PRINCIP DJELOVANJA NA GENETSKOM NIVOU – zaustavljanje i skraćivanja TELOMERA, djelovati na što višem nivou-genetskom nivou! Cilj svih ovih mjera je zaustavljanje skraćivanja telomera (rasipanja) i time starenja ćelije kao i pojave patologije gubitkom gena koji nisu zaštićeni telomerom. U stvarnosti sve gore navedene mjere aktiviraju uspavani enzim telomerazu koji obnavlja i regeneriše telomere.
 
U mnogim studijama je dokazano da sirova hrana – voće i povrće, ketogena i pravilna paleoishrana, ljekovite trave i vitamini, pravilno izabrani i dozirani, te umjerena oksigenacija (ovim redom) tokom jedne godine mogu ne samo zaustaviti skraćivanje telomera već ih i produžiti i do 29%!!! Dakle, osoba sa 60 godina starosti se može vratiti u funkcionalnu (biološku) starost od 40 godina!
 
Preuzeto sa sajta:  www.delicpolymedic.com
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta