Vjerovjesnici

Poslanici Isus a.s. i Muhammed a.s.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedna tema koja se uvijek vraća u središte pozornosti naše radoznalosti je religija. I vjernici i nevjernici inzistiraju na tome da je njihova istina istina i da se svi drugi moraju prilagoditi njihovom tumačenju. Mnogo je ljudi koji su značajno utjecali kroz povijest čovjeka: Sokrat, Aristotel, Djevica Marija (Merjema a.s.), Gandhi…

Gotovo možemo jamčiti da bez obzira na to kojeg utjecajnog lika u povijesti imenujemo u mješovitoj grupi ljudi, postoje dvije osobe čiji je pogled neusporediv s ostalima: To su Isa (Isus) i Muhammed, neka je mir i blagoslov Božji na oboje njih. Njihovi ulasci u povijest čovjeka označili su veću promjenu i evoluciju nego bilo koji drugi, ali iz različitih razloga. S jedne strane, imamo Issa, alejhi selam, kojeg je rodila neudata djevica, čije stvarno postojanje još uvijek , do danas, dovode u pitanje mnogi.

S druge strane, imamo Muhammeda a.s., nepismeno siroče čije poslanstvo dovode u pitanje oni čija se vjera temelji na tome da je Isus pravi Božji sin.

Budimo iskreni, najveća razlika između kršćana i muslimana je definicija Isusova identiteta… sve ostalo se uglavnom podudara. Kroz svoja poslanstva, obojica su imali svrhu. Bili su izabrani i oblikovani da dijele Božju Riječ i Zapovijedi svim ljudima u svom vremenu.

Znamo da nisu živjeli istovremeno. Da jesu, bez sumnje bi bili drugovi, partneri, suradnici — učenici ili ashabi jedni drugima — odlučni raditi zajedno kako bi prenijeli svoju najvažniju poruku. Ne bi radili jedni protiv drugih.

Kur’an nam govori u suri Junus, ajet 99: Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernic?

Mi smo onakvi kakvima nas je Allah stvorio. Ali to ne znači da ne možemo koegzistirati i raditi zajedno. Tajna međuvjerskog sklada može se pronaći u propovijedima ovih velikodušnih ljudi. Iako su im se metode podučavanja razlikovale, poruke su im nedvojbeno bile iste.

Uz konačnu zapovijed da je Bog jedan i da samo Njega treba obožavati, obojica su težila povratu prava i vrijednosti onih koji su bili marginalizirani i dehumanizirani: siromašnih, žena, djece, starih…da budemo pravedni, lijepog ponašanja, da pomažemo jedni drugima u dobru, da se klonimo grijeha itd…

Izvor: www.islamwich.com

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta