Brak i islamska porodica

Poteškoće u pronalasku bračnog druga

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zaista poznajem mnoge mladiće koji imaju veliku želju da se ožene i imaju izvore primanja, posao koji možda nije najbolje plaćen, ali sasvim dovoljno za obični, malo skromniji život. Međutim, ono što je zanimljivo i tužno jeste to da ne mogu sebi da pronađu hanume koje bi pristale na skromniji život. Čitam neki dan na nekoj “spajalici ” – Muslimanski brak, o tome da kada postave oglas da neko iz inostranstva traži osobu za brak, pet puta više javljanja bude nego što to bude kada su u pitanju osobe iz naših krajeva…

Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže: “Udajite neudate i ženite neoženjene robove i robinje svoje; ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna.” Allah nas je poživio u vremenu najvećih fitni I najvećih iskušenja, u vremenu kada su nam svi harami lahko dostupni i kada nas skoro više ništa ne može iznenaditi. Ovo je izuzetno teško vrijeme za one koji se trude da poštuju Allahove naredbe i klone se Njegovih zabrana.

Da bi vjernik u današnjem vremenu lakše sačuvao svoj din, potreban mu je neko da upotpuni njegovu vjeru i pomogne ga na putu ka Džennetu. Taj neko je njegov supružnik, onaj koji bi trebao da ima iste ciljeve, ajedan od njih svakako je postizanje Allahovog zadovoljstva. Međutim, kako je došlo vrijeme prepuno raznih fitni, samim tim teško je naći i hairli supružnika. Možda i ne bi bilo toliko teško pronaći da smo mi malo manje izbirljivi i da nam je prvenstveno glavni cilj da nađemo vjernika koji će nas usmjeravati i pomagati da postignemo Allahovo zadovoljstvo, a da nam je manje bitno da li ta osoba ima diplome, skupocjena auta, dobro plaćen posao itd. Često zaboravljamo i to da je naša opskrba kod našeg Stvoritelja.

Poslanik, s.a.v.s., rekao je: “O skupino mladića, ko od vas ima materijalnih mogućnosti, neka se oženi. To će mu sačuvati pogled i stidno mjesto, a ko ne može, neka posti, to će mu biti zaštita.” Neki će pomisliti da je Poslanik, a.s., ovim hadisom rekao da se žene samo oni koji supruzi mogu priuštiti neki lagodan život, ali uzmimo u obzir kakvim su životom živjeli oni prvi muslimani i koliko su malo tražili od dunjalučkih dobara. Da je naš Poslanik, s.a.v.s., od svoga Gospodara tražio doline zlata, On bi mu ih dao, ali on je znao svoj stomak vezati zbog gladi. Subhanallah! Soba Aiše, r.a., bila je toliko mala da, kada bi ona pružila svoje noge, Poslanik, s.a.v.s., ne bi mogao obavljati namaz. Uzmimo primjer i jedne od časnih ashabijki, Esme bint Ebu Bekr koja se udala za Zubejra, r.a., koji je od imetka imao samo jednu kobilu o kojoj se ona brinula strpljivo podnoseći svoje stanje.

Zaista poznajem mnoge mladiće koji imaju veliku želju da se ožene i imaju izvore primanja, posao koji možda nije najbolje plaćen, ali sasvim dovoljno za obični, malo skromniji život. Međutim, ono što je zanimljivo i tužno jeste to da ne mogu sebi da pronađu hanume koje bi pristale na skromniji život. Čitam neki dan na nekoj “spajalici ” – Muslimanski brak, o tome da kada postave oglas da neko iz inostranstva traži osobu za brak, pet puta više javljanja bude nego što to bude kada su u pitanju osobe iz naših krajeva, iako većinom u oglasima stoji da je osoba i iz naših krajeva zaposlena. I onda braća i sestre godinama čekaju svoje prinčeve i princeze, i tako im prođoše “puste” prilike, da na kraju neki od njih dođu u one godine kada više nemaju ni želju za brakom.

Pa, šta je to sa nama? Zar nam je postalo bitnije da živimo raskošno, od toga da imamo pored sebe insana kojeg je Allah obdario lijepim ahlakom, vjerom i čistoćom? Kako će Allah dati bereket u braku ako je zasnovan radi interesa? Brak, kao i sve u čemu želimo da bude bereketa, mora da bude prvenstveno u Njegovo ime. Elhamdulillah, kad Allah počasti muslimane velikim imetkom, pa oni od svog imetka odvajaju i pomažu druge ljude, Allaha radi, ali ono što ja želim da kažem jeste da nama kao vjernicima to ne smije i ne može biti glavni cilj, tj. da tražimo prvenstveno one sa velikim imetkom.

Naš cilj treba da bude da jedni druge pomažemo na putu do Dženneta. Mi vjernici smo jedno i treba da se podupiremo u svakome smislu. Treba da svoju braću ženidbom sačuvamo od harama, pogotovo danas kada nisu u stanju izaći na ulicu a da ih žene svojim provokativnim oblačenjem i ponašanjem ne pozivaju na grijeh. I treba da svoje sestrice upućujemo na one najljepšeg ahlaka i morala uz koje će moći da budu prave mu’minke. Prinčevi na bijelim konjima ne postoje, ali postoje mu’mini sa bijelim, svijetlim licima, koja blistaju zbog noćnog namaza. Da li radije biraš princa sa blistavim licem i lijepim ahlakom ili biraš onog sa blistavim mercedesom, ali koji ne obavlja ni pet dnevnih namaza?! Ima li išta ljepše od toga da te tvoj supružnik pozove da u džematu obavite noćni namaz? Zaista nikakvo ovodunjalučko dobro, nikakvo blago svijeta, ne može se porediti sa ta dva rekata noćnog namaza obavljenog u džematu dvoje onih koji su se zavoljeli u ime Allaha, tražeći svojim brakom Njegovo zadovoljstvo.

Ummu Sara Žužić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta