Savjeti

Potrebna mi je podrška da počnem nositi hidžab

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Es-selamu alejkum! Moj muž i ja rođeni smo u muslimanskim porodicama, ali se islam nije prakticirao u tolikoj mjeri, naročito u muževoj porodici. Ali, hvala Allahu, muž je počeo praktikovati islam prije godinu dana, a i ja sam ubrzo počela obavljati svaki namaz. Iako se još uvijek nisam odlučila da stavim hidžab, svaki dan sve više razmišljam o tome, ali uvijek me sprečava razmišljanje o…

odlasku na more itd. Kada to spomenem suprugu, on kaže da se ne pokrivam radi njega, nego radi Allaha, a roditeljima ne želim ni da spomenem jer me strah njihove reakcije. Dosad mi je mama, kad bih obukla dugu suknju, govorila da sam ista “halomet”, odnosno smotana osoba. Mada mi nije toliko bitno šta roditelji misle, muž mi ne daje nikakvu podršku u tome. Bojim se da nismo još dovoljno čvrsti u vjerovanju i često pomislim da nisam osoba dostojna hidžaba. Jedino dobro u svemu tome jeste što moj trogodišnji sin, kada stavim mahramu, kaže da sam lijepa. Možete li me posavjetovati kako da savladam sva ta razmišljanja i strahove i kako da me muž počne podržavati u toj odluci?

SAVJET: Ve alejkumus-selam! Hvala Allahu što vam je ukazao na Pravi put i što vas je odabrao da budete muslimanka. Posebno nam je drago kada se neko vrati islamu jer živimo u vremenu kada muškarci i žene ostavljaju vjeru zbog dunjalučkih uživanja.

Poštovana sestro, ti si dostojna da nosiš hidžab i znaj da se ne radi o tome da li si dostojna ili nisi, već se radi o tome da li hoćeš biti pokorna Allahu ili nećeš. Primijetio sam da šejtan zavarava mnoge sestre upravo tom preprekom: ubacuje im loše misli da nisu dostojne da nose hidžab…, još pogotovo ako su počinile kakav veći grijeh. Znaj da si obavezna da se pokriješ i da ti se piše grijeh za nepokrivanje, pa gledaj da Allah sa tobom bude zadovoljan. Sve mimo Allaha je prolazno i na Sudnjem danu doći ćeš sama pred Allaha. Tada ćeš morati položiti račun i niko drugi sa tobom račun neće polagati, niko tvoje grijehe neće preuzeti na sebe, niko sa tobom u mezar leći neće, niko se sa tobom u Džehennemu neće pržiti.

Pa zašto da onda paziš na mišljenje drugih? Zašto da tražiš od drugih potporu, a ne od Allaha? Zašto želiš da kod Najmilostivijeg budeš prokleta? Zar te ne bi bilo stid da izađeš van kuće neodjevena? Pa, bez hidžaba, ti si neodjevena. Uzvišeni kaže: “A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima… ” ( En-Nur, 31)

Sjedi pred vatru ili upaljenu svijeću, prisjeti se koliko vatra ovoga svijeta može čovjeka da sprži, a kamoli ahiretska. Kako budeš radila, tako ćeš biti isplaćena. Jesi li čula za ovaj hadis koji prenosi Ebu Hurejra, radijallahu anhu, u kojem se navodi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Dvije vrste džehenemlija neću nikako vidjeti: narod koji će imati bičeve kao kravlje repove, kojima će udarati svijet, i žene obučene a gole, koje zanose u svom hodu, zavodeći na taj način ljude. Njihove glave su poput grba horosanskih deva (zbog načina vezivanja kose na glavi). Takve osobe neće ući u Džennet, niti će osjetiti njegov miris, koji se inače širi na veliku udaljenost.” (Muslim, br. 5582)

Što se tiče odlaska na more, znaj da ti je haram da se nepropisno oblačiš među ljudima koji ti nisu mahrem. Nemoj da ti želja za odlaskom na more bude prepreka, jer ima plaža i za pokrivene žene. Oni koji gledaju nepristojno obučene žene, znaj da oni ne žele ništa drugo nego tvoju čast, tvoju čednost…

Muž ti je ispravno rekao da treba da se pokriješ radi Allaha. Znaj da Allah prima djela koja su iskreno, u Njegovo ime, učinjena i koja su urađena na propisani način. Nemoj da te bude strah roditelja! Budi blaga prema njima i na lijep način im reci da si se pokrila. Allah upravlja svim situacijama i On tvoje roditelje može uputiti preko tebe. Budi dosljedna i ustrajna, i kad se radi o Allahovom pravu, nemoj posustati, bez obzira o kome se radilo.

Svom mužu poruči da se zabrine sa svoj iman i odlazak u Džennet, jer čovjek koji nije ljubomoran na svoju porodicu neće ući u Džennet. Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “U Džennet neće ući dejjus.” “Ko je dejjus, Božiji Poslaniče?”, upitaše ashabi. “Onaj ko zna za nešto ružno u svojoj porodici, pa to prešuti”, reče Poslanik. A zaista je ružno da muž ne vodi računa o tome kakva mu supruga izlazi iz kuće. Takav muž treba da poradi na svom osjećaju ljubomore za vjeru. Kad bi izgubio novčanik – zabrinuo bi se, pa neka još više brine za islam ako se ne praktikuje.

Poštovana sestro, ne smiješ sebi dozvoliti da strahuješ zbog stavljanja mahrame, već treba da te bude strah što odbijaš i odgađaš pokrivanje. Zar misliš da ćeš biti sigurna ako si Allahu nepokorna? Jednostavno, uradi ovo: sad, dok ovo čitaš, uzmi mahramu i pokrij se, i nemoj više da izlaziš gologlava. Zar da zbog toga strahuješ?! Kad izlaziš gologlava, šejtani sa svih strana požure da ti budu društvo, a ti strahuješ zbog nošenja mahrame! Gologlava srdiš Milostivog, a strahuješ zbog mahrame!? Gologlava si neodjevena, a tebe strah nošenja mahrame?!

Ne obraćaj pažnju na to šta narod govori, jer oni će uvijek kritikovati, bez obzira bila pokrivena ili otkrivena. Molim Allaha da vam podari čvrstinu u vjeri! Mi ćemo moliti Allaha da vam olakša i da vam pomogne da samo Njemu budete pokorni. A Allah zna najbolje!

Prof. Abdullah Mujić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta