Brak i islamska porodica

Porodica…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

„On je dobar otac, kupuje djetetu sve što poželi i zarađuje novac.“

„Ona je dobra majka, brine se za djecu, čisti, pere, kuha.“

Uglavnom se definicije dobrih roditelja zasnivaju izravno na odnosu između djece i roditelja. I tačno je da je to određenim dijelom istina. Međutim, definicija dobrog roditelja, da bi bila potpuna, treba da ispunjava još jedan jako bitan faktor. Faktor koji je često zanemaren. A taj faktor je atmosfera u porodici, koja počiva na kvalitetu odnosa između supružnika, odnosno roditelja.

Energija koju roditelji nose u sebi, naročito psiho-fizičko stanje majke, velikim dijelom se prenosi na djecu. Ukoliko odnos oca i majke nije zdrav, normalan, i ispunjen ljubavlju i poštovanjem, ni djeca, ma koliko im ljubavi i pažnje pružali roditelji, nikada neće osjetiti potpunu ljubav i porodičnu harmoniju.

Otac ili majka koji svakodnevno priređuju djetetu scene svađa, nasilja i napetosti, itekako utječu na dijete, ali i na njegovu sliku o samim roditeljima, te na njegov budući odnos prema supružniku. Jer, kako da sin nauči poštovati ženu, kada u kući ima primjer oca koji tuče i ne poštuje majku. Ili, kako da kćerka nauči da se lijepo ophodi prema mužu, kada ima uzor majke koja ne poštuje oca i ponižava ga.

Nikada mi nije bilo jasno kako otac koji tuče majku svoje djece može reći da voli djecu. I nikada mi nije bilo jasno kako majka koja izražava nepoštovanje prema ocu svoje djece, vrijeđajući ga i ponižavajući, može reći da voli svoju djecu. Ili roditelji koji sve najgore pričaju svojoj djeci o onom drugom u njegovom odsustvu. Kako da se na takvim temeljima gradi zdrava ličnost djeteta?

Djeca trebaju ljubav, a temelj ljubavi je zdrav dom. Dom u kojem se roditelji vole, poštuju, i čuvaju dostojanstvo jedno drugom. Majku koja čuva dostojanstvo svog supruga, i u njegovom prisustvu i u njegovom odsustvu. Majku koja će učiti djecu da je babo glava porodice i da je njegov znoj vrijedan poštovanja i ljubavi. Ona je tu da nauči djecu da se babo jedva čeka, i to sa osmijehom i zagrljajem… Majka je tu da nauči kćeri da je uloga muškarca vrijedna poštovanja, i da njegov znoj je žrtva i izraz ljubavi i brige.

Otac je tu da pokaže djeci da je majka vrijedna ljubavi i poštovanja. Da je njena žrtva ogromna, a njen kućni posao, iako neplaćene, itekako značajan. Da je njen osmijeh važan. I da ga treba čuvati i njegovati. Otac je tu da primjerom pokaže sinovima da se žena poštuje, voli i njeguje. Da je ona stub koji održava kuću uspravnom, i da njeno psihičko ili fizičko zdravlje je zapravo zdravlje cijele porodice. I da samo zdravi otac i majka mogu odgojiti zdravo dijete.
_____________________

Vratit ćemo se na dva hadisa Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi wa sellem, u kojima kaže:

„Najbolji od vas je onaj koji je najbolji prema svojoj porodici.“

I: „Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama.“

Porodica i žene—ono zbog čega mnogi očevi/muškarci najviše zakažu. Ali i žene. Toliko puta poznajemo nekoga kao finog, dobrog, nasmijanog, a onda uslijedi šok kada saznamo da je nasilnik u porodici. Ili ženu koja je nasmijana sa drugaricama, ali u kući je mužu i djeci azab (kazna). I upravo zbog toga, što svako svoje lice najviše pokazuje u svojoj porodici—mjerna jedinica naše dobrote su naša četiri zida.

Zato, neka ovaj hadis bude naš podsjetnik. Kada sa osmijehom krenemo bratu u susret na ulici sjetimo se kakvi smo pri susretu sa svojom suprugom u našim kućama. I kada potrčimo sestri na ulici u zagrljaj, sjetimo se kako muža s posla dočekujemo. Kada tuđem djetetu na ulici komplimente udjeljujemo i trpamo  sjetimo se kada smo posljednji put svome djetetu udijelili kompliment. Neka nam mjerna jedinica našeg dobra bude naš dom i naš odnos prema najbližim. I neka prve promjene ka dobru započnu između četiri zida našeg doma.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta