Ramazan

Pitanje o konzumiranju alkohola pred ramazan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum! Zanima me da li je istina da se ako neko 40 dana prije ramazana konzumira alkohol ili kocka ili nešto slično da će uzalud postiti, tj. samo će se izgladnjivati a da nam se neće pisati sevapi za post?

ODGOVOR: Alejkumu Selam! Nije mi nešto slično poznato da je preneseno od ispravnih generacija prije nas, čak naprotiv, ramazan je divna šansa da se čovjek pokaje za svoje grijehe, popravi i ostavi mnogobrojne harame koje je do tada činio. Naročito kad imamo na umu da je Uzvišeni Allah sputao šejtane da rade ono što inače rade ljudima van ramazana, odnosno mnogi šejtani se okuju u okove, tako da je u ramazanu olakšano činjenje dobra, a također čovjeku je lakše u ovom mjesecu da se ostavi harama. Tako da bez obzira koje je čovjek grijehe radio ranije, trebao bi da se pokaje zbog tih grijeha u ramazanu, da posti ovaj nastupajući mjesec i da se iskreno posveti drugim ibadetima, pa će zasigurno osjetiti olakšanje u svojoj duši i osjetiti Allahov oprost. Kada je Plemeniti Allaha oprostio čovjeku koji je ubio 100 ljudi, a zatim se iskreno pokajao zbog toga, i kada oprašta onima koji mu cine širk, pripisuju da On ima sina, pa oprosti tim ljudima kad se pokaju i ispravno uzvjeruju, zašto onda ne bi Uzvišeni oprostio manje grijehe od toga.

Kaze Uzvišeni: “Ali onima koji se pokaju i uzvjeruju i dobra djela čine, Allah će njihova rđava djela u dobra p/pretvoriti, a Allah prašta i samilostan je, a onaj ko se bude pokajao i dobra djela činio, on se, uistinu, Allahu iskreno vratio.” (Kur’an; Al-Furqan, 70.-71.) A Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Onaj koji se pokaje od grijeha kao da i nema grijeha” (Ibn Madza, Sunen, 3446. Albani ga je ocjenio dobrim).

Zato, dragi brate, nemoj da te šejtan prevari i da ti onemogući da ovaj blagoslovljeni period, koji je pred nama, provedeš u postu, namazu, zikru, dovama, teravijama, učenju Kur’ana i sl.. Naprotiv, učini da ti ovaj blagoslovljeni mjesec bude prekretnica u životu, u pozitivnom smislu, jer insan nikad ne zna kada će mu Melek smrti doći i zato mora biti spreman za njegov dolazak. Zaista je najveći gubitnik onaj koga zatekne smrt, a on ogrezao u grijesima, i koji od ibadeta ne bude imao ništa, pa zar se nije bojati za takve da će završiti Džehennemskoj vatri koja je 69 puta jača od ovodunjalučke vatre.

Da ti Uzvišeni Allaha olakša post i ibadet u predstojećem mjesecu milosti i da učini da napustiš ovaj svijet a da je On, Uzvišeni, zadovoljan s tobom!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta